V86®: Kontio bar brodern till seger

| 2020-08-06 09:51

Timo Nurmos matchar mot derbyt i höst med fjolårets kriterietvåa Brother Bill.
Tungt tränad och lite kantig i årets blott andra start kostade ”brodern” på sig ett snubbelsteg på upploppet i sitt uttagningslopp till Breeders' Crown och höll bara ytterst knappt undan för uppvaktande Aetos Kronos.
Snyggt balanserat av kusken Jorma Kontio på Mantorptravet på onsdagskvällen.

Brother Bill hinner undan för uppvaktande Aetos Kronos. Foto: Lena Emmoth, TR Bild Foto av Lena Emmoth, TR Bild

Brother Bill hinner undan för uppvaktande Aetos Kronos. Foto: Lena Emmoth, TR Bild Foto av Lena Emmoth, TR Bild

Hösten är i antågande med derbylopp, kriteriet och Oaks – hett eftertraktade av landets tränare.
I början av november går också finalerna i Breeders' Crown och under onsdagskvällens V86-tävlingar på Mantorptravet togs det stora kliv på vägen med fyra försökslopp i den stora unghästserien.
Semifinalerna på Solvalla hägrade för de sex första hästarna i mål i respektive lopp och kvällen bjöd på några riktigt fina insatser.
Timo Nurmos har i vanlig ordning inte gjort sig någon brådska med att börja starta sina vassaste unghästar. Det är loppen framöver i höst som gäller och för Brother Bill är det Svenskt Travderby som räknas i första hand.
Inför de fyraåriga hingstar och valackerna Breeders' Crown-uttagning ägnade sig storfavoriten åt galopp i uppkörningen bakom bilen. I starten var Brother Bill fokuserad och dundrade till ledningen. Jorma Kontio släppte tillfälligt ifrån sig spetsen men återtog den igen i en liten växling.
När första 1000 inte gick snabbare än 1.14.2 trodde många att Kontio skulle finåka sista rundan. Brother Bill var dock inte alls vässad för stordåd och den dryga längden han hade till godo på värsta hotet Aetos Kronos på upploppet hade krymt till ”nos” över mållinjen.
Jorma Kontio arbetade med att få hästen att hålla sig i trav och det blev bara ett halvskutt kort före mål.
Fredrik Widman, expert i ATG Live-studion under kvällen, redde ut begreppen efter loppet.
- För att det ska bli tal om diskvalifikation krävs att hästen tar ett helt galoppsteg. Men det gjorde aldrig Brother Bill som travade med bakbenen hela tiden, menade Widman.

Melander har drottningen
Jorma Kontio vann även uttagningsloppet för de fyraåriga stona – och där var det inget snack.
Stefan Melanders och stall Courants Ganga Bae var heroisk tvåa i Stochampionatet i juli. På onsdagkvällen klev kullens drottning (?) förbi konkurrenterna under slutrundan efter att ha hamnat djupt ner i kön från sitt bakspår.
I täten hade konkurrenterna fått bestämma första rundan efter långsamma 1.14,0 men Jorma Kontio hade trots detta betydligt mera fart i Ganga Bae som enkelt avgjorde via tredje, fjärdespår i slutkurvan.
Ganga Bae vann Breeders' Crown för treåringarna i fjol och kan fylla på med en inteckning i det stora unghästloppet även som fyraåring. Årets stora uppgift är emellertid Derbystoet för stall Courant starka sto.

Skräll av Untersteiner
Fältets minst rutinerade häst vann överraskande Breeders' Crown-försöket för de treåriga stona. Lilla Global Brilliance flög till ledningen när Peter Untersteiner laddade från femtespåret och tog faktiskt en mycket säker seger efter att ha fått bestämma en bit under loppet.
Barbro Kronos - dagens största favorit spelad på 61 procent– kunde inte alls vara med från sitt andraspår i starten och lyftes ut i fjärdepar utvändigt av Erik Adielsson. 1100 meter från mål kom Adielsson fram utvändigt ledaren men kunde inte haka på när Untersteiner körde undan via 1.12,0 sista 500 meterna till hästens tredje seger i fjärde starten. Trea Keira De Weluwe från andra utvändigt.
Don Corleone Trotting i Göteborg äger vinnaren Global Brilliance som var spelad på fem procent på V86.
- Det är fin utveckling i den här lilla hästen men nu är motståndet tuffare och vi hoppas på en plats bland de sex främsta och en plats i semifinalerna, sade Peter Untersteiner i intervjuerna på förhand.
I Breeders' Crown-uttagningen för de treåriga hingstarna hade norsktrände men norskfödde Elegant Ima som väntat lekstuga.
Geir Vegard Gundersen och kuskande sonen Magnus Teien Gundersen kunde räkna in en överlägsen seger från ledningen. Undantagshästen är nu obesegrad efter sju starter i karriären.

Missle Hill bommade inte spets
V86-5 var ett femåringslopp, Kjell P Dahlströms minne med 150 000 kronor till vinnaren. Favoriten Missle Hill (Örjan Kihlström) blev hängande i tredjespår från start, men kördes framåt och fick överta ledningen efter 600 meter. Trots den tunga inledningen gick Missle Hill ifrån med ett par längder i sista sväng och höll undan till en säker seger. Zarenne Fas stod för en bra prestation som tvåa från utvändigt ledaren.
Vilken av elitloppsdeltagarna Dreammoko eller Sorbet skulle ta hem Takter-trofén för den högsta klassen?
Svaret blev Daniel Redén igen, nu med Sorbet som Örjan Kihlström tidigt körde fram med utvändigt ledaren med och sedan lät nioåringen syna Björn Goops häst i vitögat.
Sorbet fick göra grovjobbet men Örjan Kihlström såg segersäker ut redan i den sista kurvan.
- Ju äldre Sorbet blir, desto tryggare blir han att gå utvändigt, sade tränaren

Djuse tog chansen
Magnus A Djuse var snabb i tanken i STL-försöket (klass II) och lät Global Agency kliva iväg dryga varvet från mål och lägga beslag på positionen utvändigt ledaren. Det ställde till det för norske Oracle Tile som kom med sju raka segrar. Jättefavoriten tröttnade när det blev svar och ett lopp i tredjespår resten av loppet.
Plusbetyg till Global Agency som hade mod att kliva undan till seger. Solvallas Mattias Djuse tränar V86-överraskningen (tre procent).
Mikael J Andersson körde sig till ledningen från tillägg med Fredric Palema i V86-inledningen och hade sedan koll på loppet med favoriten. Axevallas Pär Hedberg tränar.
På V86 delade åtta rätt ut 13 178 kronor.

Kontakta oss

Travkompaniets stall AB
Yttersta Menhammar gård
178 90 Ekerö

E-post: info@travkompaniet.se

Om travkompaniet

Travkompaniet är världens största hästägarkonsortium med 7 000 andelsägare som äger travhästar av högsta klass. Stallet har fått fram många stjärnhästar, vunnit nästan alla årgångslopp i Sverige och många storlopp för den äldre eliten. I Travkompaniets stall är du med i travets elitserie. Häng med du också!

Om hur vi hanterar dina personuppgifter »