Inför V86: Två chanser för stall Dunder(form)

| 2020-02-19 08:55

Som kusk vinner han nästan var tredje start.
Som tränare var fjärde.
Robert Dunder har vind i seglen och i onsdagens V86-omgång startar han två spännande hästar.
- Zooropa är absolut den som är intressantast för spelarna, säger Umeåtränaren.

Formtoppade Robert Dunder selar ut två hästar i onsdagens V86-omgång. Foto av Mikael Wikner/TR Bild

Formtoppade Robert Dunder selar ut två hästar i onsdagens V86-omgång. Foto av Mikael Wikner/TR Bild

Robert Dunders hästar har vunnit 5 av 20 starter sedan årsskiftet. Som kusk är 34-åringen ännu vassare med 7 fullträffar på 24 lopp. Så sent som i söndags bokförde han sig för en kuskdubbel i Boden.
- Det rullar på. Men jag hade en häst till där i Boden som hade varit med i segerstriden om han inte galopperat på den sista bortre långsidan, säger Robert Dunder och ger prov på den vinnarmentalitet som är typisk för de flesta som valt att livnära sig som travtränare.
- Så är det, att man aldrig är riktigt nöjd och sällan tänker på det som går bra, utan mer på det som går dåligt. Det är ju det man kan förbättra och därför ska lägga energi på.
Men det är väl viktig att även ta till sig framgångar och stärkas av dem?
- Absolut! Man måste glädjas när det går bra. Då går också allting lättare och man känner tillfredställelse. Men samtidigt får man inte glömma bort att även om det går bra och man har nöjda kunder finns det besvikna kunder också.

”Väldigt stora förhoppningar”
Även i fjol inledde Robert Dunder starkt men när sommaren kom började det krångla.
- Jag brukar vara startsnabb och ända fram till april-maj gick det jättebra, men sedan blev hästarna sjuka och det fortsatte att strula under hela året. I år hoppas jag att vi kan hålla en högre nivå hela vägen.
Den häst i stallet som kanske har allra störst förhoppningar på sig är Even’s Cool Boy. Femåringen gjorde på grund av en reaktion i en böjsena bara fyra starter i fjol, men hann ändå visa prov på sin kapacitet när han slutade tvåa bakom derbyvinnaren Attraversiamo i finalen av Norrlands Grand Prix, och sedan passerade en miljon kronor insprunget när han avslutade säsongen med seger i ett Breeders’ Crown-lopp.
- Han tränar på för fullt och årsdebuten är planerad till 5 april hemma på Umåker. Jag har väldigt stora förhoppningar på honom i år.

Lättare balans och stängt huvudlag
Even’s Cool Boys lillasyster Even’s Good Girl (V86-5) har inte visat lika hög kapacitet som brorsan så här långt. Någon seger har det inte blivit men fyra topp tre-placeringar på nio starter är inte fy skam.
- Hon är en fin häst som gjorde många bra lopp som treåring. Att hon inte har fått vinna något lopp tycker jag är lite orättvist. Hon är inte oärlig på något vis men det har småstrulat i loppen.
Spräcker det fyraåriga stoet segernollan när hon på onsdagen startar från spår sex bakom startbilen får V86-utdelningen en rejäl skjuts.
- Jag tror att hon får svårt att vinna. Hon känns okej i träningen men jag var inte riktigt nöjd med henne senast då hon hoppade utan någon riktig anledning. Nu kommer jag justera lite grejer, hon lättas i balansen och kommer troligen gå med stängt huvudlag. Jag hoppas att det fallet väl ut och jag är nöjd om hon tjänar en fin peng.

Zooropa hetaste chansen
Ett lopp senare på Bergsåker är det Zooropas (V86-7) tur att blanda sig i leken. Hon ståtade med två raka segrar när hon senast höll starkt efter ett tungt lopp ute i spåren.
- Det var kanske inte riktigt samma drag i henne som gångerna före men hon var ändå helt okej. Hon gick i tredje- och fjärdespår sista 1 300 meterna och var ändå femma, och hon är en häst som är allra effektivast med lucka 300 kvar.
Hur tog hon loppet?
- Bra. Det är inga konstigheter utan hon känns som hon ska göra och jag tror att hon kommer göra ett vettigt lopp, men spår sju bakom bilen är inte optimalt. Jag hade trott på bra segerchans om vi haft något av spåren ett till fem men nu är det lite vingelrisk och hon går inte i dödens, så jag är lite kluven till hur jag ska lägga upp det. Jag har inte bestämt hur jag gör från start.
Vilken betydelse har det att hon ska ut på vanlig bana efter fyra raka starter på isbana?
- Det är första gången hon går från isbana till vanlig bana så jag vet inte men jag tror inte att det har någon jättestor betydelse. Men jag hoppas att banan är lite frusen och stum. Det gynnar mina hästar och jag kommer att köra med brodd oavsett.
Chansen?
- Mycket beror på hur det löser sig från sjundespåret men Zooropa är absolut den som är intressantast för spelarna av mina två.

Kontakta oss

Travkompaniets stall AB
Yttersta Menhammar gård
178 90 Ekerö

E-post: info@travkompaniet.se

Om travkompaniet

Travkompaniet är världens största hästägarkonsortium med 7 000 andelsägare som äger travhästar av högsta klass. Stallet har fått fram många stjärnhästar, vunnit nästan alla årgångslopp i Sverige och många storlopp för den äldre eliten. I Travkompaniets stall är du med i travets elitserie. Häng med du också!

Om hur vi hanterar dina personuppgifter »