V75: Farsan borde vara nöjd med dubbeln

| 2020-01-20 09:04

Med pappa Conrad på skadelistan har sonen Marc Elias fått kliva fram som förstekusken i stallet.
I Kalmar V75 tog 25-åringen en dubbelseger och gladdes mest över krigaren Gareth Boko som vann debuten i gulddivisionen på ett överraskande starkt sätt.
- Kraven är förstås höga från både farsan och ägarna så det här satt bra! sa Marc som även vann med El Duce Boko.

Marc Elias tillsammans med Gareth Boko efter skrällen i Kalmar. Foto: Mikael Rosenquist, TR Bild Foto av Mikael Rosenquist, TR Bild

Marc Elias tillsammans med Gareth Boko efter skrällen i Kalmar. Foto: Mikael Rosenquist, TR Bild Foto av Mikael Rosenquist, TR Bild

V75-trav i småländska Kalmar brukar förknippas med söndagen i midsommarhelgen.
Banan har en vinteromgång också och motsvarande dag i januari fjol gav sju rätt på V75 över miljonen.
Svårspelat blev det även i år. Sex system hittade alla vinnarna och utdelningen blev 3,3 miljoner kronor enbart för sju rätt.
Hästar från Jägersro tog hem fem av loppen. Värst var stall Conrad Lugauer med en dubbelseger.
Conrad Lugauer har opererats och går med ena armen i ett paket sedan han blev sparkad i samband med tävlingar hemma på Jägersro i början av januari.
Marc Elias vikariat som stand in för pappan har inte fått det utfall som man velat. Stallets stora stjärna Campo Bahia fick exempelvis perfekt stöttning av sin kusk i Frankrike förra helgen men tröttnade och var sig inte alls lik.
På lördagen jublade Marc Elias åt att det äntligen blev rejäl utdelning. En dubbel på V75 smäller högt i storstallet. Nu kom det en med hästarna El Duce Boko och Gareth Boko.
- Det har gått lite tungt men det är ju en business vi lever med. Men man ska inte glömma bort att det kan vara jobbigt. När vinner så här är det i alla fall bästa som finns!
V75-3 var gulddivisionen som utmålades som en fight mellan Baron Gift och Stepping Spaceboy. När den förre galopperade efter start och Rikard N Skoglund kunde ta över med Stepping Spaceboy trodde många att loppet var över.

Blev inget enkelt lopp…
Gareth Boko skulle få ett lugnt lopp i sin debut i guld var det meningen. Unghäststjärnan har haft flera skadeuppehåll och återkom nyligen efter sju månaders bortavaro och tog en seger i comebacken i ett enklare lopp.
Marc Elias hamnade nu utvändigt ledaren med Gareth Boko och när Stepping Spaceboy svarade med galopp i den sista kurvan tog Gareth Boko över och lyckades även hålla en smygkörd Olle Rols bakom sig till slut.
- Han var fruktansvärd i dag. Vi sa ju innan att han skulle få ett snällt lopp men jag hade ingen annan möjlighet än att ge honom ett lopp utvändigt ledaren. Han tävlade redan som två-, tre- och fyraåring på den allra högsta nivån och nu efter en skada vinner han gulddivisionen från dödens! sa en förvånad och glad Marc Elias.
I den lägsta klassen på V75 tog Elias en vattentät seger med storfavoríten El Duce Boko (48 procent) efter att ha blivit släppt till ledningen i utgången av den första kurvan.
- Han gick undan på lätta ben, så det var bara att åka med, sa segerkusken.

Hemmaseger med smak
Italienskan Atik D.L. var omgångens stora favorit – spelad på 64 procent - men föll tungt efter ett lopp utvändigt ledaren i klass I-loppet.
Hemmatränaren Fredrik Persson fick jubla i stället efter ett fantomlopp av Devs Dragon. Spelad på blott fyra procent var åttaåringen omutlig i ledningen. Efter en öppning i trakterna av 1.09,0 körde sig Erik Adielsson till spetsen och höll undan i en tajt duell efter snabba 1.13,0 första 1000.
Stall Kryddan HB i Berga äger hästen som vunnit samtliga åtta gånger han fått springa i ledningen.
Erik Adielsson vann även det avslutande bronsloppet med Lars I Nilsson-tränade Franklin Face. Det handlade om ledningen igen och tempot var tufft. Femårige Franklin Face segrade på starka 1.11,2 över 1640 meter med bilstart, ett nytt rekord för hästen från Jägersro.

Rikshäst skrällde
Ett rivigt sprinterlopp skulle silverdivisionen bli. Men det blev en lugn historia.
Johan Untersteiner avgjorde loppet i starten genom att ta ledningen från innerspåret med Niky Flax och fick sedan styra och ställa som han ville. Niky Flax sprintade enkelt undan och såg mycket smidig ut.
Thomas Uhrberg ställde de flesta spelare schack matt i det andra av två försök till Diamantstoet på kupongen. Åttaåriga stoet Quiz Töll tog här karriärens andra seger på V75 och var helt bortglömd av spelarna. En skräll endast spelad på en procent.
Quiz Töll, en före detta häst i Rikstravet med för dagen 200 delägare, serverades ett lopp i femteparet utvändigt och spurtade till seger i ett galoppfyllt lopp där tvåan i mål Divine var heroisk utvändigt ledaren.
- Jag chansade och satt kvar på den sista bortre långsidan och när Henriettes häst (Vikens Fingerprint) galopperade hade vi turen att få luckan, summerade tränaren och kusken Thomas Uhrberg.
Johan Lejons Sunday Sonata har hunnit med att skrälla dubbla gånger på V75 i år.
I ett klass II-lopp på Jägersro spurtslog stoet hingstar och valacker tillsammans med Örjan Kihlström. I Kalmar lär Carl Johan Jepson Sunday Sonata gå med i ryggar sista 800 meterna i ett försök till Diamantstoet och det blev seger även där. En sexprocentare på V75.
V75-omgången blev en blandning av outsiders och stora skrällar. Sex system hade prickat samtliga vinnare och belönades med 3 397 470 kronor för sju rätt. Sex rätt gav 10 899 kronor och fem rätt 457 kronor.

Kontakta oss

Travkompaniets stall AB
Yttersta Menhammar gård
178 90 Ekerö

E-post: info@travkompaniet.se

Om travkompaniet

Travkompaniet är världens största hästägarkonsortium med 7 000 andelsägare som äger travhästar av högsta klass. Stallet har fått fram många stjärnhästar, vunnit nästan alla årgångslopp i Sverige och många storlopp för den äldre eliten. I Travkompaniets stall är du med i travets elitserie. Häng med du också!

Om hur vi hanterar dina personuppgifter »