Jocose var en riktig hedershäst

| 2020-10-08 12:36

En av våra absolut största hjältar Jocose är borta. Vi minns en riktig hedershäst, en gentleman som alltid gjorde sitt allra bästa.

Den vackra hingsten Jocose är borta. Foto; A.Lindblom

Den vackra hingsten Jocose är borta. Foto; A.Lindblom

Jocose drabbades av tarmproblem som blev så allvarliga att han under onsdagen fick somna in. Hingsten lämnade jordelivet på Menhammar där han för lite mer än 18 år sedan kom till världen.

Nedan minns vi hedershästen Jocose som kom att bli mångas favorit, både de som skötte om, tränade och körde honom men även bland oss andelsägare i Travkompaniet.

Ett A-barn redan från början

Jocose utmärkte sig från allra första början i den fantastiska J-kullen. Han var vacker som en tavla, alltid pigg och samarbetsvillig. Dessutom visade han tidigt att han var talangfull, ett riktigt A-barn.

Jocose kördes in på Yttersta där han blev kvar under hela sin tid som tävlingshäst. Stefan Hultman var den som hade den stora äran att träna Jocose. Så här sa han när hingsten avslutade sin tävlingskarrär, 

"Jocose hade som tävlingshäst en enormt hög lägstanivå. Han var väldigt komplett och oerhört tacksam att jobba med. Han älskade att vara tävlingshäst men har alltid varit en riktigt tjejtjusare så han kommer att trivas med sitt nya liv som avelshingst"

Jocose var vacker som en tavla. Foto; A.Lindblom

Jocose var vacker som en tavla. Foto; A.Lindblom

Kullens jämnaste häst

Jocose inledde sin tävlingskarriär som treåring med två raka segrar. Hingstens sässong som tre och fyraåring var det ingen annan häst i kullen som klarade.
Han var ensam om att kvalificera sig till storloppsfinalerna, långa och korta E3 samt Kriteriet som treåring. Som fyraåring var han med i finalerna i Kungapokalen, Sprintermästaren, Derbyt och Europaderbyt

Även om han gjorde det riktigt bra som treåring med en tredjeplats i Kriteriet bakom bästisen Jaded samt seger i Big Noonpokalen så utvecklades han ytterligare som fyraåring. 

I Kungapokalen var han trea utan att vara som allra bäst den dagen.
I Sprintermästaren fick han elakt tryck i omgångar av Smooth Moves som för övrigt utgick felfri efter ett varv! Jocose höll strålande som tvåa.

Han blev vår första Derbyfinalist men hade där ingen tur under loppet. Han blev fast bakom trött konkurrent och kom loss först 150 meter före mål. När han väl fick luckan tog han in meter för meter på den undflyende Colobian Necktie men, när mållinjen kom fattades det fortfarande en meter. Därmed fick Jocose ännu en, visserligen mycket meriterande andraplats men, den klassiska segern fattades.

Jublet slutade i en mardröm

Fyraåringssäsongen avslutades med final i Europaderbyt på den franska banan Laval. Här tog Jocose hand om ledningen och de franska favoriterna kom sedan inte i närheten. ÄNTLIGEN fick Jocose sin hett efterlängtade storloppsseger!

Några veckor efter segern kom dråpslaget som förvandlade jublet till en mardröm. I det obligatoriska dopingtestet som togs på Jocose efter loppet hittades spår av otillåten substans och han fråntogs segern!

I brevet från det franska förbundet med beskedet om det positiva dopingtestet fanns en del tveksamheter.
Där stod det att provet hade tagits det datum som uttagningsloppen till Europaderbyt gick i Frankrike men att det var Jocose som var provtagen. Det datumet var dock Jocose bevisligen inte i Frankrike för då var han på Solvalla och vann sitt uttagningslopp! 

Det franska travförbundet menade att de bara hade skrivit fel datum men att det var rätt häst. 
Travkompaniet fick ta advokathjälp för att försöka få det positiva blodprovet DNA-testat så vi med säkerhet visste att det var rätt häst de hade testat. Men, då hade laboratoriet förstört provet och därmed försvann också alla chanser att få Jocose rentvådd.

