Propulsion har startförbud - "Kan komma att påverka resultat"

| 2020-06-05 09:13

Propulsion är belagd med startförbud i väntan på utredning.
Det berättade Svensk Travsports vd Maria Croon på onsdagskvällen.
Vidare kom en indikation på att supertravarens resultat riskerar att ogiltigförklaras om det anses bevisat att Propulsion blivit nervsnittad i USA och därmed inte varit startberättigad i Sverige.
- Det kan komma att påverka resultat om det går att säkerställa att det är så. För det är inte tillåtet att tävla med en nervsnittad häst i Sverige, säger Maria Croon.

Propulsion efter segern i Elitloppet i söndags. Foto av Lars Jakobsson TR Bild

Propulsion efter segern i Elitloppet i söndags. Foto av Lars Jakobsson TR Bild

Uppgifterna om att färske elitloppsvinnaren Propulsion genomgått en så kallad nervsnittning under sin uppväxt i USA fick på onsdagen ny tyngd då facktidningen Sulkysport publicerade ett veterinärintyg från Hogan Equine i New Jersey.
Intyget redogör för en procedur där Propulsion genomgått ett ingrepp med laser som skär av nerver i båda frambenen och har utförts av den välrenommerade veterinären Patricia M Hogan 27 april 2015.
Flemming Winberg, veterinär och specialist i hästens sjukdomar, som även arbetat som kirurg, förklarar i en intervju med Per Skoglund i onsdagens V86 Direkt vad nervsnittning på häst egentligen innebär:
- Det handlar om precis det som det låter som. Man skär av nerver så att man inte får några impulser nerifrån. Om man tänker sig en nerv så är det som en ledning som bara går åt ett håll. Om man klipper av ledningen så får man inga fler impulser upp till hjärnan och därmed ingen känsel, säger Flemming Winberg.
När det gäller Propulsion så har vi läst att man har kontrollerat hästen och han har uppvisat känsel i sina ben. Hur kan det komma sig?
- Det kan komma sig av att vissa hästar har mer eller mindre känsel i huden. Det här är någonting som görs väldigt ofta och den veterinär som har gjort det är väldigt skicklig. Jag tror bland annat att det hänger ihop med det, man lyckas dölja det helt enkelt.
Du är bekant med veterinären och kliniken och har läst den här rapporten. Vad finns att säga om den?
- Det är väl inte så mycket att säga om annat än att det står ganska tydligt i deras instruktion där att man rekommenderar att det anmäls till travsportsförbundet i USA. Det framgår att det bör anmälas och det har ju gjorts också.
En slagning hos amerikanska travsportsförbundet USTA visar att Propulsion där står registrerad som nervsnittad i båda frambenen.
Information som av allt att döma funnits tillgänglig i fem år, men inte kommit i ljuset förrän norska facktidningen Trav og Galopp-Nytt belyste uppgiften i en artikel på tisdagen.

Får importeras men inte tävla
Svensk Travsports vd Maria Croon var på plats i studion på onsdagskvällen och intervjuades vidare av Per Skoglund:
När hästen kom från USA utgår ett exportcertifikat som Svensk Travsport får. På det ska det alltså stå att Propulsion är nervsnittad, att han har genomgått den här proceduren. Har ni ett sådant exportcertifikat hos er?
- Vi är mitt i en utredning nu så jag väljer att inte kommentera de enstaka detaljerna i det. Men det är ju så att det utfärdas exportcertifikat mellan förbunden och vad man reglerar här är om hästen kan tas in i Sverige, säger Maria Croon.
Inte om hästen kan tävla i Sverige?
- I första hand är det att vi registrerar den. Om det är så nu att han är nervsnittad så kan han faktiskt importeras till Sverige och det är helt okej. Det som inte är okej är att en nervsnittad häst får alltså inte tävla i Sverige.
Men du kan inte bekräfta att ni har ett certifikat där det står att hästen är nervsnittad?
- Nej. Jag har sett lika mycket och mer än det som förekommer i media, men det vi gör nu är att verifiera alla de här olika delarna och hör alla olika parter för att verkligen gå till botten med fakta. Därefter kan vi dra slutsatser och diskutera eventuella påföljder och konsekvenser.
Kan du kommentera något kring det som Sulkysport publicerade idag, där man alltså har det här protokollet där står tydligt att hästen är nervsnittad i sina framben?
- Vi har sett det också. Sedan handlar det om att verifiera alla olika delar och höra alla parter. Vi har en utredning som verkligen har högsta prioritet och som startade redan igår kväll.

