Travkompaniets 20-årsjubileum

Calvin Capar visade vägen

| 2021-02-26 15:20

Travkompaniets stall firar i år 20 årsjubileum där vi genom åren sett många fantastiska hästar. Men, inledningsvis handlade det mesta om Calvin Capar. Den italienskfödde hingsten som fick en sådan tuff start på livet men utvecklades till en riktigt stjärna och visade vägen för kommande Travkompanistjärnor.

Calvin Capar, Travkompaniets första stjärnhäst. Foto; C.Kärrstrand

Calvin Capar, Travkompaniets första stjärnhäst. Foto; C.Kärrstrand

När Travkompaniet startades i april 2001 var majoriteten av stallets hästar endast ett år och var ännu inte inkörda.
Men bland de femton hästarna som ingick i Travkompaniet fanns fyra hästar som var i full träning, treåriga Coktail Iron samt en trio tvååringar, Ricci Boko, Gendarme och Calvin Capar.

De två stona Coktail Iron och Ricci Boko hade sköra ben och levde aldrig upp till våra förväntningar.
Hingstarna Gendarme och Calvin Capar däremot var riktigt lovande med lite fördel på den förstnämnde. Han såg ut som en blivande stjärna i träningen men den som verkligen blev det var Calvin Capar.

Den lille italienskfödde Calvin som fick en så tuff start på livet.

Calvin Capar med kompisen som aldrig gav igen, telefonstolpen. Foto; A.Lindblom

Calvin Capar med kompisen som aldrig gav igen, telefonstolpen. Foto; A.Lindblom

En tuff start

Tisdagen den 20 april 1999 var det dags för det toppstammade stoet La Goddess att få sitt första föl på stuteri Capar i Italien. Det blev ett fint hingstföl som endast några dagar gammal blev moderslös då La Goddess plötsligt avled. Så sorgligt började sagan om Calvin Capar för det var han som var det lille hingstfölet.

På stuteriet fanns dessbättre ett annat sto, Foxy'n Rowdy som redan hade ett hingstföl men som också tog sig an lille Calvin.
Men för att Calvin skulle få i sig tillräckligt med mat fick han även en tvåbent "mamma", stuteriets stallchef Ugo Pollastri. Han flaskmatade Calvin vilket resulterade i att hästen kom att bli väldigt präglad på människor.

Hultman köpte båda

Stefan Hultman som tidigare varit verksam i Italien kände väl till stuteri Capar där han tidigare köpt unghästar. När de bägge hingstfölen som vuxit upp tillsammans blivit ett år var Stefan på besök för att besikta unghästar. Han gillade vad han såg och köpte båda fölen till Sverige. Calvin Capar skulle till Yttersta men vem var då det andra fölet?
Jo det var Calypso Capar som Stefan hade sett ut till den duktige amatörtränaren "Plåt-Sven" Andersson i Arvika. Calypso blev en duktig tävlingshäst som tjänade över två miljoner på tävlingsbanan men, hans kullkamrat blev bättre. Ett par år senare möttes de igen, nu på tävlingsbanan där Calvin slog sin barndomskamrat varje gång.

Som vi berättat tidigare var Calvin såld till en annan hästägare i Stefans stall men som hoppade av affären. Samtidigt fattades det en häst till Travkompaniets stall och då Stefan rekommenderade den lille italienskfödde hingsten blev Calvin sista häst till Travkompaniet.

Calvin Capars och Travkompaniets första seger, 27 februari 2002. Foto; ALN

Calvin Capars och Travkompaniets första seger, 27 februari 2002. Foto; ALN

Flockens hackkyckling

När Calvin kom till Yttersta fanns redan ett tjugotal ettåriga hingstar i lösdriften. De hade redan gjort upp rangordningen i hagen så starten i det nya hemlandet blev tufft för Calvin. Den italienskfödde hingsten som efter sin uppväxt var mest präglad på människor, blev flockens "hackkyckling". Han blev utmobbad och tappade vikt. 

En beskedlig vän

Calvin flyttades till en egen hage där han fick gå själv och hämtade då sig snabbt och gick upp i vikt. Ensam i sin hage hittade han en minst sagt beskedlig vän. I hagen stod en telefonstolpe som Calvin hoppade på och brottades med under alla år han var kvar på Yttersta.
Och det bästa med den här kompisen var att den gav aldrig igen!

