Tunt med starter

| 2020-05-28 12:59

Det är tunt med starter för stallets hästar på Yttersta just nu. Anledningen stavas v-i-r-u-s men, inte det virus som så hårt drabbat oss människor.

Vid lördagens direktsändning från stallet på Yttersta, berättade Pasi om sjukdomsläget på våra hästar. 

Vid lördagens direktsändning från stallet på Yttersta, berättade Pasi om sjukdomsläget på våra hästar. 

Just nu lider stora delar av vår värld av coronaviruset covid 19's skoningslösa framfart bland oss människor.

Även hästarna på Yttersta har drabbats av ett envist virusutbrott som dock inte handlar om coronavirus. Det kan nämligen även drabba hästar där symptomen oftast är trötthet, aptitlöshet, hög feber, måttlig kolik och/eller både lös avföring eller förstoppning.

Ett vanligt förkylningsvirus

För sex veckor sedan tvingades Activist strykas ur ett lopp på grund av halsinfektion. Sedan dess har infektionen gått runt bland hästarna i stallet på Yttersta.

Pasi berättar mer;

- Activist ströks i mitten av april på grund av en halsinfektion som nu har drabbat mer eller mindre alla hästar i stallet. Symptomen är höjd temp, hosta, snuva och infekterade halsar. De äldre hästarna har haft lite mildare symptom, vilket är vanligt då de oftast har lite bättre uppbyggt immunförsvar. Vi har tagit prover på de smittade hästarna för att se vad det är för virus. Dessbättre kunde vi konstatera att det inte är herpesvirus eller något rhinovirus vilka är allvarliga virus. Det här är ett helt vanligt förkylningsvirus, berättar Pasi. 

Även om det handlar om ett vanligt förkylningsvirus så är det väldigt envist något som Pasi håller med om;

- Ja viruset har hållit i sig och varit envist och varför det varit så är förstås väldigt svårt att svara på. Men det verkar som när det är varmare så håller det i sig längre ungefär som när man får en sommarförkylning, den brukar oftast vara seg att bli av med. Jag tycker att virusar brukar gå över snabbare på vintern. Sedan är vi långt ifrån ensamma som drabbats, det är många stall som har haft samma virus vilket i och för sig är en klen tröst, konstaterar Pasi.

Alone får förhoppningsvis börja backträningen snart igen. Foto; A.Lindblom

Alone får förhoppningsvis börja backträningen snart igen. Foto; A.Lindblom

På bättringsvägen

Har ni gjort några särskila åtgärder för att undvika smitta?

- Vi jobbar hela tiden med att försöka undvika smitta och att förbättra miljön för hästarna. Nya hästar som kommer till stallet ställs i uteboxar isolerade från de övriga hästarna. Där ställer vi även de hästar som vi misstänker vara sjuka. Våra stall har öppningsbara tak som gör att luften alltid är bra, vi har också satt upp joniseringsaparater för att ytterligare förbättra luften. Naturligtvis är vi väldigt noga med hygienen och att alla hästar är ute mycket, alla dagar året om. Med jämna mellanrum tar vi analys på vattnet, på fodret och höet. Nu har vi också skickat in analys på stallströet som vi använder. Vi ser till att hagarna mockas och tar bort allt gammalt hö. Så jag tycker att vi gör allt vi kan för att undvika smitta men när man är ute och tävlar så blir hästarna ändå utsatta. Trots alla försiktighetsåtgärder som de allra flesta stall har för sina hästar inför tävling så förekommer det ändå att hästar är med i loppen som har en dold infektion eller virus. Det ser vi ju lite då och då att hästar stannar i loppen utan någon rimlig förklaring vilket oftast handlar om att de är nedsatta. De kan då han smittat andra hästar i loppen vilket är en smittkälla som mer eller mindre är omöjlig att komma åt, förklarar Pasi.

Då det handlar om ett virus har hästarna inte kunnat medicinerats då det inte finns något som biter på just virus. Det enda att göra är att låta hästarna vila med endast lätt jogg för de som är utan symptom.

Hur ser smittoläget ut just nu i stallet?

- Det är väl knappt man vågar säga det men, det börjar se mycket bättre ut nu. De flesta hästar har haft normaltemp den senaste veckan och inte haft några synliga symptom. För säkerhets skull skall vi kolla de hästar som verkar friska nu, i halsen. Veterinären kommer i morgon och ser allt bra ut då så kan vi börja lunka med dem lite igen och då får man ta det försiktigt för vi vet inte hur mycket de har tappat. När det gäller hästar som Activist, Alone och Who's Who så har de inte varit så påverkade av viruset så jag hoppas att de kan komma i form ganska snabbt ändå. Det är bara att vänta och se, det finns inget annat, avslutar Pasi.

Här kan ni se lördagens sändning från Yttersta; https://www.travkompaniet.se/nyheter/28395

Vi beklagar att det var en del problem med ljudet.

Kontakta oss

Travkompaniets stall AB
Yttersta Menhammar gård
178 90 Ekerö

E-post: info@travkompaniet.se

Om travkompaniet

Travkompaniet är världens största hästägarkonsortium med 7 000 andelsägare som äger travhästar av högsta klass. Stallet har fått fram många stjärnhästar, vunnit nästan alla årgångslopp i Sverige och många storlopp för den äldre eliten. I Travkompaniets stall är du med i travets elitserie. Häng med du också!

Om hur vi hanterar dina personuppgifter »