Inför V75/jackpot: Kaxiga klartecknet – ”Jag tar gärna dödens – bra chans”

| 2020-09-29 11:07

Näst senast var han tvåa bakom omöjlige Odd Herakles.
Gången efter var Tangen Happ överlägsen och nu jagar tvillingarna Sedins kallblodsstjärna en ny seger i V75.
– Jag tar gärna dödens och tror att han brottar ner Mel Odin om de vill köra i ledningen. Min häst är grym och det måste vara en bra chans, säger tränaren Björn Karlsson.

Det är jackpot i lördagens V75 som avgörs i Skellefteå. En ensam vinnare kan ta hem 37 miljoner kronor på sju rätt enligt ATG:s beräkningar. En av omgångens favoriter och ett singelstreck för många blir Tangen Haap. Kallblodsstjärnan, som ägs av Daniel och Henrik Sedin, har sprungit in 3,6 miljoner kronor och elva år är han kanske bättre än någonsin. Näst senast travade han 1.19,8 bakom Odd Herakles som dundrade på i världsrekordfart framme i ledningen. Och senast var Tangen Haap smått överlägsen när han vann med gott om krafter kvar efter en fin resa i andra par utvändigt.
– 5 Tangen Haap (V75-3) håller en väldigt bra nivå. Slipper han att möta Odd Herakles och Månprinsen A.M. så har han bra chans att brotta ner övriga. Jag tycker att han var bra i ordning fram till Elitkampen och fram till sommaren. Nu är han tillbaka i ett väldigt gott slag igen och gillar hösten när det blir lite svalare i luften. Det är bra power i honom nu, han har varit på en hög nivå senaste åren och det är han fortfarande. Han är grym, säger Björn Karlsson.
– Näst senast körde jag inte ens mot Odd Herakles utan lät honom få gå undan i ledningen. Det går inte att slå honom i loppen och jag körde mest för andraplatsen. Senast i Gävle blev det väldigt lämpligt och det var lättare motstånd än tidigare. Han vann med gott om krafter kvar och det var bra tryck i hästen över mål.

”Har blivit mer stark än snabb som äldre”
Tangen Haap startar från spår fem bakom bilen i den tredje V75-avdelningen. Distansen är 1640 meter och det är en klar fördel numera enligt tränare Karlsson.
– Som äldre har han blivit mer snabb än stark och det gäller många hästar att det blir så. Det är ofta dom starka hästarna som blir bäst över 1600 meter. Över kort distans måste man springa max från start till mål. Jag tror att jag har den starkaste hästen i fältet och tar gärna dödens, säger Björn.
– Jag tror säkert att de vill tävla med Mel Odin som har spår innanför och han tar nog ledningen. Men över 1600 meter har jag inga bekymmer med att köra i dödens med min häst. Över 2100 meter får man däremot hushålla lite mer med krafterna. Jag tror att han brottar ner Mel Odin men jag kommer även att göra ett försök att nå ledningen. Men jag misstänker som sagt att de är påställda att köra i spets med Mel Odin efter tredjeplatsen i SM senast. I så fall får vi parkera i dödens.
– Det är bättre intervaller mellan starterna för min häst nu och tre veckor efter förra loppet är perfekt. Han känns fin hela tiden och ska vara ännu lite vassare nu än senast tycker jag. Spåret är bra och han är snabb ut som sagt och jag måste tro på en bra chans.

”Kan bli norsk gas för första gången någonsin”

Några ändringar i balans och utrustning?
– Eventuellt blir det norskt huvudlag för första gången i hästens karriär. Jag har sagt tidigare att han ska göra 100 starter innan jag sätter på ”norsken”, men han är så pass ärlig och ger järnet i alla fall och nu har han gjort över 100 starter och gått med öppet huvudlag hela livet. Jag vill hålla det öppet så länge beroende på hur han känns i jobben under veckan. Annars blir det barfota runt om och hybridvagn som tidigare, säger Björn Karlsson.

Kontakta oss

Travkompaniets stall AB
Yttersta Menhammar gård
178 90 Ekerö

E-post: info@travkompaniet.se

Om travkompaniet

Travkompaniet är världens största hästägarkonsortium med 7 000 andelsägare som äger travhästar av högsta klass. Stallet har fått fram många stjärnhästar, vunnit nästan alla årgångslopp i Sverige och många storlopp för den äldre eliten. I Travkompaniets stall är du med i travets elitserie. Häng med du också!

Om hur vi hanterar dina personuppgifter »