Inför GS75®: Förvandlingsnumret redo för årsdebut

| 2021-04-15 11:16

När han kom till stallet förra våren hade han gått segerlös i närmare tre år.
Sex månader senare hade han vunnit sex av tio lopp.
På söndag inleder förvandlingsnumret en ny säsong i GS75® i Årjäng.
- Om det klaffar med de rätta ryggarna är han absolut en av dem som kan vinna loppet, säger hästens tränare.

John Ö Jensen är inget stort namn inom kallblodssporten. Faktum är att Åmåltränaren knappt hade kommit i kontakt med kallblod innan han fick Björnemyr Dennis (GS75-5) i träning förra året.
- Jag fick in ett kallblod en gång som jag skulle köra premielopp med. Det gjorde jag och det är det enda jag har sett av kallblod tidigare, säger Jensen med ett skratt.
Han tycks emellertid ha god hand med kallblodstravare. När Björnemyr Dennis kom till Åmål hade han vunnit 2 av 42 lopp. Tio lopp senare har han fyrdubblat segerskörden och man frågar sig vad det är John Ö Jensen har gjort för att få hingsten att plötsligt hitta nya växlar?
- Det är lite konstig det där, för det vet man ju inte. Han var jättefin när vi fick honom i träning och sedan har vi bara gjort på vårt sätt. Det enda jag har ändrat är att jag skodde om honom efter att ha kört ett jobb, för han funkade inte riktigt i travet. Sedan har det flutit på.

Skulle bli ridhäst
Björnemyr Dennis är danskägd men eftersom det inte finns några kallblodslopp i Danmark fick han inleda karriären hos sin uppfödare i Norge. Där vann han två lopp 2017 men när det gått trögt ett tag togs han till Danmark för att bli ridhäst. Det funkade emellertid inte då han är hingst och inte helt enkel att hantera.
- Då provade ägaren att sätta honom i träning igen i Danmark och valde min gamla chef John Köhler. Han tränade på med hästen och plötsligt ringde han mig och frågade om jag håller på med kallblod. Jag svarade att jag inte har gjort det men att jag har varit sugen länge, och då sa han att han hade ett kallblod som han trodde var skapligt och som han ville att jag skulle testa. Sedan kom hästen upp nästan startklar och det var bara att gasa.

Kanonfin i träningen
Och gasa gjorde man. Efter sex starter i den nya regin hade Björnemyr Dennis vunnit fem gånger och i november rundade han av säsongen med seger i Höstpriset på Åby. Därefter gick han på nytt till Danmark och John Köhler för vinterträning.
- Där fick han vila till 1 januari och sedan dess har han tränat på. Han kom tillbaka till mig på långfredagen och han känns kanonfin, precis som han ska. Det kanske fattas ett lopp för att han ska få upp farten i benen riktigt men hästen har enormt stor grundkapacitet. Vi har dessutom en ganska tuff och kuperad bana här hemma som ger rejäl puls och han klarade hela förra säsongen utan ett enda snabbjobb, så det är jag inte nervös över.
Hur årets säsong blir för åttaåringen återstår att se men än har han knappast nått sin topp.
- Det känns som att han har mer i sig och det finns mer att plocka ut. Till exempel har han inga rycktussar eller något sådant, och han går med skor och öppet huvudlag. Så det finns en del att slipa på.
I söndagens årsdebut kommer Björnemyr Dennis emellertid gå utrustad precis som tidigare. Han startar från 40 meters tillägg med Peter Ådefors i sulkyn, som vunnit tre av fem lopp med hästen tidigare.
- Han sprang in drygt 200 000 kronor förra året och nu står han med dubbla tillägg, så det klart att det blir tuffare. Men han känns starkare och starkare också, säger Jensen och fortsätter:
- Jag säger till Peter att han ska köra till slut. Såhär i första starten efter uppehåll ska inte hästen gå först i spåren, det vore orättvist mot honom, men om det klaffar med de rätta ryggarna är han absolut en av dem som kan vinna loppet.

Kontakta oss

Travkompaniets stall AB
Yttersta Menhammar gård
178 90 Ekerö

E-post: info@travkompaniet.se

Om travkompaniet

Travkompaniet är världens största hästägarkonsortium med 7 000 andelsägare som äger travhästar av högsta klass. Stallet har fått fram många stjärnhästar, vunnit nästan alla årgångslopp i Sverige och många storlopp för den äldre eliten. I Travkompaniets stall är du med i travets elitserie. Häng med du också!

Om hur vi hanterar dina personuppgifter »