Calvin Capar vinner 4-åringseliten på nytt Italienskt rekord. Foto; ALN

Calvin Capar vinner 4-åringseliten på nytt Italienskt rekord. Foto; ALN

Ville mer än vad han klarade av

Inkörningen gick bra för Calvin, allt gick utan problem. Men när han skulle börja öka farten i träningen fick han problem. Han var ambitiös och ville springa snabbt, snabbare än vad han bitvis klarade av.
Men han tränade på och i september som tvååring klarade han ändå godkänt kvallopp även om det blev en galopp under vägen.
Rolle Davidsson som då arbetade med unghästarna på Yttersta och som satt i sulkyn bakom Calvin i kvalloppet berättar; 

- Calvin var en helt underbar häst att hålla på med. Men han hade en del problem från början. Han var lite för ambitiös och ville springa snabbare än vad han klarade av. Innan han fick styrkan och tekniken var det inte helt lätt att balansera honom och han gick länge med gummiboots på framhovarna. Men han lärde sig och ja, det blev ju rätt så bra till slut, minns Rolle.

Straxt under kulltoppen

Calvin lärde sig ändå snabbt att hantera tekniken. Redan i slutet av januari som treåring debuterade han på tävlingsbanan men hade då inte någon bra dag. En månad efter det kom hans och Travkompaniets första seger. Det var för nästan exakt 19 år sedan, den 27 februari 2002 under vintriga förhållanden på Solvalla med Örjan Kihlström i sulkyn. 

Under treårssäsongen utvecklades Calvin sedan stadigt och närmade sig sakta men säkert kulltoppen. Han vann Juliloppet på Örebrotravet men var en placering från att kvala in till båda E3-finalerna.
Under hösten var han i Rom för att försöka kvala till det italienska derbyt som körs för treåringar. Det blev ingen final och heller ingen lycka i derbyconsolation.

Hemma i Sverige igen avslutade Calvin säsongen med att bli tvåa och trea i  E3-revanscherna med hela 300 000 kronor i prispengar. Nu var det också första gången som Hans-Owe Sundberg satt i sulkyn bakom Calvin, sannerligen en lyckad kombo som kom att bli väldigt framgångsrik!

Calvin Capar och Hans-Owe Sundberg i segerdefilering som Sprintermästare. Foto; ALN

Calvin Capar och Hans-Owe Sundberg i segerdefilering som Sprintermästare. Foto; ALN

Sprintermästare

Hans-Owe blev efter det förstekusk på Calvin. I årsdebuten som 4-åring blev det seger direkt för duon och det skulle komma fler.

För andra året i rad startade Calvin under Elitloppssöndagen, nu i fyraåringseliten som han vann efter den framgångsrika taktiken, spets och slut. Calvins segertid 1.11,6 var italiensk rekord för fyraåriga hingstar över sprinterdistans.

Årets stora mål för vindsnabbe Calvin var Sprintermästaren på Halmstad. Det här året var ett av de åren då loppet lite skämtsamt kallas för Sprinklermästaren. Regnet fullkomligt öste ner hela tävlingsdagen som förvandlade delar av stallområdet till en sjö. Det myckna regnandet var oroande för Calvin som trivdes bäst på en fast bana med bra fäste. Men, banarbetarna på Halmstadstravet fick trots ruskvädret banan i ett riktigt fint skick och Calvin ja han levererade.

Han vann försöket och lottades till spår tre där han hade tur att invändige Musigny Degato galopperade från start men, tur är tillåtet i travlopp.
Därmed kunde Calvin tämligen enkelt ta ledningen men det blev ingen "promenad i parken". Han fick stenhård press hela loppet av utvändige Rae Boko och Royal i tredjespår. In på upploppet var Calvin bara bäst när han stack ifrån konkurrenterna och Travkompaniets första årgångsloppsseger!

Visserligen riktigt dålig kvalite men här kan ni se loppet igen.

Under hösten gjorde Calvin en ny resa till sitt gamla hemland Italien. Den här gången blev det bra placeringar trots att han fick tuffa lopp. 

Fyraåringssäsongen avslutades med en tredjeplats i Big Noonpokalen sedan var det full fokus mot, Elitloppet!

Calvin Capar och Hans-Owe framför sin gigantiska hejaklack inför Elitloppet. Foto; ALN

Calvin Capar och Hans-Owe framför sin gigantiska hejaklack inför Elitloppet. Foto; ALN

Bestulen på segern

Under fyraåringssäsongen hade Calvin visat att han var en sprinter av absoluta toppklass. Men, att ta steget in i den äldre eliten är alltid svårt i synnerhet för de femåriga hästarna. 

Att det var tufft mot den äldre eliten fick Calvin känna på redan i årsdebuten då han travade 1.11,8 som räckte till en tredjeplats. I Prins Carl-Philips lopp på Färjestad blev han utan placering efter en stentuff öppning i världsrekordtempo och ett lopp utvändigt om ledaren.

