Ettåringarna för vagn

| 2021-10-12 11:37

För en dryg månad sedan flyttade stallets ettåringar in på Ytterstas unghästavdelning för att börja skolan. Nu har de klarat av den inledande delen av utbildningen då de är satta för vagn.

Flirtini, här för första gången för vagn. Foto; A.Lindblom

Flirtini, här för första gången för vagn. Foto; A.Lindblom

I början av september tog sommarlovet slut för stallets ettåringar, Fairy Tale, Flirtini och Forever Yours. Då fick de lämna betet och flytta in i unghästavdelningen på Yttersta för att börja "skolan".

Tränare Pasi Aikio har det här året själv varit med från början för att skola och köra in ettåringarna. Det var mycket som de skulle lära sig för att  kunna bli lugna och körbara travhästar.
De skulle lära sig att; bindas upp i stallgången, borstas och kratsa ur hovarna, få bomull i öronen och tungband fastsatt, få på sig sele och huvudlag med bett i munnen, tömköras och så sättas för vagn.

Få hovarna kratsade är en av alla de saker som ettåringarna måste lära sig. Foto; 

Få hovarna kratsade är en av alla de saker som ettåringarna måste lära sig. Foto; 

I hästarnas takt

Hästar är helt fantastiska djur men, de är väldigt starka även de som endast är ett år gamla. De kan väldigt snabbt "explodera" i våldsamma utbrott om de blir skrämda eller vill protestera mot något vilket kan skada både dem själva och människorna runt dem.

Det gäller att hela tiden ha koll på hästarnas signaler för att se om de är med på noterna och göra allt i deras egen takt. 

- Jo det gäller att man är lugn och inte har för bråttom för alla hästar reagerar olika. Man måste ge hästarna chansen att smälta och ta in allt nytt de skall lära sig och ta allt i deras takt, förklarar Pasi.

Det har blivit många steg för Pasi och hans team när de tömkört, här med Fairy Tale. Foto; A.Lindblom

Det har blivit många steg för Pasi och hans team när de tömkört, här med Fairy Tale. Foto; A.Lindblom

Alla för vagn

Det blev många steg för Pasi med team för innan ettåringarna sättes för vagn tömkördes de. Under tömkörningen skall hästarna lära sig att lyda tömmarna, att svänga, stanna och gå framåt.  

Nu har alla hästar kommit så långt att de är satta för vagn. Pasi berättar;

- Ja alla är nu för vagn och det har gått väldigt bra utan några incidenter. De har lärt sig väldigt snabbt och är med på noterna. Någon har tyckt det varit lite läskigt när vagnen väl kommit på men efter ett par gånger har de lärt sig. Nu körs de fyra gånger i veckan där de får trava i lugn takt ett par varv på rundbanan. Än så länge handlar det mest om att de skall lära sig och bli fina körhästar. Så småningom kommer de att få börja träna när det känner sig säkra och trygga, avslutar Pasi.

Så har våra ettåringar påbörjat vägen mot det som vi hoppas skall bli en lång och framgångsrik tävlingskarriär.

Kontakta oss

Travkompaniets stall AB
Yttersta Menhammar gård
178 90 Ekerö

E-post: info@travkompaniet.se

Om travkompaniet

Travkompaniet är världens största hästägarkonsortium med 7 000 andelsägare som äger travhästar av högsta klass. Stallet har fått fram många stjärnhästar, vunnit nästan alla årgångslopp i Sverige och många storlopp för den äldre eliten. I Travkompaniets stall är du med i travets elitserie. Häng med du också!

Om hur vi hanterar dina personuppgifter »