Inför V75® söndag: Illa till i Guldtäcket - tränaren nöjd ändå

| 2020-08-07 09:51

Tufft behandlad i handicaploppet.
I starten står Mjölner Apollo 20 meter EFTER hästar som tjänat nästan dubbelt så mycket.
Lars Wikström är ändå optimist inför Svensk Travsports Guldtäcke i Dannero V75® på söndag.
- Han är bra den här, säger tränaren.

Mjölner Apollo sträcker ut för Per Linderoth. Lars Wikström på Bergsåker tränar. Foto: Lars Jakobsson. TR Bild

Mjölner Apollo sträcker ut för Per Linderoth. Lars Wikström på Bergsåker tränar. Foto: Lars Jakobsson. TR Bild

Tre av sju lopp i söndagens V75-omgång är kallblodslopp.
Efter de stora treåringsfinalerna Svenskt Kallblodskriterium och Kriteriestoet är det dags för omtalade Svensk Travsports Guldtäcke, V75-7.
Ett lopp där både sportchefer och spelare brukar få tänka till lite extra.
I Guldtäcket är det fri handicap, och för att ta en plats gäller det att ha en av de segerrikaste kallblodiga hästarna under det gångna året.
Intjänade pengar är inte avgörande i Guldtäcket. I stället har sportens män placerat ut hästarna efter dagsform och hur snabbt hästarna förmodas springa i loppet.
Mjölner Apollo är en som exempelvis visat form under hela 2020 och därför ”straffas” lite med en tuff handicap. Den femårige hingsten har med 223 000 kronor i prissumma belastats med 20 meters tillägg. 5 Aas Balder och 10 Gorm står på samma fålla trots att de tjänat 488 000 respektive 402 000 kronor.
Bergsåkersträaren Lars Wikström låter sig inte nedslås.
-Visst tycker jag att han står lite hårt inne. Det räcker ju inte med hästarna på lika start - han ska ju ta in 20 meter på hästar som nästan har dubbla prissumman som honom också! Men Mjölner Apollo är bra - det är därför han hamnat där han hamnat, säger han.

Fem segrar på åtta starter
Wikström köpte femåringen från Norge i fjol höstas efter att ha fått i uppdrag att ordna ett bättre kallblod till hästägare i sitt stall. Åtta starter i den nya regin har resulterat i fem segrar och två andraplatser.
Femåringen har varit mycket bra i vardagsloppen. Svensk Travsports Guldtäcke är karriärens största uppgift så här långt.
I lördags var Mjölner Apollo med i ett femåringslopp i Rättvik V75 och höll fint till en fjärdeplats.
- Ja, han gjorde det bra i lördags då han var med miljonhästarna länge på upploppet. Han har gått fina tider och behöver väl inte sänka sig så mycket för att vara i striden som det ser ut. Jag tycker att han ska streckas tidigt, säger Lars Wikström.
Hästen står fel inne i loppet men kapacitet finns för seger ändå?
- Ja, så kan man säga. Mjölner går med skor runt om i stället för barfota bak den här gången men det är enda ändringen. Han är allround. Vi har varit lite försiktiga med honom men han börjar få fart i benen och kommer mer och mer.
9 Huddlestone i V75-3 har inte startat sedan segern på Bergsåker i början av juni. Fyraåringen står fint inne i loppet med sina 295 000 kronor intjänat. Har ni haft det här loppet i sikte?
- Nej, det har krånglat lite med hans hovar och det har tagit ett tag. Han trampade sig rätt illa. Nu börjar det ”räta till sig” men han ligger efter naturligtvis. Han har tränat en tid och har bra kapacitet för klassen. Men det fattas ju lite lopp i honom. Huddlestone är mest en platsluring den här gången, slutar Bergsåkerstränaren Wikström.

Kontakta oss

Travkompaniets stall AB
Yttersta Menhammar gård
178 90 Ekerö

E-post: info@travkompaniet.se

Om travkompaniet

Travkompaniet är världens största hästägarkonsortium med 7 000 andelsägare som äger travhästar av högsta klass. Stallet har fått fram många stjärnhästar, vunnit nästan alla årgångslopp i Sverige och många storlopp för den äldre eliten. I Travkompaniets stall är du med i travets elitserie. Häng med du också!

Om hur vi hanterar dina personuppgifter »