Fresta hingstar är Alvas nya specialitet

| 2020-03-25 09:28

Hingstarna på stuteriet får lukta på nioåriga stoet Alva Sisu innan de hoppar upp på
bocken för att lämna sin säd.
- Hon har varit där i två veckor nu och har börjat fresta hingstarna, säger travamatören Lena Åström från Umeå som skänkte stoet till stuteriet i Svenljunga.

 

Avelshingsten Googoo Gaagaa nosar på Alva Sisu innan han leds upp på bocken. Foto av Privat

Avelshingsten Googoo Gaagaa nosar på Alva Sisu innan han leds upp på bocken. Foto av Privat

Lena Åström och maken Anders Nilsson köpte Alva Sisu som tvååring 2013 tillsammans med några vänner och satte hästen i proffsträning.
Efter några säsonger tog hon över hästen och började träna själv. Lena Åström har haft travhästar hela livet och tränarlicensen är knuten till Umåkers travbana som bara ligger några kilometer från huset i byn Stöcksjö.
Hon har alltid haft svårt att göra sig av med familjemedlemmarna. När Alva Sisu - som hållit sig fräsch ända till säsongen som nioåring- nyligen fick en skada i ett gaffelband blev goda råd dyra.
- Det var hemskt att göra sig av med henne men tävla vidare efter skadan ville vi inte att hon skulle göra. Hon fyller ju tio nästa år. Jag försökte sälja henne som avelssto eftersom hon har fin modersstam. Men meriterna saknas ju. Då lovade jag bort henne till stuteri Broline i stället där jag känner folk och vet att hon kommer att få det bra, säger Lena.

Retsamt god doft
Alva Sisu luktar gott tycker hingstarna. Hon fungerar som ett så kallat teasersto och välkände avelshingsten Googoo Gaagaa från USA är en i raden av herrar som tänts upp av dofterna av det brunstiga stoet i veckan innan det varit dags att hoppa upp på bocken.

Sparkar inte bakut
Ett språng på bocken ger många doser sperma som insemineras i väntande ston. Att betäcka på naturlig väg görs nästan inte på den här nivån med tanke på skaderiskerna.
- Alva Sisu är jättesnäll och det visade sig att hon inte har sparkat bakut heller mot killarna, säger Lena Åström.
Att ställa sig helt utan häst i Stöcksjö gick inte för familjen som fick ett sug direkt.
Ny i stallet sedan en tid är Gatelink, ett sjuårigt sto paret köpt av Bodentränaren Hanna Olofsson som nyligen vann ett V75-lopp i Uleåborg i Finland.

Kontakta oss

Travkompaniets stall AB
Yttersta Menhammar gård
178 90 Ekerö

E-post: info@travkompaniet.se

Om travkompaniet

Travkompaniet är världens största hästägarkonsortium med 7 000 andelsägare som äger travhästar av högsta klass. Stallet har fått fram många stjärnhästar, vunnit nästan alla årgångslopp i Sverige och många storlopp för den äldre eliten. I Travkompaniets stall är du med i travets elitserie. Häng med du också!

Om hur vi hanterar dina personuppgifter »