Inför V75®(söndag): Stefan har en ny stjärna i Hall of Am

| 2021-07-22 10:41

I Hall of Am kan Stefan P Pettersson ha tagit fram sin nästa fixstjärna.
Mantorpstränaren andas optimism inför Stochampionatet efter den skarpa insatsen senast i uttagningen.
– En häst av den här kalibern har jag inte varit i närheten av sedan den tiden med Oasis Bi.

Muscle Hill-dottern 2 Hall of Am (V75-7) inledde sin tävlingskarriär i USA och i regi Marcus Melander. Men i spåren av pandemin valde ägarna Stall Courant att ta över stoet till Sverige där hon förra sommaren sattes i träning hos Stefan P Pettersson. Efter tre starter på svensk mark i fjol, bland annat i kvalen till oaks, har hästen i år som fyraåring dykt upp som en av kullens stora utmanare.
Toppformen verkar onekligen vara helt inprickad till då det ska gälla som mest. I sin uttagning till Stochampionatet senast bjöd Hall of Am på en enhästarsshow. I laddad stil i ledningen lämnade stoet fältet med flera längder och segrade på 1.13,4 över 2140 autostart. Då liksom på söndag med Magnus A Djuse vid tömmarna.
– Det är en fruktansvärd märr med en enorm kapacitet. Hon blev väl lite väl löpsugen senast, men hon redde ut det ändå och visade sin kapacitet. Vi fick allt med oss ur det loppet och allt blev precis så som vi ville ha det och vi fick ju välja spår först också, säger Stefan P Pettersson.

Ett spår som ger flest valmöjligheter
Fick välja spår först i finalen alltså. Valet föll på det som traditionellt anses som det bästa, andraspåret. Härifrån ges körande Magnus A Djuse de bästa och flesta möjligheterna att kunna disponera sin hästs chanser bäst.
– Ett tag var vi inne på att ta bakspår för henne, men i och med att vi fick välja först så valde vi att ta det säkraste alternativet. Det får bli en ”kuskgrej”, han får välja att köra så som han vill, utifrån hur de andra gör från början, så behöver vi inte låsa oss till något, säger Stefan och fortsätter:
– Hon var lite väl laddad senast som sagt, vilket kan berott på att hon inte startat på ett tag, men man kan inte vinna Stochampionatet och vara så het i ledningen, då blir det alltid någon som smiter förbi till slut. Det kan bli ledningen, men kusken får avgöra när loppet går.

Hur har hon känts efteråt och vad händer fram till start?
– Det kändes som att allt var i bra skick i fredagens jobb, hon mår bra och är laddad. Vi tar det väldigt lugnt med henne de sista dagarna före söndag, hon behöver inte ”väckas upp” direkt utan det handlar mest att hålla henne lite mjuk och fin, det blir lite jobb på rakbanan under torsdagen och sedan mest skrittande.
Mantorpsproffset Stefan P Pettersson är nog för publiken allra mest känd för stjärnan Oasis Bi som skördade stora framgångar innan hade avslutade karriären för tre år sedan. Oasis Bi var bland annat trea i Prix d’Amérique, tog silver i VM-loppet och segrade i Gran Premio della Lotteria. Nu står tränaren inför en spännande framtid med Hall of Am – som förhoppningsvis står överst på pallen då krutrökens skingrats på Axevalla.
– En häst av den här kalibern har jag inte varit i närheten av sedan den tiden med Oasis Bi. Stochampionatet är ett väldigt fint lopp. Det är det största vi har för de fyraåriga stona, tycker jag och det vore såklart enormt att kunna vinna ett sådant lopp. Vi tycker det är fantastisk att bara vara med. Vi ska göra allt vad vi kan för att vinna på söndag, de andra ska nog få åka.

Kan han en vinnare redan på lördag
Stallet har dessutom en intressant häst till start redan under lördagens V75® på Axevalla. Det är i Bronsdivisionen som 2 Go West Young Man (V75-6) spänner bågen på nytt.
– Go West Young Man stod för en helt fantastisk prestation senast, gick i dödens i två varv och kom i mål på en 1.11-tid. Jag tycker att han haft lite problem att komma till i loppen ett tag och har fått göra lite väl mycket jobb själv. Nu har vi fått ett helt perfekt läge och går han en 1.13-tid ska väl det kunna räcka en bit. Jag tycker hästen ska vara med där framme och räknas. Det blir barfota och ”norskt” som senast.

Kontakta oss

Travkompaniets stall AB
Yttersta Menhammar gård
178 90 Ekerö

E-post: info@travkompaniet.se

Om travkompaniet

Travkompaniet är världens största hästägarkonsortium med 7 000 andelsägare som äger travhästar av högsta klass. Stallet har fått fram många stjärnhästar, vunnit nästan alla årgångslopp i Sverige och många storlopp för den äldre eliten. I Travkompaniets stall är du med i travets elitserie. Häng med du också!

Om hur vi hanterar dina personuppgifter »