Jocose har blivit A-hingst!

| 2019-12-04 13:33

Vår gamle hjälte Jocose har fått en ny bedömning på sina avkommor där han tilldelats det näst högsta betyget, A för mycket god förärvning!

Jocose, en riktigt bra pappa. Foto; A.Lindblom

Jocose, en riktigt bra pappa. Foto; A.Lindblom

Den nu 17-årige Jocose ägdes som tävlingshäst av Travkompaniets stall. Han var en riktigt hedershäst som var med i hela sju årgångsfinaler och sprang in nästan 5 miljoner.

Jocose har i det närmaste en unik stamtavla med den fantastiske Ourasi som morfar. Ourasi är en av de allra bästa travhästar genom alla tider och som vann Prix d'Amerique hela fyra gånger!
När den mäktige hingsten avslutade sin tävlingskarriär för att gå till aveln blev det i det närmaste landsorg i Frankrike. Det visade sig nämligen att hingsten i den närmaste var steril. I Frankrike finns det endast ett fåtal avkommor men det finns ingen son som lyckats föra hans fantastiska gener vidare.

Fantastiskt bra resultat trots få avkommor

Som åttaåring gick Jocose till aveln och trots små kullar, har han visat sig vara en riktigt bra avelshingst.

Idag har han fem avkommor som tjänat över en miljon på tävlingsbanan. I år vann hans dotter Activated både Drottning Silvias pokal och det största loppet för våra fyraåriga ston, Stochampionatet.
Tidigare har hans dotter, Uncertain Age vunnit E3-final. 
Treårige sonen Criterion har så här långt tjänat 750 000 kr och kan bli pappa Jocose nästa miljonär.

A= Mycket god förärvning

När avelshingstarna i Sverige har tillträckligt antal avkommor mellan 3-5 år, gör avelsnämnden en avkommebedöming på aktuell hingst. Nämnden tittar på tävlingsstatistik för avkommorna och tilldelar sedan hingsten ett värdeomdöme, ett betyg på hans förärvning.

Det finns fyra olika betyg,

Elit = utomordentlig förärvning
A = Mycket god förärvning
AB = God förärvning
B = Godtagbar förärvning
C = Under rasens genomsnitt

För tre år sedan gjorde avelsnämnden en avkommebedömning på Jocose som då fick betyget AB. Nu har det gjorts en ny bedömning där Jocose tilldelats det näst högst betyget, A för mycket god förärvning.

I år fanns det elva avelshingstar verksamma i Sverige som har värdeomdömet A.
Nu kan vi stolt konstatera att även vår gamle hjälte Jocose också är en av dem, stort grattis "Jocce"!

Kontakta oss

Travkompaniets stall AB
Yttersta Menhammar gård
178 90 Ekerö

E-post: info@travkompaniet.se

Om travkompaniet

Travkompaniet är världens största hästägarkonsortium med 7 000 andelsägare som äger travhästar av högsta klass. Stallet har fått fram många stjärnhästar, vunnit nästan alla årgångslopp i Sverige och många storlopp för den äldre eliten. I Travkompaniets stall är du med i travets elitserie. Häng med du också!

Om hur vi hanterar dina personuppgifter »