Inför V75 (söndag): ”Känslan är att han krigar om segern i Elitloppet”

| 2020-05-28 10:41

I fjol var han med i Elitloppet som en rookie.
Nu är Milliondollarrhyme etablerad i eliten när han gör sin andra start i det stora sprinterloppet på Solvalla.
Tränaren Fredrik B Larsson har segervibbar med sin svarta stjärntravare.
– Jag har haft känslan hela tiden att han kan vara med och kriga om elitloppssegern.

På söndag kväll smäller det på Solvalla när det har blivit dags för årets Elitlopp. En som vet hur det känns att köra i det stora slaget är Fredrik B Larsson. Solvalla-tränaren har varit med sex gånger tidigare med egna hästar. Med sina tidigare stjärnor Giant Superman var han med tre gånger (tvåa som bäst 2005 efter vinnande Steinlager), Reven d’Amour var med två gånger, samt Milliondollarrhyme i fjol. Den sistnämnde hade då gått från nolloppet till Elitloppet på mindre än två år och haft en sensationell utveckling. När han startade i Elitloppet var han kvar i Silverdivisionen men skämde definitivt inte ut sig. Via en fjärdeplats i försöket från ett svårt utgångsläge spurtade hästen till sig en femteplats i finalen.
– Milliondollarrhyme (V75-6) är den häst med högst kapacitet av alla jag har tränat. Han hade dåliga spår i Elitloppet i fjol och hamnade illa till. Jag körde defensivt och han gick med full fart genom mål i både försök och final. I finalen spurtade han snabbast av alla till slut, säger Fredrik B Larsson.
– Hästen har haft en häftig utveckling trots att han inte har gjort så många lopp. Det har såklart gått mycket fortare att komma till eliten än vad man vågade drömma om.

”Fast med rubbet – kändes jäkligt fin”
Milliondollarrhyme radade upp framgångarna på sensommaren och hösten i fjol och krönte säsongen genom att vinna Svenskt Mästerskap med en riktig vrålspurt. I år har han gjort tre starter hittills. Efter en vass avslutning som trea i årsdebuten i Gulddivisionen på Romme var han inte som bäst i starten efter på Åby. Och i genrepet inför Elitloppet på Solvalla fick han aldrig chansen och satt fast med gott om krafter kvar.
– På Åby näst senast var han inte frisk så den starten är bara att stryka ett streck över. Men senast kändes han jäkligt fin och satt fast med rubbet kvar. Även om det bara blev som en joggingtur för honom så kändes han mycket finare än i exempelvis årsdebuten. Han har helt klart gått mycket framåt och siktet har ju varit inställd på att han ska vara helt på topp till Elitloppet.

”Är rappare och piggare nu”

Är det någon skillnad på hästen hur han känns i år gentemot i fjol?
– Han känns lite mer mogen i sitt uppträdande rent allmänt. Han är lite mer avslappnad hemma och jag hoppas att vi har prickat in toppformen nu till helgen. Hästen var ju väldigt fin vid den här tiden i fjol också. Men han var mest mängdtränad inför årsdebuten och det märks att han är betydligt rappare och piggare nu. Formen är kraftigt i stigande, säger Larsson.
Vässar du till honom lite extra i träningen under veckan?
– Ja, det blir lite extra vässning och lite snabbare intervaller. Han gick jobb i måndags och kändes jättefin och ska gå ett jobb till i morgon (torsdag). Sedan hoppas jag att vi har prickat toppformen på söndag.

”Har bra feeling – kan bli barfota och bike i finalen”

I fjol var Milliondollarrhyme en underdog i Elitloppet. Vad säger du om hästens möjligheter i år?
– Han gick många fina lopp i fjol men är ett år äldre och har fått mer rutin nu. Jag hoppas att han kan bära med sig det in i årets Elitlopp. Han fick känna på hetluften i fjol och visade även att två heat inte är några problem.
– Det är ett öppet och väldigt jämnt Elitlopp i år. Det gäller att ha flyt med positioner och att formen sitter där. Men jag har bra feeling och haft känslan hela tiden att han har de kvaliteterna som behövs. Det kan bli små marginaler som avgör men jag tror att han är en av de som krigar om elitloppssegern, säger Fredrik B Larsson.

Hästen har tävlat barfota runt om en gång i karriären, vilket var i fjolårets elitloppsfinal. Hur gör du i år med balans och utrustning?
– Det blir skor runt om i försöket och barfota runt om i en eventuell final. Han har inte tillräckligt starka fötter för att jag ska våga chansa och köra barfota i både försök och final.
– Hästen har gått ett antal jobb med jänkarvagn och det är inte omöjligt att vi kör med bike i en eventuell final.

Kontakta oss

Travkompaniets stall AB
Yttersta Menhammar gård
178 90 Ekerö

E-post: info@travkompaniet.se

Om travkompaniet

Travkompaniet är världens största hästägarkonsortium med 7 000 andelsägare som äger travhästar av högsta klass. Stallet har fått fram många stjärnhästar, vunnit nästan alla årgångslopp i Sverige och många storlopp för den äldre eliten. I Travkompaniets stall är du med i travets elitserie. Häng med du också!

Om hur vi hanterar dina personuppgifter »