Oväntade samtalet – kör i Elitloppet för första gången

| 2020-05-26 10:49

Per Linderoth, 39, har bara sju segrar kvar för att komma in i tusenklubben.
Men på söndag kör han i Elitloppet för första gången – efter ett oväntat samtal från stjärntränaren Daniel Redén.
– Jag hade ingen aning om det innan. Det ska bli jättekul och jag känner bara njutning fram till loppet, säger Linderoth som sitter upp bakom Sorbet.

 

Per Linderoth kör sitt första elitlopp. Bilden från 2016 då Nuncio kopplat greppet inför storpublik. - Det blir ingen publik i år men det är ju Elitloppet ändå, säger Per Linderoth. Foto: Maria Holmén / TR Bild. 

Per Linderoth kör sitt första elitlopp. Bilden från 2016 då Nuncio kopplat greppet inför storpublik. - Det blir ingen publik i år men det är ju Elitloppet ändå, säger Per Linderoth. Foto: Maria Holmén / TR Bild. 

Under söndagskvällen lottades startspåren till Elitloppet.
Några timmar tidigare hade Per Linderoth fått ett överraskande telefonsamtal. Det var Daniel Redén som ringde och frågade om han ville köra Sorbet i Elitloppet. Östersundstränaren var inte sen att tacka ja. Trots att han har vunnit 993 lopp i karriären har han aldrig kört i Elitloppet.
– Det var en överraskning och ingenting som jag hade förväntat mig. Jag har inte varit aktuell för att köra någon av de 16 elitloppshästarna. Men det är klart att jag anade lite när Redén ringde två timmar innan spårlottningen, säger Per Linderoth.
– Han frågade mig vad jag skulle göra nästa helg. Jag sa att jag ska titta på Elitloppet hemma hos en kompis och tänkte att han kanske behövde ha hjälp med något. Då frågade han om jag ville köra Sorbet i Elitloppet. Så dom andra planerna som man hade ändrar man gärna om.
Sa Redén någon speciell anledning till varför han frågade dig?
– Han sa att han gick på magkänsla. Men varför han valde just mig får du fråga honom om. Jag har kört hästen en gång tidigare i Masters-finalen för två år sedan och blev fyra då. Han sa att han hade tänkt på mig som kusk på Sorbet. Redén har ju ytterligare två hästar med i Elitloppet.

”Gjort jätteprestationer i år – kan vinna”
Sorbet lottades till ett perfekt utgångsläge med spår två bakom startbilen i sitt försök. Hästen var med i Elitloppet i fjol men hade ett dåligt utgångsläge i försöket med spår åtta. I år har han visat strålande form och kommer från en imponerande seger.
– Det är en etablerad häst i eliten som har gjort två jätteprestationer i år. Först i årsdebuten och även i senaste starten. Det är ett öppet Elitlopp i år med väldigt jämna hästar. Det blir mycket tillfälligheter och löpningsförlopp som kommer att avgöra.
– Vi är en av de 16 som är med och som därmed kan vinna, säger Per.

Hur känns det att få köra i Elitloppet för första gången?
– Det är klart att man ser fram emot det här och det ska bli jättekul. Jag har kört i andra lopp under elitloppsdagen tidigare och har bara missat ett Elitlopp på plats de senaste 25 åren och det var 1994. Så det är häftigt att man nu får chansen att köra med en så fin häst. Även om det nu blir utan publik, men det är ju inget vi kan göra något åt.
– Det blir ju det största loppet man har kört men sedan finns det säkert andra som tycker att Kriteriet och Derbyt är det största om man skulle ha en egentränad häst med där. Jag har inte kört i något av de loppen heller än så länge. Men Elitloppet har väl haft en större slagkraft utifrån sett från gemene man än Kriteriet och Derbyt.

Känner du någon press eller kommer att bli nervös inför det stora slaget på söndag?
– Jag har inte känt någonting sådant ännu. Jag har kört stora lopp tidigare och man ser mest bara fram emot det och tycker att det ska bli roligt. Det är klart att man kommer att vara fokuserad när man hämtar Sorbet i stallet men det försöker man å andra sidan alltid att vara. Jag försöker att göra mitt jobb till punkt och pricka.
– Nu ser jag bara fram emot söndagen utan att känna mig nervös eller orolig. Jag känner bara en stor njutning av att få köra i Elitloppet för första gången, säger Per Linderoth.

Kontakta oss

Travkompaniets stall AB
Yttersta Menhammar gård
178 90 Ekerö

E-post: info@travkompaniet.se

Om travkompaniet

Travkompaniet är världens största hästägarkonsortium med 7 000 andelsägare som äger travhästar av högsta klass. Stallet har fått fram många stjärnhästar, vunnit nästan alla årgångslopp i Sverige och många storlopp för den äldre eliten. I Travkompaniets stall är du med i travets elitserie. Häng med du också!

Om hur vi hanterar dina personuppgifter »