Så minns vi Järvsöfaks: Avskedsloppet

| 2020-10-23 09:35

Det var kvällen då tusentals trotsade kylan för att se sin hjälte en sista gång.
Järvsöfaks avskedsföreställning på Rommetravet liknade inget annat på en svensk travbana.
Här är referatet från kallblodsikonens sista lopp, på Romme 28 december 2009 då han som 15-åring fastställde sitt otroliga segerrekord till 201 och lämnade tävlingsbanan för sista gången.

Föreställningen är slut.
Scenen står tom.
På måndagskvällen avslutades ett tolv år långt skådespel på de svenska travbanorna.
I en högst värdig avskedsshow på Rommetravet tackade Järvsöfaks för sig.

Järvsöfaks och Jan-Olov Persson defilerar inför sin sista start på tävlingsbanan. Foto av Lars Jakobsson/TR Bild

Järvsöfaks och Jan-Olov Persson defilerar inför sin sista start på tävlingsbanan. Foto av Lars Jakobsson/TR Bild

Belysningen runt banan var släckt. På storbildsskärmen vevades bilder från hans största segrar. I högtalarna ljöd Europes slagdänga "The Final Countdown". Publiken stod tryckta vid staketet längs hela upploppet, runt vinnarcirkeln i sju- åtta led.
Då tändes en spotlight upp pekandes mot stallinfarten och fångade upp hästen som skulle tävla med vojlocknummer 200. Sedan följde stående ovationer då Järvsöfaks defilerade mot publikhavet i ensamt majestät.
En stund såg till och med huvudrollsinnehavaren själv förbluffad ut över uppståndelsen och gjorde en liten ansats att omedelbart kliva in i den julutsmyckade vinnarcirkeln.
Men det skulle förstås tävlas först och där levererade Järvsöfaks som vanligt en felfri föreställning.

Travsportens Stenmark
Istället för ett traditionellt referat av loppet så bjöd Bo Rydgren i högtalarna in publiken att delta i ett fyrfaldigt leve då kallblodskungen äntrade upploppet i överlägsen ledning.
När sedan hyllningarna startade på allvar i vinnarcirkeln med tv-kameror och fotoblixtar blev till och med normalt genomcoole Järvsöfaks lite uppspelt. Kanske förstod att det var sista gången han fick en lagerkrans runt sin hals. Bland dem som uppvaktade Sveriges förmodligen mest folkkäre travhäst genom tiderna fanns ATG:s vd Remy Nilson.
- Det är det största vi har varit om på väldigt länge. Jag vill kalla Järvsöfaks för travsportens Ingemar Stenmark. Han har vunnit 48 V75-lopp, det kommer ingen annan någonsin att göra. Men det är inte det stora, det stora är att han gått hem genom folklagren och breddat sporten uti hela landet, sade Nilson som också berättade att Järvsöfaks nu blir travsportens officielle ambassadör.
En annan sak som bevisar vilken ikon Järvsöfaks blivit är att förslag inkommit om att han ska få en väg eller torg uppkallat efter sig i sin hemstad Hudiksvall.
Om så blir fallet kanske tränaren, ägaren och uppfödaren Jan-Olov Persson flyttar dit en vacker dag. Denne, som var tårögd då Järvsöfaks nådde drömgränsen 200 segrar, tog detta avslut med lite mer fattning och förklarade också vad hästen sysslade med då han var på väg in i vinnarcirkeln innan loppet.
- Han skyggade lite när han fick se sin egen skugga strålkastarljuset. Han funderade väl på om det dykt upp en ny matadorhäst, skrockade Persson.

Populär hos stora och små
Men en häst som Järvsöfaks lär vi inte få se på länge, kanske aldrig mer.
15-åringen avslutade på måndagskvällen en karriär utan motstycke inom svensk travsport.
När han klockan 21.17, en dryg halvtimme efter målgång, lämnade banan för allra sista gången visade termometern minus 15 grader.
I publikleden var det rörelse för att hålla värmen. Men kvar stod de, huvuddelen av de drygt 3 000 människor som vallfärdat till Rommetravet denna historiska decemberkväll. Allt från mannen som andäktigt sade till sin fru "tänk att vi står här och får se på världens bästa häst" till den treåriga flickan i rosa mössa och en Järvsöfaks t-shirt som räckte nästan ända ner till marken.
Kvar för att en allra sista gång få hylla sin hjälte."

Kontakta oss

Travkompaniets stall AB
Yttersta Menhammar gård
178 90 Ekerö

E-post: info@travkompaniet.se

Om travkompaniet

Travkompaniet är världens största hästägarkonsortium med 7 000 andelsägare som äger travhästar av högsta klass. Stallet har fått fram många stjärnhästar, vunnit nästan alla årgångslopp i Sverige och många storlopp för den äldre eliten. I Travkompaniets stall är du med i travets elitserie. Häng med du också!

Om hur vi hanterar dina personuppgifter »