Jocose spurtar till sig en Elitloppsbiljett. Foto; ALN

Jocose spurtar till sig en Elitloppsbiljett. Foto; ALN

Elitloppet två gånger

Jocose laddade om under vintern inför sin första säsong mot den äldre eliten. I mitten av maj svarade han för en ruggigt fin prestation i en Gulddivsionsfinal där vinnaren fick en plats i Elitloppet. Efter ett sylvasst upplopp spurtade han ner Giants Superman och fick Elitloppsbiljetten.

Tyvärr hade han otur att få spår åtta i Elitloppsförsöket och lyckades inte komma med till final. 
Han fick även en elitloppsplats året efter men kom inte heller då med till finalen.

I mars 2010 fick han en gaffelbandsskada och fick därmed avsluta sin tävlingskarriär.

På tävlingsbanan vann Jocose 14 lopp, sprang in nästan 5 miljoner kronor och noterade sig för rekordet 1.10,7.
Bland segrarna ses, Big Noonpokalen, Malmloppet, Henning Mårthans minne, Rommechansen och Gulddivisionsfinal

Jocose efter segern i Big Noonpokalen. Foto; C.Kärrstrand

Jocose efter segern i Big Noonpokalen. Foto; C.Kärrstrand

En närmast unik stamtavla

Jocose är efter Express Ride och Ourasine. En mycket fin stamtavla med en pappa som lämnat många topphästar och som fick hedersepitetet "Elithingst" 2006. Mamma Ourasine har också varit ett väldigt bra avelssto där hon förutom Jocose även lämnat miljonärerna, Laughing Stock (Fast Photo) och Papparazzi M (Epress IT).

Men, det som gör Jocose stamtavla i det närmaste unik är hans morfar, fenomenet Ourasi!
Den franske superhästen är en av de bästa travhästar som någonsin har funnits. Han vann Prix d' Amerique inte mindre än fyra gånger något som ingen annan häst har klarat av!

Efter åtta stentuffa tävlingssäsonger avslutade den väldige fuxen sin tävlingskarriär för att bli avelshingst. Men, det visade sig att han var i det närmaste steril och han fick bara runt 40 avkommor. Ingen av dem blev kapacitetsmässigt i närheten av sin pappa.

Jocose är den ende avelshingsten av rang som fört sin morfar Ourasis unika gener vidare. 

Tack för allt Jocose, vi glömmer dig aldrig! Foto; A.Lindblom

Tack för allt Jocose, vi glömmer dig aldrig! Foto; A.Lindblom

A för mycket god förärvning

Jocose fick sin första kull 2011 och har trots små kullar lyckats väldigt bra i aveln. 2016 blev han avkommebedömd för första gången då han fick värdeomdömmet AB för god förärvning.

Så sent som i november förra året gjordes en ny avkommebedömning  då fick Jocose värdeomdömmet A som står för betyget, mycket god förärvning.

Idag finns det bara 135 svenskregistrerade avkommor till Jocose där fem har blivit miljonärer. 
Bäst så här långt är nu sexfaldiga miljonärskan Activated som vunnit både Drottningens och Stochampionatet. På lördag skall hon försöka ta sitt första SM-guld i Sto-SM.

I går, bara några timmar efter att Jocose fått somna in, hade han två vinnande avkommor på Solvalla.
Treårige Chestnut och Mi Ma Orthus som vann ett Breeders Crownlopp för tvååringar som hedrade pappa Jocose.

Jocose avkommor lämnar ett positivt avtryck i svensk travsport som han så väl är värd.

Jocose är borta men kvar är alla fantastiska ljusa minnen från tiden med den här underbara hingsten. 
Tack för allt Jocose, vi glömmer dig aldrig!

 

 

 

Kontakta oss

Travkompaniets stall AB
Yttersta Menhammar gård
178 90 Ekerö

E-post: info@travkompaniet.se

Om travkompaniet

Travkompaniet är världens största hästägarkonsortium med 7 000 andelsägare som äger travhästar av högsta klass. Stallet har fått fram många stjärnhästar, vunnit nästan alla årgångslopp i Sverige och många storlopp för den äldre eliten. I Travkompaniets stall är du med i travets elitserie. Häng med du också!

Om hur vi hanterar dina personuppgifter »