Sverige kan förbjuda jänkarvagnar i voltstart

| 2021-04-15 11:04

En stor regeländring är aktuell i svenska travlopp från 1 juni.
Ett förslag att förbjuda jänkarvagnar i lopp med voltstart ska tas upp av Reglementskommittén och därefter av Svensk Travsports styrelse kommande månad.
Förslaget har stöd från tränarnas och kuskarnas organisationer STaR, BTR och TR.

Voltstart - en av två startmetoder inom travet. Den andra är autostart med startbil. Foto av Maria Holmén TR Bild

Voltstart - en av två startmetoder inom travet. Den andra är autostart med startbil. Foto av Maria Holmén TR Bild

En orsak till förslaget till regeländring är olycksrisken. En jänkarvagn behöver extra plats i volten och bland annat toppkusken Ulf Ohlsson, som leder den Allsvenska kuskligan, var kritisk till jänkarvagn i voltstart efter en olycka härom veckan.
Intresseorganisationerna Sveriges Travamatörers Riksförbund (STaR), B-tränarnas Riksförbund (BTR) och Travtränarnas Riksförbund (TR) står bakom förslaget.
På svensk travsports hemsida skriver förbundet att statistik visar att de svenska tränarna sällan använder jänkarvagn när det handlar om voltstartslopp. Under perioden april 2020 till mars 2021 användes jänkarvagn av 1 195 av 40 239 startande hästar (3 procent).
I autostart användes jänkarvagn av 9 781 av 51 015 hästar (19,2 procent).
Travförbundet skriver vidare att det visar med all tydlighet att tränarna anser att jänkarvagnens nackdelar överväger fördelarna när det handlar om voltstart.

Kontakta oss

Travkompaniets stall AB
Yttersta Menhammar gård
178 90 Ekerö

E-post: info@travkompaniet.se

Om travkompaniet

Travkompaniet är världens största hästägarkonsortium med 7 000 andelsägare som äger travhästar av högsta klass. Stallet har fått fram många stjärnhästar, vunnit nästan alla årgångslopp i Sverige och många storlopp för den äldre eliten. I Travkompaniets stall är du med i travets elitserie. Häng med du också!

Om hur vi hanterar dina personuppgifter »