Travkompanihästarna som lämnat stallet, vad hände sedan?

| 2020-07-24 11:56

För ett par veckor sedan köptes ettårige Equinox till Travkompaniets stall. Han blev häst nummer 118 som sedan starten 2001 har köpts eller leasats till vårt stall. Idag är det 16 tävlingshästar i stallet, nedan skall vi se vad som hände med en del av de hästar som har lämnat vårt stall.

Maharajah. Foto; A.Lindblom

Maharajah. Foto; A.Lindblom

Travkompaniet startade 2001 med 15 hästar i stallet, en av dem var Calvin Capar. Den italienskfödde hingsten blev en stjärna och kanske den häst som har haft störst betydelse för vårt stall.

Hans framgångar på tävlingsbanan försörjde många av hans mindre lyckade stallkamrater. Han gav också vårt nystartade stall ovärderlig reklam och goda förutsättningar för att kunna satsa vidare på nya hästar.

Efter tävlingskarriären blev Calvin Capar avelshingst men fick tyvärr inte den chans han var värd. Trots små kullar med kanske inte de allra bäst stammade stona, fick han 2011 värdeomdömmet; God förärvning = AB för sina avkommor.

Calvin Capar var kvar i vårt stall fram december 2018 då han tyvärr av djurskyddsskäl togs bort efter att han fick problem med sina tänder.

Många fynd

Genom åren har vi sålt många hästar som vi av olika anledningar gjort bedömningen att de skulle lämna stallet. 
Sedan några år tillbaka har vi då använt oss av ASVT's internetauktion där har alla haft chansen att vara med och bjuda på hästarna. Några av köparna har gjort riktiga fynd.

Några exempel är; Queer Fish, Laughing Stock, Nantucket, Whipped Eggs, Tycoon Boko, Oleander, Odd FellowJeroboam ,Suger Daddy, Survival Kit och Possion som sprungit in mycket pengar och varit till stor glädje för sina nya ägare.

Den förstnämnde, elvaårige Queer Fish, är fortfarande högaktuell i lördagens gulddivision på hemmabanan Bollnäs. Vi sålde honom som ostartad fyraåring för 55 000 kronor, idag har han tjänat nästan 4 miljoner!
Riktigt bra jobbat av tränare Magnus Träff med team!

Före detta Travkompanihästen Utopi med Rikard Öhman på Udda Äventyr. Foto; A.Lindblom

Före detta Travkompanihästen Utopi med Rikard Öhman på Udda Äventyr. Foto; A.Lindblom

Nya karriärer

Det kan vara svårt att hitta nya hem till travhästar som har gjort sitt på tävlingsbanan eller kanske aldrig kommer till start. 
Några före detta Travkompanihästar har fått nya karriärer, en av dem var Hippie. Det var en riktigt fin häst som dessvärre hade för stora problem med sin hals och kom därför aldrig till start.

Han blev istället ridhäst och skolades i westernridning samt som, riddarhäst!
Han var med i många riddarspel men tyvärr fick han en skada och är inte längre i livet.
Här hittar ni en liten film på ett av hans uppträdande.

Westernhästar

Två av våra gamla Travkompanihästar finns nu i Älvsbyn. Soprano och Utopi har skolats om till westernhästar på Udda Äventyr. 
De lever nu ett väldigt bra liv i de vida skogarna i Norrbotten. Här går de genom bäckar, över myrar och på underlagd som är väldigt långt ifrån en travbana. 

Här ser ni en liten film om Udda Äventyr i Älvsbyn.

Panne De Moteur är en av de avelshingstar Travkompaniet fått fram. Foto; A.Lindblom

Panne De Moteur är en av de avelshingstar Travkompaniet fått fram. Foto; A.Lindblom

Travkompaniet produktion av avelshingstar

Travkompaniets verksamhetsidé är att tävla med våra hästar, inte bedriva avel eller managera avelshingstar.

Just avelshingstar har vårt stall varit bra på att producera. Vi har själva visat upp 9 hingstar för avelsnämden som alla blivit godkända i aveln, 
Calvin Capar, Jaded, Jocose, Maharajah, One Too Many, Orecchietti, Panne De Moteur, Who's Who och Rolling Stones.

Dessvärre visade det sig att Rolling Stones inte var fertil och kunde därmed inte användas i aveln.
Han blev istället skolhäst på Wången där han gjorde några starter och sprang in över 100 000 kr. Dessvärre fick han en allvarlig skada förra hösten och tvingades tas bort.

