V75: Rysligt upplopp till målfotoseger

| 2019-09-16 10:01

En avslutning att minnas.
Nadal Broline flög fram över Bollnäs långa upplopp och snuvade favoriten Sorbet i allra sista steget.
- Det ska inte gå, konstaterade Björn Goop om sin spurtkanon.

Foto av Maria Holmén/TR Bild

Foto av Maria Holmén/TR Bild

Få hästar ens i världseliten har förmågan att öka farten för varje steg mot mållinjen.
Nadal Broline har utmärkt sig som en utpräglad spurtare i många år och visade prov på sin sällsynta förmåga i Bollnäsloppet.
- Det kändes kört från start, vi kom aldrig ner i banan. Sedan fick vi inga bra ryggar, men han avslutade ruskigt bra, konstaterade Björn Goop sedan han hängt i tredjespår runt första sväng och sedan backat sig allra sist i fältet.
Antalet gulddivisioner över kort distans som vunnits från femte par invändigt det senaste decenniet kan troligen räknas på ena handens fingrar, men när Nadal Broline fick attackorder ut ur slutsvängen bet han i på sitt närmast unika manér.
Samtidigt hade favoriten Sorbet krigat ner ledande Makethemark på utsidan och en snabb titt på målfotot gav ingen indikation om vilken häst som nått linjen först.
När pixlarna granskats under lupp kom beskedet att Nadal Broline hunnit fram.
- Det var inte förrän i början av upploppet som jag fick upp någon förhoppning om att vi skulle kunna vara med och kriga. Sedan såg jag att de inte ryckte undan där framme, men jag trodde inte att han skulle hinna fram och vinna. Han är duktig, konstaterade Goop medan Örjan Kihlström lät minst lika nöjd med den knappe förloraren.
- Vi var långt ifrån varandra så det gick inte att se vem som var först över mål. Det gick inte idag, men hästen var fantastisk. Han var verkligen fin och har aldrig varit bättre än nu, sade Kihlström.

”Fick mata honom med flaska”
För Goop var det sista delen i ett V75-hattrick.
Det började bakom finske gästen Majestic Man som skickades till front och dominerade den galoppfyllda V75-inledningen efter behag till sin skötare Jonna Irris oförställda glädje.
- Vi gjorde det, vi åkte till Sverige och vann V75, jublade Irri som varit betydligt mer än skötare åt den talangfulle fyraåringen.
- Det är vår egen uppfödning så den här hästen betyder väldigt mycket för oss. Hans mamma dog när han var två timmar gammal och vi fick mata honom med flaska i fyra dagar innan vi hittade en amma åt honom, fortsatte Jonna Irri som nu kan åka tillbaka över Östersjön och ladda för finalerna på Solvalla 28 september.
Lägg därtill omgångens stora överraskning då Goop pangstartade från tillägg med Jenni H Åsberg-tränade Selma Töll som visade sig tuffast trots att hon fick trava sista 1 300 meterna utanpå ledaren.

Bättre målfoto för Kihlström
Örjan Kihlström hade däremot marginalerna med sig då dagens andra stora segercheck delades ut.
Finalen av DubbelCupen utmynnade nämligen i en rafflande duell mellan tvåfaldigt tilläggsbelastade Don Viking och Lukas Rauen. Den ende som verkade säker på utgången var Magnus A Djuse som snabbt körde av banan bakom den senare och på frågan om han någon gång hade segervibbar kort svarade ”Nej”.
En noggrann granskning av målfotot visade att kuskelitens Benjamin hade rätt då Don Viking slog sig förbi till en segermarginal på någon centimeter.
Det innebar att amatörtränaren Stefan Dellbro kunde räkna in ett förstapris på 200 000 kronor.

Tre spetsfavoriter
Resten av omgången blev favoritbetonad.
Robert Bergh valde ett offensivt upplägg från bakspår bakom Mellby Granat.
- Man känner sig trygg när man kör honom, det stod 1.12,6 på klockan första varvet, men jag hade god tro på det ändå. Han har lite extra i sin exteriör som gör att han kan bli lite extra. Vi har väntat länge, men nu börjar det komma, det blir roligt, mös Bergh.
Jorma Kontio släpptes till ledningen bakom Timo Nurmos-tränade Marrakesh och kontrollerade sina konkurrenter över tre varv varpå Erik Adielsson kopierade upplägget med Svante Båths Espirit Sisu som odramatiskt avslutade en V75-omgång där utdelningen för sju rätt stannade vid 19 790 kronor.

Kontakta oss

Travkompaniets stall AB
Yttersta Menhammar gård
178 90 Ekerö

E-post: info@travkompaniet.se

Om travkompaniet

Travkompaniet är världens största hästägarkonsortium med 7 000 andelsägare som äger travhästar av högsta klass. Stallet har fått fram många stjärnhästar, vunnit nästan alla årgångslopp i Sverige och många storlopp för den äldre eliten. I Travkompaniets stall är du med i travets elitserie. Häng med du också!

Om hur vi hanterar dina personuppgifter »