Propulsion i blåsväder

| 2020-06-03 16:18

På söndagen vann han Elitloppet.
På tisdagen spreds uppgifter i media att supertravaren Propulsion som unghäst i Nordamerika genomgick ett ingrepp som är förbjudet i Sverige.
Det handlar om så kallad ”nervsnittning”, som tar bort känsel i hovarna.
Enligt Travronden har hästen undersökts av veterinärer vid flera tillfällen och inte visat några tecken på nedsatt känsel.

Propulsion och Örjan Kihlström. Foto av Maria Holmén/TR Bild

Propulsion och Örjan Kihlström. Foto av Maria Holmén/TR Bild

Det var norska Trav og Galopp-Nytt som kom med uppgifterna att färske elitloppsvinnaren och svensk travsports stora fixstjärna Propulsion ska ha genomgått så kallad ”nervsnittning” innan han köptes till Sverige för sex år sedan.
Uppgifterna styrks av att hästen i amerikanska USTA:s databas står registrerad som ”LOW NERVED ON BOTH FRONT FEET”.
Något som måste anges om hästen genomgått den i Nordamerika fullt tillåtna metoden.
Enligt Sulkysport fanns inte dessa uppgifter med i auktionskatalogen på Mixed Sales i Lexington sommaren 2015 då hästen ropades in av Daniel Redén för motsvarande två miljoner kronor.

Undersöktes redan i fjol
Uppgifterna figurerade redan i fjol vilket föranledde att Propulsion undersöktes av veterinärer i jakt på nervskador i framhovarna.
– Jag kan bekräfta att vi har gjort en sådan undersökning men att vi inte fann någon grund att reagera efter den, säger Steen Morten Johansen, ansvarig för utredning och säkerhet hos Svensk Travsport, till Trav og Galopp-Nytt.
Tränaren Daniel Redén kommenterar uppgifterna för Travronden:
– Första gången jag ens fick höra om det här var förra året. Då kom Steen Morten Johansen till mig och sa att det går rykten om att hästen ska ha blivit nervsnittad under sin tid i USA. Det kom som en chock. Jag sa till honom att det låter helt otroligt att jag som travtränare ska ha bommat det i så fall. Och att alla mina veterinärer ska ha missat det. De går alltid igenom mina hästar som kommer från USA.
– Steen Morten fick komma ut till mig samtidigt som två veterinärer var där och kollade på hästen inför ögonen på honom och hästen visade maximal känsel. I dag kom frågan upp på nytt vilket gör mig jätteledsen, säger Daniel Redén till Travronden.

Tar bort smärta i två till sju år
Enligt harnesslink.com ses ingreppet i USA som ”en sista utväg” och kan ta bort smärta ”mellan två och sju år”.
Svensk Travsport listar i sitt regelverk ”Nervsnittning/nervblockad” under rubriken ”Förbjudna åtgärder” och metoden är förbjuden för travhästar i Europa.
Veterinären Daniel Söderberg kontrollerade Propulsion när hästen kom till Sverige och kommenterar för Travronden:
– Han har full känsel. Det är flera veterinärer som kontrollerat honom och alla har kommit fram till samma slutsats. En häst som blivit nervsnittad känner ingenting, men det är omöjligt att en häst startat så många gånger som nervsnittad. Det är helt otänkbart och det är skrämmande att man kan komma med sådana här beskyllningar helt utan grund.
Svensk Travsport kallade efter uppgifterna till ett extramöte på tisdagskvällen.
– Än så länge vet vi inte om det är någonting. Vi behöver förstå om det ligger något bakom det här och i så fall vad. Vi måste börja där. Jag kommenterar inte det här mer än så just nu, säger Svensk Travsports vd Maria Croon till Travronden.
Propulsion har varit Sveriges mest framgångsrika travhäst under många år och nådde med segern i Elitloppet över 34 miljoner kronor i insprungna pengar.

Kontakta oss

Travkompaniets stall AB
Yttersta Menhammar gård
178 90 Ekerö

E-post: info@travkompaniet.se

Om travkompaniet

Travkompaniet är världens största hästägarkonsortium med 7 000 andelsägare som äger travhästar av högsta klass. Stallet har fått fram många stjärnhästar, vunnit nästan alla årgångslopp i Sverige och många storlopp för den äldre eliten. I Travkompaniets stall är du med i travets elitserie. Häng med du också!

Om hur vi hanterar dina personuppgifter »