Efter det gjorde han åter resan ner till sitt gamla födelseland och staden Neapel för Lotterialoppet där vi utan att tveka säger att han blev bestulen på segern.
Han var tvåa i försöket och gick vidare till finalen där han tog hand om ledningen. Då värsta hotet och totofavoriten H.P Paque galopperade från start kunde Hans-Owe bakom Calvin bara sitta och bevaka att Legendary Lover K i rygg inte skulle få någon lucka. Men det löste kusken Enrico Bellei genom att helt enkelt köra på den utvändige hästen in på upploppet och därmed få luckan! Calvin hann aldrig försvara sig mot den störtdykande Legendary Lover K som precis före mål lyckades ta sig förbi.
I Sverige skulle Belleis styrning varit en solklar diskning men det är lite annorlunda regler i Italien och kanske när det också handlade om en hemmakusk.

Calvin kunde visserligen lägga till över 1 miljon till på sin startprissumma men den där känslan om en bestulen seger, tja den svider än!

Även om den här filmen inte är av bästa kvalite så syns den solklara diskningen väldigt tydligt.

Drömmen blev sann

Trots att Calvin inte fick med sig en seger från Lotterian så stärkte han sina chanser att få den hett efterlängtade inbjudan till Elitloppet.
Alla hoppades och trodde på en inbjudan men att få med en häst i Elitloppet kändes nästan för bra för att vara sant.

17 dagar före Elitlopp så kom den. Calvin Capar blev inbjuden till Elitloppet! Världens största travfest!

Och fest blev det även om den för Travkompaniet snabbt kom av sig.

Stallet hade laddat rejält med en egen läktare vid sista kurvan med över tusen andelsägare och ett helt hav av flaggor för att heja fram vår hjälte Calvin Capar till stordåd. Calvins hejaklack överröstade den normalt så högljudda E-läktaren och något liknande hade inte skådats på en travbana sedan Ego Boys dagar. 

Kanske blev det lite för mycket för vårt ekipage för straxt efter start galopperade Calvin bort alla chanser. 
Samtidigt hördes ett unisont NEEEEJ från den stora supporterskaran på läktaren. Festen slutade i ett antiklimax men, för oss som var med den dagen bär med oss upplevelsen för alltid!

Calvin Capar avelvärderades i fyra länder. Här i Italien.

Calvin Capar avelvärderades i fyra länder. Här i Italien.

Karriären över

Under hösten som femåring var Calvin ett par månader i Italien för att tävla, nu med Leif Berggren som kusk. Hästen gick några riktigt tuffa lopp utan att få vinna.

Hemma igen gjorde han några starter där en slutade med seger. Duktige Johnny B Karlsson som då var försteman i stallet hos Hultman satt i sulkyn. Det kom att bli karriärens sista seger för Calvin Capar.

Trots att hästen var utrustad med både ett stenhårt psyke och hållbara ben så började de tuffa loppen sätta sina spår.
Han gjorde ett par lopp som sexåring men lyckades inte komma tillbaka på samma nivå som tidigare.

I juni 2006 gjorde Calvin ett sista försök till comeback. Han stod då i Italien där han hade kombinerat avelsarbetet med uppträning hos Erik Bondo. Calvin kom så långt som till kvallopp där Erik satt i sulkyn och meddelade att hästen var dunderfin på tiden 1.13,7.
Det blev Calvins sista framträdande på en tävlingsbana för straxt efter det fick han en blödning i ett gaffelband och därmed var tävlingskarriären definitivt över.

Calvins tävlingskarriär slutade med 51 starter varav 12, segrar, 8 andraplatser och 7 tredjeplats.
Totalt sprang han in 4 169 017 kr

Avelspremierad i fyra länder

Calvin avelsvärderades på hösten som fyraåring efter det gamla lite hårdare bedömningssystemet. Han fick nådiga nicken av avelsnämnden och blev godkänd.
Han kombinerade sedan avel och tävling som femåring där intresset för honom var riktigt bra som resulterade i 36 svenskfödda avkommor.
Men redan året efter minskade dessvärre intresset för Calvin betydligt från stoägarna där det endast föddes 7 avkommor.

För att försöka ge Calvin en bättre chans i aveln fick han ännu en gång åka tillbaka till Italien. Det blev en ny avelsvärdering för Calvin som förstås blev godkänd även i sitt födelseland.

Det blev två säsonger i Italien för Calvin innan det var dags för en ny flytt. Den italienska travsporten upplevde en rejäl kris där bedömningen gjordes att det skulle bli väldigt tufft för Calvin att få några ston. 
Nu fick Calvin åka till Norge där han blev godkänd av den norska avelsnämnden. Men dessvärre visade det sig vid provtagning att han var behäftad med ett virus vilket gjorde att han inte fick tjänstgöra i aveln. Därmed fick Calvin att åka tillbaka till Sverige igen.

AB = god förärvning

På grund av viruset fick Calvin ett sabbatsår från avelsarbetet. Efter att han blivit fri från virus åkte han 2011 till Björkhaga stuteri i Skåne. I samband med det blev Calvin avkommeprövad av avelsnämnden där han fick det fina värdeomdömet AB vilket motsvarar en god förärvning.