De övriga åtta premierade hingstarna har haft blandad framgång i aveln. Maharajah är den som har lyckats allra bäst med att föra sina fantastiska gener vidare till sina avkommor. I november 2018 blev han tillsammans med Raja Mirchi, den första svenskfödda hingsten att erhålla epitetet "Elithingst" för sina avkommor.
Det är det högsta betyg som en avelshingst kan få!

"Marres" avkommor är också väldigt eftertraktade av hästköpare. För ett par veckor sedan såldes en av hans söner, East Ward, på Menhammar onlinesale för hela 1,8 miljoner! 

Jocose har också lyckats väldigt bra i aveln. Trots små kullar har han så här långt lämnat fem miljonärer, inte minst snart sexfaldiga miljonärskan Activated. Förra året var hon kullens drottning med seger i både Stochampionatet och Drottning Silvias pokal.

Jocose har i år gått på lösdrift med en flock ston men dessvärre har han stora problem med fertiliteten. 

För Jaded har det inte gått så bra i aveln. Han har lämnat två miljonärer på 138 avkommor, Ural och Weekend Fun, men totalt sett har han inte levt upp till vad vi hade hoppats av honom som avelshingst. Han avkommebedömdes 2017 där avelsnämnden ansåg att hans avkommor inte uppnår rasens genomsnitt. 

Just nu har Jaded en riktigt fin femårig son, Armagnac som ståtar med två raka segrar. Lite kuriosa är att den här hästen såldes på Kriterieauktionen 2016 där Travkompaniet var med och bjöd men han blev för dyr för vår budget. Han såldes för 300 000 kr till Björn Goop.

Trots att Jadeds avelstjänster inte längre efterfrågas så lever han ett väldigt bra liv på Annemannas stuteri där han är en mycket omtyckt provhingst.

Shergar Boko. Foto; Ron Kuiper

Shergar Boko. Foto; Ron Kuiper

Inga motorproblem 

Panne De Moteur har ännu inte så många avkommor. Hans första kull föddes 2016 och innehåller endast 11 avkommor där dottern Boling Point verkar ha tänt till i år. Men, i hans treåringskull ser det ut som han kan få fram en årgångshäst. Sonen San Moteur är obesegrad efter tre starter och ser ut att ha det där lilla extra. Namnet betyder "utan motor" ett namn som inte kan vara mer missvisande!

One Too Many har så här långt 137 svenskfödda avkommor. Två av dem är miljonärer, Address Book och Fantasia Sisu. 

Orecchiettis äldsta avkommor är endast två år så ingen har ännu kommit till start.

Finland, Danmark och Belgien

Förutom de hingstar som premierats när de fortfarande har varit i Travkompaniets ägo, har 4 ytterligare hingstar använts i aveln.
Shergar Boko,  är verksam i Finland där han fått ett 50-tal avkommor utan att någon visat något extra på tävlingsbanan.

Kullbrodern Sharky Boko, såldes till Belgien där han fick elva avkommor innan han dessvärre drabbades av tarmvred och dog.
Ingen av avkommorna har visat något av värde.

I Danmark har Tycoon Boko och Laughing Stock fått några avkommor men ingen av dem har än så länge lämnat något större avtryck på tävlingsbanorna. 

Underbara Lie Detector. Foto; A.Lindblom

Underbara Lie Detector. Foto; A.Lindblom

Ston i aveln

Av de 118 hästar vi har haft i stallet, är endast 20 av dem ston. Tre är kvar i stallet men några av de som lämnat har gått till aveln.

Vårt bästa sto, underbara Lie Detector har dessvärre inte fått någon avkomma då hon inte har blivit dräktig. Hon lever idag ett väldigt bra liv ihop med några andra pensionerade hästar på Menhammar.

Det sto som så här långt har lyckats bäst i aveln är Islay Mist
Stoet höll aldrig för att tävla men har lämnat avkommor där sju av åtta tävlat bra.

Adorable Lady gick tillbaka till Menhammar i år för att gå till aveln. Dessvärre har hon haft problem med att bli dräktig. Vi hoppas att nästa koll skall visa att det nästa år kan bli ett litet föl.

 

Kontakta oss

Travkompaniets stall AB
Yttersta Menhammar gård
178 90 Ekerö

E-post: info@travkompaniet.se

Om travkompaniet

Travkompaniet är världens största hästägarkonsortium med 7 000 andelsägare som äger travhästar av högsta klass. Stallet har fått fram många stjärnhästar, vunnit nästan alla årgångslopp i Sverige och många storlopp för den äldre eliten. I Travkompaniets stall är du med i travets elitserie. Häng med du också!

Om hur vi hanterar dina personuppgifter »