Inför V86: Balto har klivit ur anonymiteten

| 2019-12-11 09:05

En småskör häst som fått springa och lufsa med i loppen i tre års tid.
Efter si så där en 50 lopp började Balto d'Huon kunna ta för sig och ståtar nu med tre raka segrar på huvudstadsbanan Solvalla.
- Det är redan för bra och att säga att man hoppas på fjärde raka på Valla leder väl till att man blir idiotförklarad! säger Stellan Tidelius, inför onsdagens V86-drabbning.

Jagar fjärde raka på Solvalla. Balto d'Huon vinner här V86 på Solvalla i slutet av oktober för Kaj Widell. Amatören Stellan Tidelius tränar. Foto: Maria Holmén, TR Bild Foto av Maria Holmén, TR Bild

Jagar fjärde raka på Solvalla. Balto d'Huon vinner här V86 på Solvalla i slutet av oktober för Kaj Widell. Amatören Stellan Tidelius tränar. Foto: Maria Holmén, TR Bild Foto av Maria Holmén, TR Bild

Stellan Tidelius har ägt hästar sedan 1960-talet och har varit tränare på amatörbasis i hela sitt yrkesverksamma liv. Han har flyttat runt lite och är numera knuten till Rommetravet.
Många är de hästar som drabbats av någon form av skada och blivit hjälpt tillbaka av numera pensionerade Tidelius.
- Jag har haft uppfödning och körde in uppåt 20 ettåringar om året ett tag. Jag har haft många konvalescenter också. Ja, det är ju det jag levt på och har tagit hand om hästar åt bland andra Stig H Johansson och Åke Svanstedt, säger han.
Romme-amatören hyr boxar på Julmyra Horse Center hemma i Heby. På onsdagen åker han med halva stallet – två hästar – till Solvalla.
- Hela stallet kan man säga kommer till start, för de andra två är inte startklara, en tvååring och en skadad häst som jag håller på att jobba med, säger Stellan Tidelius.
Stefan ”Tarzan” Melander ägde en intressant häst född i Frankrike som han fick köpa sommaren 2015. Balto d'Huon var skadad. Långtidsskadad som det såg ut.
”Balto” som hästen kallas kort och gott har haft stora problem med sina framben. Tidelius bestämde sig för att satsa på simträning i fransmannens fall och transporterna till ån Runhällen, ett par mil från Julmyra, blev många.
- Jag lät honom simma där och sedan fick han prova på att starta utan att gå ett enda banjobb.

”Aldrig varit fulltränad”
Efter ett smärre bakslag, då Balto d'Huon återigen fick problem, blev det en väldig försiktig hantering av den nu åttaårige valacken.
50 lopp och blott två segrar blev det över tre år. Tidelius kallar det ”ett bygge”.  
- Jag har ju känt att det är kapacitet i hästen men han har aldrig kunnat tävla på allvar utan hela tiden gått på tomgång eftersom han aldrig varit riktigt fulltränad.
Sexåriga Saga Doc från Tidelius stall startar i ett lopp utanför V86-spelet på onsdag. Hon har sprungit in 431 000 kronor i år och bland annat vunnit V86 och ett lopp på V75 ingående i serien Diamanstoet.
Det blev det två år yngre stoet som visade vägen.
- Jag fick köpa henne billigt av uppfödaren då hon var två år och inte hade gått att sälja. Saga har varit väldigt krånglig med en egen vilja, gått omkull i skogen och stuckit för mig och bråkat, innan hon blev riktigt bra.
Stellan Tidelius tar till många små förstärkningsord för att beskriva utvecklingen.
- Hon har varit bra som fan helt enkelt! Fortfarande är det ju så att hon är het och korkad i värmningen men sedan skärper hon sig i loppen. Det finns ”glidare” som alltid är fina i värmningen men inte kan någonting i loppen. Saga Doc är precis tvärtom, säger husse.

Skrockar om fler segrar
Eftersom stallkamraten mådde bra av backträningen fick onsdagens V86-häst Balto d'Huon (V86-8) ta samma väg – uppför och utför.
- Balto var mitt bygge – ja, Saga också - och backen skulle visa sig vara den sista stenen i pyramiden. Det var i våras någon gång som han fick prova på samma som Saga och till slut kom han upp i samma träningsdos som henne. Nu när han tål den här träningen har han bara blivit bättre och bättre. Vad han har gått! säger Stellan Tidelius.
Balto d'Huon har tre segrar i raden. Samtliga tagna på Solvalla.
Skrocket att man bara inte kan rada segrar på Solvalla - egentligen - göra att tränare Tidelius nästan går i försvarsposition när det ska pratas tips.
- Jag kan inte säga att jag tror på seger och fjärde raka på Solvalla för då blir man väl idiotförklarad. Åttondespåret är ju inte alls bra. Men backar, nej det gör vi inte. Han är startsnabb och det blir till att prova från start. Sedan hur ”Kajan” (Kaj Widell) kör vet jag ju inte. Laddar han till spets kanske det kostar för mycket, han kanske får svar?
Balto d'Huon lär bli ganska betrodd i V86-8 och ”ska väl med på kupongen” i alla fall. Senast fick Kaj Widell bestämma första 1000 efter 1.18,0 i ett tisdagslopp på Solvalla då banan var något tung. Hur var han?
- Vi hade väl tur där att det gick så långsamt för han var inte riktigt bra då trots att han vann. Han är åtgärdad efter det och i bättre skick nu. Faktiskt så känns han ruggigt fin igen. Han är nästan lite halvgalen när jag är ute och går med honom och rymde här om dagen till och med. Så vass är han fortfarande.
Men att han ska ta fjärde raka på Solvalla känns osannolikt då?
- Det gör det…det går inte att tänka sig det helt enkelt. Men å andra sidan är han i bättre skick nu än vad han var sist så jag blir inte förvånad om han löser det på ett bra sätt. Nurmos häst (5 Exit Angot) är antagligen för bra men de andra slår han nog om han är på rätt humör.

Kontakta oss

Travkompaniets stall AB
Yttersta Menhammar gård
178 90 Ekerö

E-post: info@travkompaniet.se

Om travkompaniet

Travkompaniet är världens största hästägarkonsortium med 7 000 andelsägare som äger travhästar av högsta klass. Stallet har fått fram många stjärnhästar, vunnit nästan alla årgångslopp i Sverige och många storlopp för den äldre eliten. I Travkompaniets stall är du med i travets elitserie. Häng med du också!

Om hur vi hanterar dina personuppgifter »