Inför GS75: Segerstaplare tillbaka på banan efter två år

| 2019-11-15 10:29

Han har vunnit 10 av 14 lopp och aldrig förlorat felfri.
På söndag är segerstaplaren Charlie Mearas tillbaka på banan efter 28 månader på skadelistan.
- Han är en klasshäst utöver det vanliga, säger hästens tränare Oscar Berglund.

Otursförföljd jättetalang.
Så skulle man kunna beskriva Charlie Mearas (GS75-5).
Under debutsäsongen som treåring blev det fem segrar på åtta starter.
Året därpå började problemen ­­­men säsongens två lopp gav två segrar.
Femåringssäsongen inleddes storartat med tre raka triumfer innan det blev galopp i V75-debuten 15 juli 2017.
Sedan dess har inte hästen synts till på tävlingsbanan.
- Jag kan inte hela hans skadehistorik men jag vet att det har varit mycket otursskador. Han har inte gått sönder av slitage eller så utan han har haft otur och själv gjort sig illa och så vidare, säger Oscar Berglund som under hösten tagit över ansvaret för sjuåringen av tidigare tränaren Svante Båth.
- Hästen var i fantastiskt skick när han kom till mig och vi har inte haft några bakslag. Så det jag har fått se av honom har bara varit positivt. Han har kommit in i mitt koncept och fått otroligt mycket mängdträning. Jag har verkligen inget att klaga på, både han och jag har fått alla chanser att komma ut väl förberedda.

”Överkapacitet för klassen”
Det är i Grand Slam 75 på nya hemmabanan Östersund som Charlie Mearas ska göra sitt första tävlingsframträdande på två år och fyra månader. Och trots det mycket långa uppehållet andas Oscar Berglund stor optimism.
- Jag sticker inte under stolen med att jag har väldigt höga förväntningar på honom. Han är en klasshäst utöver det vanliga som aldrig har förlorat felfri och mitt mål är att han inte har gjort det efter söndag heller. Man kan inte begära att han bara ska gå ut och vinna efter mer än två års uppehåll, men jag har gjort allt jag kan för att förbereda honom så att han kan fortsätta på den inslagna vägen. Han har överkapacitet för klassen och bör kunna lösa en sådan här uppgift på grundkapacitet.
Charlie Mearas körs precis som i kvalet av Emilia Leo och han startar med ett så kallat springspår på 20 meters tillägg. Vilket hans tränare är nöjd med.
- Spåret där ute tror jag ska passa ganska bra. Han är stark och rejäl och tål säkert en liten öppning. Varför han har hoppat några gånger tidigare vet jag inte för han känns väldigt stabil och skötsam.
Det är full vinter i Östersund och Charlie Mearas kommer att gå med skor och broddar runt om.
- Det har han hanterat bra i jobben så det är inget som oroar, även om jag längtar till våren när vi kan rycka skorna. Då tror jag att han kommer att visa en fruktansvärd kapacitet. Får den här hästen vara hel och frisk har han väldigt mycket ogjort på banan.

Proffstränare från årsskiftet
Oscar Berglund har i dagsläget nio hästar på träningslistan men det antalet kommer snart att växa. I december ska han gå den avslutande proffstränarkursen och planen är att plocka ut proffslicensen från årsskiftet.
- Skillnaden blir egentligen inte så stor eftersom jag redan bedriver en rörelse och har mitt material att börja med. Men då kommer jag kunna ta emot andra hästar till fullo. Det står kunder på vänt och ett nytt stall med 20 boxar kommer stå klart om ungefär en månad. Det känns inspirerande.
Stallet har ett stort affischnamn i elithästen Shocking Superman och honom hoppas Oscar Berglund kunna matcha i de riktigt stora loppen nästar år. Även V75-kändisen Cobourg Hanover (GS75-7) tillhör affischnamnen. Men senast kastade hästen in handduken efter att ha hållit högt tempo i ledningen och inför söndagens GS75-start ligger Berglund lågt.
- Det visade sig att han hade dåliga blodvärden senast så det fanns en förklaring till den dåliga insatsen. Efter det fick han vila i tre veckor och när vi tog nya prover såg allt bra ut. Han gick ett skarpare jobb i måndags och det fanns inget att klaga på. Han gynnas inte alls av skor och brodd som han ska gå med runt om för första gången men vi vill ändå göra ett test eftersom vi är så nöjda med honom hemma. Om han inte hanterar det ställer vi in honom för säsongen.
Innerspår bakom startbilen är idealiskt för den startsnabbe sjuåringen. Den här gången ska han emellertid inte gå i ledningen.
- Han brukar ta ledningen men ska inte köras där den här gången eftersom vi vill bygga upp honom mentalt igen efter senast. Han kan vinna om luckan kommer men jag ligger lågt vad gäller chanserna och hoppas i första hand på att han får en bra upplevelse och kommer in med sparade krafter.

Kontakta oss

Travkompaniets stall AB
Yttersta Menhammar gård
178 90 Ekerö

E-post: info@travkompaniet.se

Om travkompaniet

Travkompaniet är världens största hästägarkonsortium med 7 000 andelsägare som äger travhästar av högsta klass. Stallet har fått fram många stjärnhästar, vunnit nästan alla årgångslopp i Sverige och många storlopp för den äldre eliten. I Travkompaniets stall är du med i travets elitserie. Häng med du också!

Om hur vi hanterar dina personuppgifter »