V86: Kalla kulltoppen krossade i prinsessans lopp

| 2020-06-04 11:58

Öystein Tjomsland har vunnit Svenskt Kallblodsderby tre gånger.
Till hösten bör det vara goda möjligheter till en fjärde inteckning.
På onsdagen var kullens stora stjärna Grisle Odin G.L. återigen i en klass för sig - nu i storloppet Prinsessan Madeleines Pokal i Bollnäs.

Grisle Odin G.L. kransad efter Prinsessan Madeleines Pokal. Foto: Maria Holmén, TR Bild Foto av Maria Holmén, TR Bild

Grisle Odin G.L. kransad efter Prinsessan Madeleines Pokal. Foto: Maria Holmén, TR Bild Foto av Maria Holmén, TR Bild

Travbanan i Bollnäs var första stoppet för ”V86 på sommarturné” på onsdagen.
Varje onsdag i sommar ska några av landets travbanor turas om att arrangera spelet med första V86-start klockan 19.20 - med samtliga åtta V86-lopp på en och samma bana.
Vädret var behagligt med uppåt 20 plusgrader i Bollnäs i början av kvällen men publikplatserna lika öde som vanligt under coronakrisen.
Publiken framför datorer och tv-apparater fick dock se en del fin sport. En sport av det kallare slaget då kallbloden stod i centrum med hela tre lopp för rasen på kupongen.
Grisle Odin G.L. - med 11 segrar på 13 starter innan onsdagen - var lika bra som vanligt och imponerade på nytt för Tom Erik Solberg.
Från innerspåret bakom bilen tappade Grisle Odin G.L som väntat den första biten. Solberg kunde dock slinka ut som näst sista ekipage i det lilla fältet redan efter några hundra meter. 
Attacken sattes in 800 meter från mål och trots att storfavoriten (spelad på 75 procent på V86) blev hängande resten av loppet bara längde hästen på stegen genom den sista kurvan och klev undan till seger med sex längder. Segertiden 1.23,4 över 1640 meter.
- Han är väl kanske mera stark än speedig ännu så länge men kan springa fort ett par hundra meter också. Det är en helt komplett häst, berömde kusken Tom Erik Solberg.
Frida Karlsson är med på ett hörn i Grisle Odin G.L. som nu inkasserade ett förstapris på 150 000 kronor i Prinsessan Madeleines Pokal.
Den i Sundsvall verksamme norrmannen Öystein Tjomslands häst ser ut att bli storfavorit i Svenskt Kallblodsderby i höst.

Kross i Hambostintan
Sammanlagt fem kallblodslopp kördes under kvällen och det var norska tränare på samtliga vinnare.
Öystein Tjomsland tränar även vinnaren av Hambostintan över 2140 meter. Nio fyra- och femåriga kallblodsston gjorde upp och stor favorit var Grude Bambi på startfållan som ledde loppet från start till mål och inte gav det jagande gänget på tillägg skuggan av en chans.
Tom Erik Solberg höll ett stentufft tempo med det fyraåriga stoet som nästan var halva upploppet före måltvåan Alfa Lina. 1.25,9 löd segertiden och enligt kusken fanns det krafter sparade.

Uppmärksammad tvåa
Norske Rappnor blev svaret i Andungens Minne över 1640 meter. Ole Johan Östre lät sin häst smyga med i hårddragande B.W. Prinsens rygg och tog över 700 meter från mål.
Rappnor höll undan men höll faktiskt på att bli upphunnen av favoriten Månlykke A.M. som hade lagt bort många meter på en galopp i den första kurvan. En stark upphämtning!
Som fyraåring inledde Månlykke A.M. karriären med nio segrar på de tio första starterna hos Jan-Olov Persson. Efter ett skadefyllt fjolår tog Gunnar Melander över träningen av hästen som ser ut att kunna springa rakt in i kallblodseliten om något år.
En sexårig son till kallblodskungen Månprinsen A.M.
- Han la säkert bort 50 meter på galoppen. Det här är en riktig snabbloppare! sa Gunnar Melander.

Duell i treåringsloppet
I Anders Kilströms Minne gjorde två fina treåringar upp om segern. Oskar J Andersson rundade till ledningen med Jasmine Ising-tränade Ferox Brick som utkämpade sista 600 meterna sida vid sida med Hidalgo Heldia, där den senare tog sig förbi och vann med ”nos”. Patricia Van Der Meer tränar hingsten som är obesegrad efter fyra starter. Kim Eriksson satt i sulkyn.
V86-5 var ett stayerlopp över tre varv där Fredrik Wallins Euskara var bra igen efter en tid av krångel och galopper.
Stoet har tävlat en del i Frankrike och tagit fem segrar. Nu visade hon styrkan igen för Jorma Kontio efter en offensiv styrning fram utvändigt ledaren mitt i loppet och en tryckare till ledningen 600 meter från mål.
Övriga lopp på V86 vanns av Reijo Liljendahl-tränade Stonecapes Superb (körd av Ulf Ohlsson), Edrica körd och tränad av Erik Lindegren samt Jörgen Westholm-tränade Whelk (körd av Marcus Lilius)
Åtta rätt på V86 delade ut 29 867 kronor, sju rätt 413 kronor och sex rätt 49 kronor

Kontakta oss

Travkompaniets stall AB
Yttersta Menhammar gård
178 90 Ekerö

E-post: info@travkompaniet.se

Om travkompaniet

Travkompaniet är världens största hästägarkonsortium med 7 000 andelsägare som äger travhästar av högsta klass. Stallet har fått fram många stjärnhästar, vunnit nästan alla årgångslopp i Sverige och många storlopp för den äldre eliten. I Travkompaniets stall är du med i travets elitserie. Häng med du också!

Om hur vi hanterar dina personuppgifter »