Pasi blickar bakåt, och framåt

| 2020-01-23 13:27

Pasi Aikio har fått en bra start på året både i sulkyn och som tränare. Nedan summerar han vårt otursår 2019 och blickar framåt mot vad vi hoppas skall bli ett skadefritt år.

Pasi Aikio hade 2019 ett riktigt bra år i sulkyn.  Foto; A.Lindblom

Pasi Aikio hade 2019 ett riktigt bra år i sulkyn.  Foto; A.Lindblom

Pasi Aikio hör till den kategori travtränare som ibland själv sitter upp i sulkyn och kör stallets hästar i lopp. 
Och, han gör det också bra som kusk, riktigt bra. Förra året hade han hela 24 i segerprocent som kusk! Det är en siffra som inte någon av landets toppkuskar kan mäta sig med, varken Örjan Kihlström (18,3%), Ulf Ohlsson (14,3%), Björn Goop (19%) eller Jorma Kontio (17,1%).
Tittar vi sedan på Pasis platsprocent för 2019 så är han bland de tre i hälften av starterna. 

2019 började också väldigt bra både för Travkompaniet och Pasi som kusk. Redan den 5 januari vann han med Activist och det såg ut att kunna bli ett riktigt bra år. Men, så blev det inte.

Så här säger Pasi om det gågna året för Trakompaniets stall;

- Tja, hur skall jag summera 2019? Kanske stolpe ut? Det började som sagt bra men sedan råkade flera av hästarna ut för oturliga skador som stoppade dem. Activist, Alone, Babbel, Uret, Bitchie, Undies, All Ears, Tentacles och framförallt Adorable Lady blev alla stoppade av skador. Det som var den största besvikelsen förra året var de skador som Adorable Lady råkade ut för. Jag hade så stora förhoppningar på henne inför fyraårssäsongen och så blev det ingenting! Hon är en sådan typ av häst som bara skulle blivit bättre för varje år men, tyvärr höll hon inte i benen så nu blir hon avelssto istället. 
Med tanke på skadorna och en del infektionsproblem så är 2019 ett år jag helst bara vill glömma, tycker Pasi.

Alone är en av hästarna som Pasi har förhoppningar på i år. Foto; A.Lindblom

Alone är en av hästarna som Pasi har förhoppningar på i år. Foto; A.Lindblom

Vissa infriade förväntningarna

Men, det var inte bara elände och skador för vårt stall under 2019. Det fanns mycket att glädja sig åt, inte minst Jubileumspokalen och Derbyfinalen, Pasi fortsätter;

- Trots allt elände under 2019 så var det två hästar i stallet som infriade våra förväntningar. Det roligaste är förstås Who's Who när han vann sitt mål för året, Jubileumspokalen. Det var riktigt, riktigt roligt.
Sedan utvecklingen av Alone och hans tredjeplats i Derbyfinalen var också otroligt roligt. Framförallt på sättet han spurtade över upploppet, ja det ger onekligen förhoppningar inför framtiden, berättar Pasi.

Därmed tycker vi att vi lägger 2019 till handlingarna och ser framåt. Vad hoppas Pasi på under året vi nyss har inlett?

- Jag tycker att året ser riktigt spännande ut. Vi har många fina hästar i stallet som jag har en del förhoppningar på. Till att börja med så tror jag att Who's Who kommer att mogna in i den äldre eliten. Jag tycker att han redan har visat det och nu får han ladda om inför våren.
Alone har tränat på väldigt bra efter att hans skada i benet har läkt. Han blir otroligt spännande att följa i år och hans stora mål är Jubileumspokalen. Den vinner vi gärna även i år!
Två hästar som jag tror kommer att duga bra i V75 är Uret och Activist. Bitchie var fin i debuten men hade sedan problem med fräschören. Hon känns jättefin nu efter operationen och tror att hon kan komma att utvecklas till en riktigt bra häst.
Sedan tycker jag att alla våra treåringar ser fina ut även om de kanske inte kommer att bli så tidiga. Men så här långt så tror jag kanske mest på Close Look, en tuff tjej som jag får lite Adorable Ladyvibbar med.
Våra tre 2-åringar ser fina ut och ja, det skall bli riktigt roligt att följa deras utveckling.
Så jag har en bra känsla för att vi kan få ett bra år och hoppas att ni alla är med att stötta oss under vägen och att vi ses på travbanorna, avslutar Pasi.

Kontakta oss

Travkompaniets stall AB
Yttersta Menhammar gård
178 90 Ekerö

E-post: info@travkompaniet.se

Om travkompaniet

Travkompaniet är världens största hästägarkonsortium med 7 000 andelsägare som äger travhästar av högsta klass. Stallet har fått fram många stjärnhästar, vunnit nästan alla årgångslopp i Sverige och många storlopp för den äldre eliten. I Travkompaniets stall är du med i travets elitserie. Häng med du också!

Om hur vi hanterar dina personuppgifter »