Inför V75 (onsdag): Snackhästen hör hemma i Derbyt enligt Walmann

| 2019-08-21 08:32

Roger Walmann har tidigare vunnit Svenskt Travderby med Colombian Necktie.
Nu ska han försöka kvala in snackhästen Forfantone Am – som satt fast med gott om krafter kvar i senaste starten. 
– Hästen är så bra att han borde vara med i Derbyt, säger Roger Walmann och meddelar balansändring.

 

Onsdag kväll smäller det på Jägersro när det är dags för uttagningslopp till Svenskt Travderby och Derbystoet. De två främsta i varje försök går vidare till finalen på Jägersro den 1 september. Det är V75 den här onsdagskvällen och därmed startskottet för veckans V75-kavalkad som kulminerar med Multijackpoten på lördag. 
Forfantone Am är hästen som blev en snackhäst redan som ettåring. År 2016 såldes han på Kolgjini Sales för 2,7 miljoner kronor. Det var då den dyraste ettåringen som hade sålts på auktion i Sverige. Roger Walmann ropade in hästen för Lennart Ågrens räkning. Härstamningen är minst sagt blåblodig med världens bästa avelshingst Muscle Hill som pappa och stjärnstoet Tamla Celeber som mamma. Forfantone Am har levt upp till sin gyllene härstamning och visat att han är en kulltopp. Han har vunnit fem lopp på 16 starter och sprungit in drygt 1,3 miljoner kronor.
– Forfantone Am (V75-7) har gjort jättefina lopp och visat att han är en av de bästa i kullen. Han vann sitt försök till Kriteriet i fjol och satt tyvärr fast i finalen bakom favoriten. Det var synd när vi hade toppat honom till det loppet. Det är en mysig häst som gör allting rätt, säger Roger Walmann.

Forfantone Am vann ett Breeders Crown-lopp i Rättvik för tre starter sedan och var därefter tvåa bakom Pinto Bob i ett fyraåringstest i Eskilstuna. I senaste starten på Mantorp satt han fast med alla krafter kvar i rygg på ledaren in i mål. Till den starten hade Roger Walmann ryckt alla skor och körde barfota runt om för första gången. Hästen var dessutom utrustad i en jänkvarvagn för första gången.
– Han satt fast med mycket krafter kvar och såg bra ut. Örjan var nöjd med hur han kändes och det blev bra inför derbykvalen, säger Roger Walmann.

”Hästen är så bra han kan vara för dagen”
Forfantone Am lottades till spår tio i den sjunde avdelningen. Han körs av Örjan Kihlström och tränare Walmann tror att han prickat in toppformen men aviserar samtidigt en balansändring.
– Nu är det andra förutsättningar med bakspår och lång distans, men han visade i Eskilstuna att han klarar lång distans. Fast det behöver inte häxa mycket för att man ska vara borta från sådana här lägen, säger Walmann.
– Hästen känns jättefin i träningen och fram till dags datum har vi lyckats med det vi ska göra. Sedan är det upp till hästen att visa att han är bra nog.
Tycker du att han är bra nog för Derbyt?
– Ja, jag tror ju på den här hästen och har sagt hela tiden att han borde vara med i finalen i Derbyt. Han är så bra som han kan vara för dagen och händer inget oförutsett så hoppas och tror jag att han tar en finalplats. Det är långt kvar innan vi kan börja prata om en ny gul derbykavaj.
Gör du några ändringar i balans och utrustning?
– Vi kan inte köra barfota runt om för han blev lite öm i bakhovarna efter förra starten. Så det kanske inte var det bästa att köra barfota bak och därför blir det skor bak. Men det viktiga är att han kan gå barfota fram och det är inga problem.
– Sedan tror jag att det blir jänkarvagn igen. Men det vill jag diskutera med Örjan om och vill därför lämna en liten öppning. Nu när hästen har bakspår så kan det ju bli så i sista sväng att han behöver gå ut i tredje- och fjärdespår. Då kan det vara bra att ha en stång att hjälpa till med. Men vi kommer att köra så optimalt som vi kan med hästen, säger Roger Walmann.

”Har gjort sylvassa avslutningar – kan vinna”
Solvallatränaren har ytterligare två hästar med i onsdagens V75-omgång. Det är två hästar som ska försöka kvala in till Derbyt respektive Derbystoet.
– Concrete Dee (V75-3) har fått ett par lopp i kroppen nu efter ett uppehåll och han kommer att gå framåt och vara gynnad av täta starter. Men det är långsökt att tro att han ska vinna från det här läget mot bra hästar. Det blir svårt.
– Aleppo Pine (V75-4) har verkligen hittat tillbaka till en bra form och gjort sylvassa avslutningar i de senaste loppen. Först i Stosprintern och även senast flög hon fram till slut. Hon känns jättefin och har en viss chans att vinna det här loppet.

Kontakta oss

Travkompaniets stall AB
Yttersta Menhammar gård
178 90 Ekerö

E-post: info@travkompaniet.se

Om travkompaniet

Travkompaniet är världens största hästägarkonsortium med 7 000 andelsägare som äger travhästar av högsta klass. Stallet har fått fram många stjärnhästar, vunnit nästan alla årgångslopp i Sverige och många storlopp för den äldre eliten. I Travkompaniets stall är du med i travets elitserie. Häng med du också!

Om hur vi hanterar dina personuppgifter »