Inför V86: Piraten är tillbaka – "Möter hästar han ska rå på"

| 2019-11-19 12:33

Han är onekligen vinterns häst och brukar rada upp V75-segrar den här årstiden.
Elvaårige On Track Piraten är fortfarande stil going strong och är nu tillbaka efter ett uppehåll.
– Han är fräsch och fin och möter hästar som han normalt ska rå på, säger Hans R Strömberg.

Foto av Foto: Malin Albinsson, TR Bild

Foto av Foto: Malin Albinsson, TR Bild

Onsdagens V86-omgång delas mellan Bergsåker och Solvalla. På huvudstadsbanan dyker ”Världens bästa Dalahäst” upp efter en kortare frånvaro. On Track Piraten är tillbaka på banan efter en sämre insats och när vi nu närmar oss vintern med stormsteg så är det också hans årstid. Han har de senaste åren radat upp V75-segrar under den kalla tiden på året varje säsong. On Track Piraten har rekordet med 32 V75-segrar och ännu verkar det finnas kapitel kvar att skriva om den elvaårige valackens fantastiska karriär. Totalt har stjärnhästen vunnit 46 lopp och sprungit in 18 miljoner kronor för sin tränare Hans R Strömberg i Rättvik.
– Det är ingen större skillnad på hästen gentemot tidigare. Han är pigg och glad och tycker fortfarande om att träna. Trots att han är elva år och har gjort så många tuffa lopp i hård konkurrens är han fräsch och fin. Det är en fantastisk häst på det viset, säger Hans R Strömberg.
– Han gillar vintern och att springa med skor och broddar. På så sätt har han lite fördel gentemot sina konkurrenter som är missgynnade när de inte kan tävla utan skor.

”Sjuk senast – halsinfektion”
Efter seger i ett billigt lunchlopp på Hagmyren näst senast var On Track Piraten senast ute i ett stayerlopp över tre varv i V75 i Skellefteå. Men den gången stod inte hästen att känna igen och gjorde en av få sämre prestationer i karriären.
– Han var sjuk senast och hade en halsinfektion. Han fick ta igen sig lite och sedan har vi tränat på och allt verkar bra. Hästen har fått mycket rakbanejobb och jag har även kört 1.18 i 1600 meter med honom på en lite tung bana. Så han är bra förberedd, menar Strömberg.

”Känns bättre nu än i höstas – bra chans”
On Track Piraten startar som en av favoriterna i V86-2. Han körs av Torbjörn Jansson som har suttit upp bakom topphästen två gånger, och båda starterna är från 2015, alltså fyra år sedan.
– Torbjörn var först femma med honom i ett långlopp och sedan tvåa i Sundsvall Open Trot efter Delicious U.S. Men det var ju som sagt länge sedan nu, säger Hans R Strömberg.
Vad kommer du att säga till kusken inför loppet på onsdag?
– Inte så mycket. Det är bara att gasa.
Hur ser du på uppgiften och vad är feelingen att hästen tar seger nummer 47 i karriären?
– Jag hade hoppats på lite vintriga förhållanden när vi kör med skor runt om. Men jag tycker ändå att han möter hästar som han ska kunna rå på om han har normal form. Han känns i alla fall bättre nu än han gjorde i höstas.
– Läget är bra och han kan öppna, även om det var länge sedan nu eftersom han mest har varit ute i längre lopp på slutet. Då har det inte varit aktuellt att ladda från start. Jag tror att han har bra chans. Vi kör troligtvis med öppet huvudlag då jag inte tycker det är någon större skillnad med norskt huvudlag. Jänkarvagn som vanligt, säger Hans R Strömberg.

Kontakta oss

Travkompaniets stall AB
Yttersta Menhammar gård
178 90 Ekerö

E-post: info@travkompaniet.se

Om travkompaniet

Travkompaniet är världens största hästägarkonsortium med 7 000 andelsägare som äger travhästar av högsta klass. Stallet har fått fram många stjärnhästar, vunnit nästan alla årgångslopp i Sverige och många storlopp för den äldre eliten. I Travkompaniets stall är du med i travets elitserie. Häng med du också!

Om hur vi hanterar dina personuppgifter »