Avelsvärderingnämndens beslut var enligt följande;
"Calvin Capars avkommor visar en relativt hög start- och segerprocent samt en medelprissumma per start över genomsnittet. Hingsten förärver något sämre på stosidan".

Trots det fina betyget var intresse för Calvins avelstjänster alldeles för dåligt. Efter två säsonger i Skåne fick Calvin flytta till ett nytt land och återigen bli avelsvärderad. Den här gången var det Danmark och Bornholm hos Kurt Hansen där han blev kvar i fem år. 

2017 lämnade Calvin Bornholm för den långa resan upp till Boden på Lie Semin. Det här blev hans sista resa för vår gamle hjälte hade fått problem med sina tänder som många äldre hästar kan få.
I december 2018 togs det tunga men rätta beslutet att Calvin Capar av djurskyddsskäl fick somna in. 

Calvin Capar och Christine i Neapel. Foto; A.Lindblom

Calvin Capar och Christine i Neapel. Foto; A.Lindblom

En extraordinär häst

Så tog den vackra sagan om Calvin Capar slut.
Den italienskfödde hingsten som fick en sådan tuff start på livet men som kom att bli en riktig stjärna.

Minnet av Calvin Capar lever kvar som var en extraordinär häst på många sätt. När tävlingskarriär var över sa hans tränare Stefan Hultman så här;

- Calvin var otroligt mysig och väldigt kärvänlig mot människor. En riktigt mysig häst med ett underbart psyke. Som tävlingshäst var han en riktig hårding, han fick många stentuffa öppningar men kämpade ändå alltid in i mål. Han hade ju lite "stolpe ut" i några lopp, t.e.x Lotterian. I vilket annat land som helst skulle Enrico Bellei, som vann, blivit diskad och Calvin fått segern.

Under tävlingskarriären hade Calvin några skötare, den sista var Christine Håkansson. Hon fick ta hand om Calvin i december 2003 då hans tidigare skötare Emma slutat hos Stefan Hultman.

Calvin kom att bli en häst som fick en särskild plats i Christines hjärta. Hon åkte och hälsade på honom på olika platser när han var avelshingst och köpte till och med ett Calvinföl av Kurt Hansen på Bornholm.
Så här minns hon sin bästa kompis;

- Åh, Calvin var den snällaste hingsten man kunde jobba med, helt vansinnigt snäll och klok. Enda gången man fick passa sig lite var när han skulle tävla och selade för honom i boxen. Då for fan i honom och han högg och sparkade efter mig när jag spände åt selen. Men så snart han kom ut ur boxen så var han samma snälla kille. 
Enda gången han blev hingstig var när han åkte upp till stuteriet för att betäcka. Han visste precis vad han skulle göra. Tror aldrig vi var där längre än 3 minuter!
Han hade tre saker väldigt udda saker som han gillade. Han tyckte om lukten av cigarettrök. Han älskade fluffiga och mjuka saker som de där gråa pälsöverdragen på mikrofoner och katter, att nosa runt och mysa i pälsen. Sedan gillade han cigarettfimpar. Om han hittade några på marken ville han gärna äta upp dem!
Calvin var världens roligaste, snällaste och coolaste häst!

Calvin Capars grav vid hingsthagarna på Menhammar. 

Calvin Capars grav vid hingsthagarna på Menhammar. 

Calvin Capar visade vägen

Trots att det efter Calvin Capar har funnits framgångsrikare hästar i Travkompaniet är han kanske den som varit viktigaste.
Hans framgångar bidrog till att konceptet kunde fortsätta satsa på nya hästar. Han visade också att drömmen om de största årgångsloppen var möjlig samt att nå Elitloppet!
Han gav oss tillträde till travets finrum och dit ville vi komma tillbaka!

Calvin Capar blev vår förste starthäst, vinnare, årgångsloppsvinnare, miljonär, Elitloppshäst, godkända avelshingst och vår första stjärnhäst.
Han visade vägen för kommande travkompanistjärnor för fler skulle det bli.

Tack Calvin Capar! Calvin den förste!

Här kan ni läsa om hur Travkompaniet startade.

Kontakta oss

Travkompaniets stall AB
Yttersta Menhammar gård
178 90 Ekerö

E-post: info@travkompaniet.se

Om travkompaniet

Travkompaniet är världens största hästägarkonsortium med 7 000 andelsägare som äger travhästar av högsta klass. Stallet har fått fram många stjärnhästar, vunnit nästan alla årgångslopp i Sverige och många storlopp för den äldre eliten. I Travkompaniets stall är du med i travets elitserie. Häng med du också!

Om hur vi hanterar dina personuppgifter »