Inför V75/superjackpot: Östersund - bakspårsbanan

| 2020-06-05 09:51

Jagar du 100 miljonersdragen till på lördag?
Då kan det vara värt att kasta ett extra öga på bakspåren.
Östersund är nämligen en bana där hästarna som startar längst bak ovanligt ofta slutar längst fram.
I alla fall i bilstartslopp.

Readly Express och Jorma Kontio vid segern i Jämtlands Stora Pris 2018. Foto av TR Bild

Readly Express och Jorma Kontio vid segern i Jämtlands Stora Pris 2018. Foto av TR Bild

Elitloppshelgen bjöd inte bara på travsport i världsklass.
Den bjöd också på lättlösta V75-omgångar som gav två saftiga femrättsjackpotar till denna lördag.
Denna lördag då Östersund står värd för sin årliga V75-omgång och fick nästan 60 miljoner kronor adderat till sjurättspotten redan innan spelet öppnade.
Jämtlandsbanan sticker ut med sitt 218 meter långa upplopp, landets näst längsta.
Det är även något som verkar avspegla sig i resultaten.
I synnerhet i lopp som startas med bil.
Tittar man generellt på hela landet så vinns 22 procent av autoloppen, exklusive spårtrappor och kallblodslopp, av bakspårshästar.
Samma siffra på Östersund är 28.
En ovanligt stor avvikelse som talar för att hästar som inleder i andra ledet bakom bilen defacto har större chans att hinna fram på Östersundstravet jämfört med andra banor.
Statistiken är hämtad från databasen travfakta.se som totalt innefattar över 91 000 lopp.

Stor skillnad över medeldistans
Över sprinterdistans (V75-6 på lördag) är avvikelsen emellertid marginell.
Här vinns 21 procent av autoloppen från bakspår på Östersundstravet, jämfört med 20 för hela landet.
Det man kan påpeka här är att det vanligtvis hopplösa spår 12 sticker ut. Hästar därifrån startar generellt med 4 procents vinstchans i sprintlopp, men på lördagens V75-bana är siffran 7.
Det är över medeldistans (V75-3, V75-5 & V75-7) som statistiken blir riktigt intressant.
Här ligger rikssnittet på 23 procent, men på Östersund växer det till 31.
Det innebär alltså att en generell bakspårshäst i ett tolvhästarsfält (åtta framspår och fyra bakspår) startar med nästan lika hög vinstchans som en generell framspårshäst.
Ett resultat som torde vara unikt för Östersund, motsvarande siffra på Axevalla (med landets längsta upplopp) är exempelvis 27.

Spår 10 allra bäst
Tittar man på individuella bakspår ser man att spår 10 är framgångsrikast varifrån 8 procent av loppen vunnits. Den verkliga segerprocenten för hästar som startar från spår 10 på Östersund är högre, 10,2 - vilket man får fram då man räknar bort lopp som inte haft någon häst från aktuellt startspår.
Motsvarande segerprocent för riket i stort för hästar från spår 10 över 2 140 meter autostart är 7,3.
Faktum är att vinnaren av Jämtlands Stora Pris (V75-7) återfunnits från just spår 10 vartannat år sedan 2012 (Readly Express 2018, Call Me Keeper 2016, Mosaique Face 2014 och Formula One 2012) en tendens som onekligen talar till fördel för Mindyourvalue W.F.
De tre andra bakspåren visar också märkbart positiva siffror, ungefär två procentenheter över det normala för såväl spår 9, 11 som 12.
I medeldistanslopp med spårtrappor (V75-4) är underlaget mindre (bara 122 lopp på Östersundstravet), men tendensen densamma med segerprocent 43 mot 37 för bakspår.
Även här är det just spår 10 (13 procents vinstchans och 111 procents ROI) som visar sig allra mest fördelaktigt på banan vid Storsjön.
Den generella visdomen att man ska undvika att spela bakspårshästar, i synnerhet under sommartid, är alltså inte något man bör snöa in på i jakten på lördagens uppskattningsvis 100 miljoner kronor i sjurättspotten.

Kontakta oss

Travkompaniets stall AB
Yttersta Menhammar gård
178 90 Ekerö

E-post: info@travkompaniet.se

Om travkompaniet

Travkompaniet är världens största hästägarkonsortium med 7 000 andelsägare som äger travhästar av högsta klass. Stallet har fått fram många stjärnhästar, vunnit nästan alla årgångslopp i Sverige och många storlopp för den äldre eliten. I Travkompaniets stall är du med i travets elitserie. Häng med du också!

Om hur vi hanterar dina personuppgifter »