Svenska travare invaderar Malta

| 2004-02-18 10:00
VALLETTA, Malta
Minns ni Alf Plomb, Beijing Boy, Count Eban, Enar Pride, Jaguar Gelj, Playboy Pellini och Walls Winner?
Sju svenska travmiljonärer kända från V75.
I dag är de exporterade till Malta där de fortsatt sina tävlingskarriärer.
13-årige Rosalinds Ax räknas som den bästa travhästen på Malta i dag och radar upp segrar i högsta klassen, A1.	Foto: Petri Johansson

13-årige Rosalinds Ax räknas som den bästa travhästen på Malta i dag och radar upp segrar i högsta klassen, A1. Foto: Petri Johansson

Malta ligger mitt i Medalhavet och ön har varit en internationell mötesplats i flera tusen år. Araberna influerade musiken, normanderna byggde hus medan britterna bidrog med demokrati och det engelska språket.

Och i dag bidrar Sverige med travhästar.

Trav är den populäraste arenasporten på Malta tillsammans med fotboll.

Tan-Niger Stables är en av få gårdar på Malta med egen rundbana. Här joggas Darjeeling av tränaren Mario Farrugia.	Foto: Petri Johansson

Tan-Niger Stables är en av få gårdar på Malta med egen rundbana. Här joggas Darjeeling av tränaren Mario Farrugia. Foto: Petri Johansson

Två travbanor

Det finns två travbanor. Marsa Racetrack på huvudön och Gozo Racetrack på Gozo. Ofta är det mer publik en söndag på Marsa Racetrack än när Sliema Wanderers FC spelar hemmamatch.

Totalt har Sverige exporterat 1 062 travhästar till medelhavsön. Oktav Key var först 1984 och bara den senaste månaden har hästar som Count Eban, Jaguar Gelj, Mellby Elegance, Opal Nalan och Walls Winner bytt kalla Norden mot värmen på Malta.

Malta på tredje plats

Faktum är att Malta i dag är det det tredje största exportlandet för blågula travhästar efter våra grannländer Finland och Norge.

Att svenska travhästar blivit så populära på Malta beror delvis på att de kan köpa äldre svenska hästar billigt när karriären mer eller mindre är över i Sverige. På Malta får hästarna nämligen tävla till och med de är 17 år i Sverige gäller tolv år för hingstar och valacker, tio år för ston.

Vid ett besök på Malta så blir man lätt charmad av de vänliga människorna. Deras sätt att ta hand om sina hästar lämnar inte heller något att önska.

Inga dopingprov

Ett stort problem är dock att

man inte tar dopingprov i samband med tävlingarna. Orsaken är helt enkelt att man inte har den ekonomi och de resurser som krävs.

Man ser dock inte många halta eller ofräscha hästar i samband med tävlingarna, men det kan bero på att smärtlindrande medel används utan några moraliska invändningar.

Att svenska kuskar kör på Malta är ganska ovanligt.

Landskamp på fredag

Men på fredag finns Stig H Johansson, Åke Svanstedt, Torbjörn Jansson, Björn Goop, Claes Svensson och Fredrik B Larsson på plats på Marsa Racetrack för en inofficell landskamp mot Malta.

Lars-Ove Pettersson

Kontakta oss

Travkompaniets stall AB
Yttersta Menhammar gård
178 90 Ekerö

E-post: info@travkompaniet.se

Om travkompaniet

Travkompaniet är världens största hästägarkonsortium med 7 000 andelsägare som äger travhästar av högsta klass. Stallet har fått fram många stjärnhästar, vunnit nästan alla årgångslopp i Sverige och många storlopp för den äldre eliten. I Travkompaniets stall är du med i travets elitserie. Häng med du också!

Om hur vi hanterar dina personuppgifter »