Svenska årgångstoppar i nytt möte i Paris

| 2021-01-14 11:21

Tre svenska kulltoppar finns på startlinjen i lördagens stora femåringslopp på Vincennes.
Aetos Kronos, Guzz Mearas och Power tar upp kampen med Prix d’Amerique-inkvalade Gu d´Heripre och övriga hemmalaget i Prix de Croix.

Power och Robert Bergh. Foto av Lars Jakobsson/TR Bild

Power och Robert Bergh. Foto av Lars Jakobsson/TR Bild

För tredje gången i höst/vinter ska de tre svenska musketörerna stångas med sina jämnåriga fransmän på Vincennes.
Det började i Europaderbyt i oktober då Power och Robert Bergh gick segrande ur striden med Guzz Mearas som trea och Aetos Kronos fyra.
I Criterium Continental 27 december flyttade man till stora banan och då klev hemmalaget fram med Gu d’Heripre i spetsen när denne knep friplatsen till Prix d’Amerique med Aetos Kronos som fyra och Power som femma.
På söndag vankas åter nya förutsättningar med voltstart samtidigt som distansen skruvas upp från 2 100 till 2 850 meter.
Blott tio hästar finns med, men det inkluderar genomtappra Europaderby-tvåan Green Grass samt Gold Mary och Go On Boy, tvåan och trean från Continental.
Robert Bergh åker ner för att köra sin kriterievinnare Power medan Johan Untersteiner överlåter tömmarna på Guzz Mearas till Pierre Vercruysse.
Aetos Kronos körs åter av Jean-Michel Bazire och tränaren Jerry Riordan meddelar att man även planerat in en start i nästa stora femåringslopp, Prix de Bold Eagle under Prix d’Amerique-dagen.
De totala prispengarna i loppet motsvarar en miljon svenska kronor.

Upp till bevis för Davidson
Snäppet större är prischeckarna i söndagens Prix de Belgique, men ännu viktigare förstås de tre sista friplatserna till Prix d’Amerique.
Startlistan var inte färdig på onsdagen, däremot står det klart att loppet inte blir fullt då bara 14 hästar återstod. Bland dessa finns inga svenskar, men norskägda duon Moni Viking och Looking Superb där den förre redan kvalat in till det stora slaget sista söndagen i januari.
Mest intressant är fjolårets Pd’A-tvåa Davidson du Pont, som efter otaliga preparéstyrningar knappt tjänat en euro efter segern i Prix de France i vintras, men äntligen fick sträcka ut för fullt i Prix de Bourgogne. Då kroknade han som fyra bakom Vincennes konung Face Time Bourbon och nu är det upp till bevis för hästen som var näst bäst i fjol att visa om han kan bjuda upp till kamp en gång till.

Startlista Prix de Croix
2 850 meter voltstart

1. Grand Art – Adrien Lamy
2. Goldy Mary – Matthieu Abrivard
3. Go On Boy– Romain Derieux
4. Gala Tejy – Thomas Chalon
5. Gelati Cut – Gabriele Gelormini
6. Guzz Mearas – Pierre Vercruysse (Johan Untersteiner)
7. Gu d’Heripre – Franck Nivard
8. Green Grass – Mathieu Mottier
9. Aetos Kronos – Jean-Michel Bazire (Jerry Riordan)
10. Power – Robert Bergh

Kontakta oss

Travkompaniets stall AB
Yttersta Menhammar gård
178 90 Ekerö

E-post: info@travkompaniet.se

Om travkompaniet

Travkompaniet är världens största hästägarkonsortium med 7 000 andelsägare som äger travhästar av högsta klass. Stallet har fått fram många stjärnhästar, vunnit nästan alla årgångslopp i Sverige och många storlopp för den äldre eliten. I Travkompaniets stall är du med i travets elitserie. Häng med du också!

Om hur vi hanterar dina personuppgifter »