Prix d’Amerique inte avskrivet för Villiam

| 2019-12-11 09:45

Villiam kan fortfarande vara aktuell för Prix d’Amerique.
Däremot blir det ingen start i femåringsloppet Prix Tenor de Baune.
– Vi hinner inte dit, säger tränaren Timo Nurmos.

Villiam slog världsrekord som treåring när han vann Svenskt Travkriterium på tiden 1.12,0/2640a.
Som fyraåring bombade han hem Europaderbyt på Vincennes lilla bana i imponerande stil.
Han har hittills tagit sju segrar på 15 starter och sprungit in 6,2 miljoner kronor.
Den välstammade femåringen (Muscle Hill – Gold Strike) har varit eftertraktad som avelshingst och verkat i aveln både efter tre- och fyraårssäsongen.
Hästen fick sedan en lång vinterträning av Timo Nurmos som tidigare har uttalat att siktet har varit inställd på att tävla i Frankrike i vinter. En start i Prix d’Amerique har ingått i planeringen men med sju veckor kvar till världens tuffaste travlopp i Paris är det oklart hur det blir. Villiam har bara gjort tre starter i år och efter en tredjeplats i årsdebuten blev det galopp i Jubileumspokalen. Därefter bar det iväg till Finland och Europeiskt Femåringschampionat på Vermo i Helsingfors. Där sändes stjärnhästen fram utvändigt om ledaren men var tidigt trött och slagen.
– Villiam var tyvärr sjuk i Finland och hade en infektion i kroppen. Jorma var säker på att vinna loppet varvet kvar men i sista kurvan tog krafterna slut. Man förstod att det var något fel på hästen, säger Timo Nurmos.
– Det tog tid innan han blev frisk och han har sedan tränat på och jag är nöjd med honom. Han har inte haft någon tur i år och i Jubileumspokalen blev hästen störd till galopp. Men nu känns han bra i jobben i alla fall.

”Måste komma till formen först”
Den 22 december körs femåringsloppet Prix Tenor du Baune. Där får vinnaren en plats i Prix d’Amerique och det är ett lopp som kretsen runt Who’s Who har aviserat start i. Men det är inte aktuellt för Villiam.
– Vi hinner inte dit och hästen hinner inte att komma i form tills dess. Han närmar sig start men som jag sa innan så tog det tid innan han blev frisk, säger Nurmos.
När kan det bli start för Villiam, har du siktat på något speciellt lopp?
– Nej, jag har inte tittat än. Men det blir troligtvis inte i år i alla fall. När han startar nästa gång så blir det i Frankrike.
Är Prix d’Amerique fortfarande aktuellt?
– Ja, om hästen kommer i form. Men han måste ha ett lopp innan om han ska vara med där. Det är inte omöjligt att det blir Prix de Belgique men det finns andra lopp också. Vi får se, men hästen måste komma till formen först, säger Solvalla-tränaren.

Kontakta oss

Travkompaniets stall AB
Yttersta Menhammar gård
178 90 Ekerö

E-post: info@travkompaniet.se

Om travkompaniet

Travkompaniet är världens största hästägarkonsortium med 7 000 andelsägare som äger travhästar av högsta klass. Stallet har fått fram många stjärnhästar, vunnit nästan alla årgångslopp i Sverige och många storlopp för den äldre eliten. I Travkompaniets stall är du med i travets elitserie. Häng med du också!

Om hur vi hanterar dina personuppgifter »