Inför GS75: Wäjersten har favoriten i Svampen

| 2019-10-18 10:47

På söndag kan Daniel Wäjersten vinna tvååringsloppet Svampen i Örebro med Global Badman.
455 000 kronor är förstapriset i insatsloppet och den unge tränaren blir hårt betrodd med den obesegrade talangen.
- Jag förstår ju att han måste bli en av favoriterna – han har imponerat på mig också.

 

Global Badman och Daniel Wäjersten vinner Breeders' Crown på Bergsåker i augusti. Foto: Lars Jakobsson, TR Bild Foto av Lars Jakobsson, TR Bild

Global Badman och Daniel Wäjersten vinner Breeders' Crown på Bergsåker i augusti. Foto: Lars Jakobsson, TR Bild Foto av Lars Jakobsson, TR Bild

29-årige Daniel Wäjersten är inne på sitt andra år som proffstränare.
40 hästar finns på listan, varav åtta är två år gamla. 
Endast en av stallets tvååringar är igång och startar. Hingsten Global Badman hade det i sig helt enkelt.
Efter tre starter är hästen obesegrad. En flyfotad, speedig, startsnabb och stark sort.
- Jag startar gärna tvååringar men då vill man ju att de ska ha förutsättningar att tjäna bra med pengar och inte bara springa in 50-60 000 kronor under en debutsäsong. Mina andra i stallet var inte så tidiga helt enkelt, säger Daniel Wäjersten.
Att just Global Badman hade det lätt för sig upptäckte man i de första försiktiga tempojobben.
- Det var som att han kunde det mesta redan. Annars är det så att nio av tio tvååringar behöver ha lite tid på sig för att förstå vad de ska göra. Den här hade så lätt för sig och det kändes som att han visste, säger Daniel Wäjersten.

"Alla har chansen"
Örebrotravets sportchef Claes Broberg påminner om förutsättningarna för tvååringstävlandet i ledaren i söndagens banprogram: ”Det kan hända väldigt mycket med just tvååringar på åtta månader, ibland på mycket kortare tid än så. Sedan får man nog säga att tvååringslopp är något mer oberäkneliga än andra lopp eftersom det rör sig om unga hästar som i de flesta fall är väldigt orutinerade. Så just i Svampen Örebro kan man med fog säga att alla som är med i loppet har chansen”.
Svampen går som den sjätte avdelningen på Grand Slam 75 på söndagen. Global Badman är obesegrad efter tre starter och ser ut att bli favorit i loppet.
Sundsvallshästens förutsättningar kunde emellertid ha varit bättre. 1609 meter autostart, med ett åttondespår bakom bilen.
Global Badman är startsnabb. Ska du försöka fightas om ledningen trots läget?
- Jag får se hur han känns. Det är första gången han ska resa och det blir en ny bana. Allt är nytt och han är som alla andra ”grön”. Men det är klart att han ska vara betrodd. Det är en fin häst och jag har varit stolt när folk kommer fram till en och berömt hästen.
Vad tänkte du på när du bläddrade fram ett åttonde?
- Det är klar att man jublade inte. Men spårlottning är ju ett lotteri. Vi hade turen när det var Breeders’Crown att han fick spår fem och nu blev det ett lite sämre spår. Jag lägger inte så mycket energi på det där,  utan det är som det är.
Han verkar springa på entusiasm. I andra starten vann han ett Breeders’Crown-lopp med 175 000 kronor i förstapris. Du sa då att han sprang och var ofokuserad och vinglade. Bra gjort med tanke på att han vann på tiden 1.14,1.
- Han har gjort så där. I debuten bröt han ner lite grand och i andra starten bröt han ut lite grand. Senast fick han ett  bra lopp men såg fläckfri ut. Han är ju trots allt lite grön. Man kan välja att sätta på skygglappar och sådana här saker men jag tycker inte att det behövs. Jag har inte gjort det. Han får gärna liksom springa och ”vara” två år.
En seger i Svampen skulle så klart bli största triumfen hittills i din karriär. Vilka fler lite större lopp har du vunnit?
- Jag plockade ju ut licensen i fjol och min största seger hittills som tränare är när den här vann Breeders’ Crown-loppet för tvååringar under Sundsvall Open Trot-helgen.
Hur tänker du inför söndagen?
- Att det ska bli kul att starta honom i det här loppet och se hur det går. Man får vara medveten om att det kan ändra sig ganska fort med unghästar. Men han har tränat här i dag (onsdag) och jag tyckte att han kändes jättefin. Jag känner mig ganska lugn. Av motståndarna gillar jag framför allt Fredrik Wallins häst 5 Sayonara och är även imponerad av den norska hästen 12 Custom Cheval som fått hårda lopp och gått bra, slutar Daniel Wäjersten.

Kontakta oss

Travkompaniets stall AB
Yttersta Menhammar gård
178 90 Ekerö

E-post: info@travkompaniet.se

Om travkompaniet

Travkompaniet är världens största hästägarkonsortium med 7 000 andelsägare som äger travhästar av högsta klass. Stallet har fått fram många stjärnhästar, vunnit nästan alla årgångslopp i Sverige och många storlopp för den äldre eliten. I Travkompaniets stall är du med i travets elitserie. Häng med du också!

Om hur vi hanterar dina personuppgifter »