V75®: Kungen kom, såg och brakvann

| 2020-09-21 09:48

En av tidernas största favoriter på V75.
En av de mest överlägsna vinnarna.
Kallblodskungen Odd Herakles var spelad på 87 procent på lördagen i Karlstad och var precis så storartad som många hade förutspått.
- Han kan inte bli så mycket bättre än vad han är just nu. Vi siktar på att låta honom tävla även nästa år, sade ägaren Odd Paulsen sedan den norske stjärnan vunnit Unionskampen på Färjestadstravet.

Odd Herakles segerdefilerar efter uppvisningen i Unionskampen i Karlstad. Foto: Malin Albinsson, TR Bild

Odd Herakles segerdefilerar efter uppvisningen i Unionskampen i Karlstad. Foto: Malin Albinsson, TR Bild

Sverige har nästan alltid varit överlägset Norge på den varma sidan i landskampen i trav varje höst. På kallblodssidan har det dock varit norsk dominans i Unionstravet i Karlstad.
Sedan ett par år har Norge rasens bäste i tioårige Odd Herakles som på lördagen upprepade fjolårets seger i loppet Unionskampen med 300 000 kronor till vinnaren.
Faktum är att hästen aldrig förlorat sedan det senaste besöket på Färjestad. På tolv starter.
I våras fick Odd Herakles dessutom sätta pricken över i med en seger i Elitkampen på Solvalla. En häst som bara har blivit bättre med åren.
Kusken Tom Erik Solberg lovade inte seger i lördagens V75-lopp. Så kan man inte uttrycka det. Men den norske toppkuskens lugn i förhandsintervjuerna gick inte att ta miste på – Solberg hade en ”god tro” på att allt skulle gå som det brukar göra.
I loppet seglade stjärnan till ledningen när bilen lämnade och Solberg kunde sedan styra och ställa som han ville.
Att första 500 ändå gick på snabba 1.19,6 och varvet på kilometertiden 1.21,5 bekom inte favoriten det minsta. Odd Herakles fick kliva undan med några längder och segertiden skrevs till 1.20,9 över 2140 meter.

Fortsätter varva
Ägaren och uppfödaren Odd Paulsen har managerat tränat hästen tillsammans med skötaren Josefine Eilertsen sedan Lars O Romtveit tackade för sig i somras efter att länge ha signalerat om att dra ner som 70-åring.
- Han är helt dunderfin! sade Odd Paulsen som kunde pusta ut efter loppet.
Ägaren och uppfödaren gav också besked om en fortsättning för tioåringen som varvar tävling med avel.
- Vi siktar på att han ska tävla även nästa säsong.

Banrekord i silverloppet
Rushmore Face hade inte vunnit på 23 starter inför lördagen. I mars 2019 vann Adrian Kolgjini ett lopp i silverdivisionen med sjuåringen och nu var det dags för en ny silvertriumf.
Always On Time och Chapuy kubbades om ledningen. Efter 500 meter satt Åke Lindblom i fronten efter en öppning på nederkant 1.06.0.
Chapuy var stor i nederlaget när Adrian Kolgjini sprintade förbi med Rushmore Face på upploppet. Domarna tittade på filmen om hästen passerade linjen i passgång eller inte och nickade bifall.
Segertiden 1.09,5 över 1640 meter var ett nytt banrekord på Färjestad.
- Han gör gedigna insatser hela tiden och nu fick han ju loppet precis som han ska ha det. Det är en häftig häst som jag haft från början och alltid trott på, sade Adrian Kolgjini.

Cyber Lane farlig i SM
Dagens näst största favorit Who’s Who galopperade bort sig i den första kurvan i gulddivisionen. I stället blev Uno Sweds Minneslopp en bra uppladdning inför SM på Åby om tre veckor för Johan Untersteiner och Cyber Lane.
Untersteiner laddade från åttondespåret och sättet Cyber Lane tog sig till ledningen och kunde vinna överlägset påminde om hästens tidigare fina säsonger. Stark trea Heavy Sound som avslutade i femtespår (!) genom den sista kurvan.
1640 meter autostart var förutsättningarna i den näst lägsta klassen på V75. Leif Witasp hade lejt dottern Kajsa Frick som kusk på nyförvärvet Victory's Club och den sexårige italienaren kunde vinna trots en blytung resa.
Efter en offensiv från ett åttondespår bakom bilen kom Victory's Club fram utvändigt ledaren när ett drygt varv återstod.
Sprinterloppet kördes i ett högt tempo. Dark Roadster och Oskar J Andersson fick släppa ifrån sig ledningen till Easy Cash och Rikard N Skoglund där första 500 klockades till 1.05,0!
Efter ett snabb första varv hade Leif Witasp springare modet att koppla grepp vid upploppets början och dessutom hålla undan för favoriten Mistelns Napoleon som hamnade i tredje invändigt.
Målfotot visade att överraskningen Victory's Club (sex procent) var först i mål. Segertiden 1.11,1 över 1640 meter.
- Hästen gör ett otroligt bra lopp! Först i tredjespår i 600-700 meter och sedan dödens. Och så går han bara ifrån och kämpar storstilat. Han är fantastisk, sade Kajsa Frick om hästen som ägs av hårdsatsande Sagari AB i Malmö. Dark Roadster mycket tapper trea.

Dubbel till Jepson
Ulf Stenströmer hade en häst till start under lördagen och Carl Johan Jepson förvaltade chansen på bästa sätt och gav Global Viscount en resa i rygg ledaren, gled ut i en lucka i den sista kurvan och lät femåringen spurta till seger i Unionsstayern över tre kilometer.
Carl Johan Jepson vann också med amatörtränade Rutger B.L. Ulrika Sörensen på Axevalla tränar femåringen som dirigerade klass II-loppet från start till mål och såg mycket spänstig ut.
Farlander Am har vunnit fem av nio starter i år och fortsätter utvecklas. Trots ett avslut först i tredjespår sista 700 var Johan Svenssons häst överlägsen i bronsloppet.
259 system prickade alla vinnarna den här lördagen. Sju rätt på V75 delade ut 146 406 kronor, sex rätt 883 kronor och fem rätt 68 kronor.

Kontakta oss

Travkompaniets stall AB
Yttersta Menhammar gård
178 90 Ekerö

E-post: info@travkompaniet.se

Om travkompaniet

Travkompaniet är världens största hästägarkonsortium med 7 000 andelsägare som äger travhästar av högsta klass. Stallet har fått fram många stjärnhästar, vunnit nästan alla årgångslopp i Sverige och många storlopp för den äldre eliten. I Travkompaniets stall är du med i travets elitserie. Häng med du också!

Om hur vi hanterar dina personuppgifter »