”Anmälarens ansvar”
Om hästen har kommit hit till Sverige och har börjat tävla, var ligger ansvaret på att hästen tävlar, men är nersnittad och inte får tävla?
- Det är alltid så att det är anmälarens ansvar att säkerställa att hästen är i tävlingsmässigt skick.
Anmälaren?
- Tränaren, hästägaren. Den som står som registrerad anmälare till lopp. Den ska ansvara för att hästen är i tävlingsmässigt skick och inte bryter mot några av våra reglementen.
Så i det här fallet, Daniel Redén?
- Precis.
När det gäller Propulsions tävlingar i Sverige, han har sprungit in över 30 miljoner kronor både i Sverige och runt om i Europa. Vad kommer att hända med de prestationerna om det visar sig att ni kommer fram till samma slutsats som står i det här protokollet, att hästen alltså är diskvalificerad från tävling egentligen?
- Skulle det visa sig att det är 100 procent verifierat att det är så, så kan det komma att påverka hans resultat.
Resultaten kan bli strukna?
- Mer än så ska jag inte spekulera i, men absolut, det kan komma att påverka resultat om det går att säkerställa att det är så. För det är inte tillåtet att tävla med en nervsnittad häst i Sverige.

”Komplex och omfattande utredning”
För travsporten är det här en enorm nyhet, den är lika stor som den är tråkig. När kan vi förvänta oss att Svensk Travsport kommer med ett beslut i den här frågan?
- Det är många olika delar i det här. Vi har idag utfärdat startförbud för hästen i väntan på utredning. Vi jobbar prioriterat och har säkerställt att vi har fulla resurser för att jobba igenom det här. Samtidigt är det otroligt viktigt att vi gör det noga också. Och vi har också startat en intern utredning för att se hur vi kan se över och eventuellt utveckla våra rutiner, om det är så att vi har brustit i våra processer också.
- Det är många olika frågor att ställa. Många fakta som ska både belysas och verifieras och vi behöver sedan titta på olika typer av eventuella ansvarsfrågor. Så det är en ganska komplex och omfattande utredning.
Så inte den här veckan?
- Nej, det vågar jag inte utlova. Men att vi om några dagar kommit ett steg längre så att vi vet vad nästa steg är, det tror jag är rimligt.
Du är relativt nytillträdd som vd för Svensk Travsport. Vad säger du om det här?
- Travsporten har redan innan jag kom in enats om att ha travhästen i centrum i sin vision. Och det förpliktigar verkligen. Det innebär att vi alla måste jobba för en ren sport och göra det tillsammans. För mig är den visionen otroligt engagerande och något jag verkligen brinner för. När det händer sådana här saker blir man otroligt ledsen, för hela vårt förtroendekapital påverkas ju. Men för min del är det otroligt viktigt nu att säkerställa att alla fakta kommer fram och att vi går in i den här processen öppet och transparent och jobbar mot förbättring och utveckling, vad nu det än kan bli.

Inga straff för avkommorna
Propulsion ropades in av Daniel Redén för Brixton Medical (stall Zet) på auktion i Lexington 2 augusti 2015 där det enligt Sulkysport inte fanns några uppgifter i auktionskatalogen om att hästen skulle vara nervsnittad.
Hästen gjorde sin första start på svensk mark 7 oktober samma år och utvecklades snabbt till en stjärna. Han har varit landets mest framgångsrike travare flera år i rad och nådde med segern i Elitloppet i söndags över 34 miljoner kronor i insprungna pengar.
Propulsion är också mycket populär som avelshingst och på torsdagen kom Svensk Travsport med beskedet att ”redan födda avkommor samt de betäckningar som görs i år inte kommer att påverkas, oavsett slutligt beslut i ärendet.”

Kontakta oss

Travkompaniets stall AB
Yttersta Menhammar gård
178 90 Ekerö

E-post: info@travkompaniet.se

Om travkompaniet

Travkompaniet är världens största hästägarkonsortium med 7 000 andelsägare som äger travhästar av högsta klass. Stallet har fått fram många stjärnhästar, vunnit nästan alla årgångslopp i Sverige och många storlopp för den äldre eliten. I Travkompaniets stall är du med i travets elitserie. Häng med du också!

Om hur vi hanterar dina personuppgifter »