Samägda hästar

| 2019-10-21 15:54

Travkompaniet har sålt hälften av stallets tre ettåringar och därmed är samtliga hästar i vårt stall ägda eller leasade till hälften.
Nedan berättar vi varför.

Dover Sole. Foto; A.Lindblom

Dover Sole. Foto; A.Lindblom

Under hösten har Travkompaniet köpt tre ettåringar på auktion, Dover Sole, Dark Honey och Daylight. Femtio procent i trion har nu sålts tillbaka till uppfödaren Menhammar stuteri till hälften av det pris som de ropades in för på auktionerna.

Varför delägande?

Därmed ägs eller leasas alla hästar i Travkompaniets stall till 50%. Kanske är det några som undrar varför?
Nedan skall vi berättar varför.

Som de flesta redan vet så är det kostsamt att ha en travhäst i proffsträning där träningsavgiften varierar en del mellan olika tränare.
På Yttersta hos Pasi Aikio är träningsavgiften 420 kr per dag för hästar i tävlingsstallet och 370 kr för unghästar. 

Vad som tillkommer är kostnad för försäkring, täcken och grimmor, insatser till årgångslopp, vaccinationer, avmaskning samt veterinärkostnader.

När hästarna kommer till start så är det kostnader för anmälningar, startavgifter vid årgångslopp, transporter till banan och en utselningsavgift till skötaren.
Startar hästen på annan bana än sin hemmabana är det en avgift för gästbox och traktamente till skötaren. Då kan det också bli resekostnader för kusken.
Är det så lyckat så att hästen placerar sig går det en provision till kusk och tränare som ligger på 10 - 15%.

Dark Honey är under inkörning. Foto; A.Lindblom

Dark Honey är under inkörning. Foto; A.Lindblom

Sprida riskerna och öka chanserna

Det är svårt att räkna exakt på varje häst kostar varje månad då det varierar en del men, vi brukar räkna med att kostnaden per häst blir ungefär 20 000 kr per månad.

En kostnad vi inte har nämnt är anskaffningskostnaden, då det gäller ägande och inte leasing av hästar. De senaste åren har stallets hästar köpts på auktioner där alla kan se vad de har kostat. 
Priset för en toppstammad ettåring kan variera stort beroende på hur hästarna ser ut och om de har några exteriöra defekter som gör att de anses få svårt att hålla ihop eller att trava snabbt.

Något vi har fått lära oss genom åren är att hästar råkar ut för skador och/eller blir sjuka. Vi är väldigt noga med att se till att våra hästar blir omskötta på allra bästa sätt men trots det så är det alltid någon eller några av dem som står på den trista "skade och sjukdomslistan".
Därför är ett sätt att sprida riskerna att ha flera hästar i stallet. Förhoppningen är att några av hästarna är igång och tävlar och därmed får försörja de stallkamrater som av olika anledningar inte kan tävla.

Att ha fler hästar i stallet ökar också chanserna att få fram en, eller förhoppningsvis flera riktigt bra hästar. 
Travkompaniet är en elitsatsning med unghästprofil, något som vi hela tiden arbetar för.

För att ha råd att ha flera hästar i stallet har vi valt att äga och leasa dem till hälften. Då minskar kostnaderna, både inköp och månadskostnaden, och vi får möjlighet att ha flera hästar i stallet.

Kostnaderna delas efter ägarandel vilket naturligtvis även gäller eventuella prissummor och avelsintäkter.

I samarbetet med Menhammar kommer Travkompaniet fortsättningsvis att vara företrädare för de delägda hästarna.

Idag är stallets hästar ägda eller leasade till hälften vilket det inte alltid har varit och, kanske inte heller kommer att vara i framtiden. 

Kontakta oss

Travkompaniets stall AB
Yttersta Menhammar gård
178 90 Ekerö

E-post: info@travkompaniet.se

Om travkompaniet

Travkompaniet är världens största hästägarkonsortium med 7 000 andelsägare som äger travhästar av högsta klass. Stallet har fått fram många stjärnhästar, vunnit nästan alla årgångslopp i Sverige och många storlopp för den äldre eliten. I Travkompaniets stall är du med i travets elitserie. Häng med du också!

Om hur vi hanterar dina personuppgifter »