Inför GS75®: Skoglund lever drömlivet i sulkyn

| 2021-10-15 09:19

Redan som tolvåring drömde Rikard N Skoglund om att bli catchdriver.
20 år senare lever han drömlivet.
På söndag är Hagmyren arbetsplatsen och han kör fem hästar, fyra inom GS75.
- Jag tycker att I Love Faux Depart (GS75-5) ska räknas tidigt med lopp i kroppen, hälsar toppkusken.

Redan som tolvåring drömde Rikard N Skoglund om att bli catchdriver. 20 år senare lever han drömlivet. Foto av Mikael Rosenquist TR Bild

Redan som tolvåring drömde Rikard N Skoglund om att bli catchdriver. 20 år senare lever han drömlivet. Foto av Mikael Rosenquist TR Bild

Sundsvallskillen Rikard N Skoglund bor sedan drygt 1,5 år utanför i Sigtuna inte långt från klassiska travgården Eriksund. Sedan 2018 är han kusk på heltid och flytten söderut ger närhet till fler banor än i Norrland.
2017 vann Rikard N Skoglund 52 lopp och körde in 3,5 miljoner kronor.
Första året som catchdriver sköt siffrorna i höjden med 136 segrar och 12,3 miljoner inkört.
2019 och 2020 har fortsatt uppåt. I fjol blev det 237 segrar – det gav en femteplats bland landets kuskar bakom Ulf Ohlsson, Björn Goop, Jorma Kontio och Örjan Kihlström. I pengar har Solvallakusken kört in drygt 25 miljoner kronor per säsong.
- Att bli catchdriver är faktiskt något jag drömde om redan som 12-13-åring. Det kändes lite kaxigt så det höll jag för mig själv. I USA hade man den kulturen men här i Sverige fanns bara några få som bara körde lopp. Här var vägen att först bli tränare. Så blev det för mig också och det är inget jag ångrar heller, man fick ändå en grund att vara tränare och jag har faktiskt fem hästar fortfarande på min lista som jag tränar tillsammans med min sambo Lina Bergström, berättar Rikard N Skoglund.
Lever du ditt drömliv?
- Anfallsstjärna i Chelsea hade kanske varit bättre…, men ja, det kan man säga att jag gör.
Så du gillar fotboll?
- Jag är sportintresserad och framför allt fotboll, jag ser mest matcher på TV men jag försöker kolla GIF Sundsvall live i alla fall en gång om året. Jag är även filmintresserad så det blir en del tv.

Träningstips från Örjan Kihlström
När vi gör denna intervju på torsdagen sitter Rikard i bilen på väg till lunchtrav i Gävle. Han har precis avslutat ett träningspass hemma i villan.
- Det blir många mil i bilen och det sliter både när man kör bil och kör häst. Jag försöker träna och mest blir det rygg, mage och axlar. Jag har fått en del tips av Örjan Kihlström som verkligen är vältränad.
Att vara catchdriver innebär att man reser mellan landets travbanor som är arbetsplatsen.
- Jag samåker mycket med Ulf Ohlsson, det är både ekonomiskt och trevligt, vi har samma humor och det funkar perfekt. Jag åker väl bil 15 000-16 000 mil på ett år varav min egen bil rullar ungefär 12 000 mil.
I år har det hittills blivit drygt 150 segrar och 15 miljoner kronor inkört för Rikard N Skoglund.
- Jag tycker väl att det gått relativt bra även om jag ligger efter siffrorna från i fjol. Men jag saknar den där storsegern i år och det är lite irriterande, man är ju tävlingsmänniska. Även om jag brukar vara bättre på hösten blir det svårt att nå 25 miljoner igen, men det handlar mycket om att träffa i årsgångsloppen där det är väldigt stora pengar. Jag trodde mycket på Incase Of Fire i år men han var sjuk i E3-finalen och det blev heller inget kriterie för honom.
Vad är höjdpunkten hittills i år?
- Jag måste säga att Coronan försvunnit, eller i alla fall är på väg att försvinna. Det går liksom över allt annat. Förresten, en annan höjdare är att vi anlade en pool i somras hemma på terrassen, den gillar jag.
Och sportsligt?
- Sportsligt har jag inte vunnit nått stort lopp, men året är inte slut.

Fyra chanser på GS75
Från Gävles lunchtrav rullar bilen vidare till Örebro på kvällen, Solvalla fredag lunch och vidare till Romme på fredagskvällen. Därefter väntar V75 på Solänget och sedan Hagmyren och GS75 på söndag där han avslutar veckan med att köra fem hästar varav fyra på GS75.
2 Gelatiamo (GS75-1) har jag inte kört men jag har varit i kontakt med stallet. Det ska vara en stark rejäl häst men samtidigt svår. Det gäller att tro på honom. Den långa distansen passar och det kan vara ett kul streck om man letar en skräll. Jag tycker det är ett öppet lopp bakom 10 Zerozerosette.
10 I Love Faux Depart (GS75-5) vann jag med i Årjäng i april på 1.16,3 i hennes andra start. Det är en fin häst som jag tycker ska räknas tidigt med lopp i kroppen även om det är ett halvtråkigt startspår. Det är en rejäl gång i henne och Joakim Elfving hade höga tankar om henne när hon började tävla. Jag tror hon går under 1.16 och sedan får spelarna själva fundera på hur långt det räcker.
2 Insignia (GS75-6) har jag aldrig kört. Jag tycker de bästa står på 20 meters tillägg och jag tror det blir svårt att vinna mot flera V75-meriterade. För mig handlar det om att köra för en bra placering.
3 Tangen Töff (GS75-7) tycker jag har varit bra på slutet och han blev trea senast trots att han fick gå i tredjespår sista 1 300 meterna. Det är en stark och rejäl häst. 8 Nårje är bra, men spikar man inte den tycker jag att Tangen Töff är tidig. Jag såg att han är rankad fyra i banprogrammet men jag rankar honom tvåa.

Kontakta oss

Travkompaniets stall AB
Yttersta Menhammar gård
178 90 Ekerö

E-post: info@travkompaniet.se

Om travkompaniet

Travkompaniet är världens största hästägarkonsortium med 7 000 andelsägare som äger travhästar av högsta klass. Stallet har fått fram många stjärnhästar, vunnit nästan alla årgångslopp i Sverige och många storlopp för den äldre eliten. I Travkompaniets stall är du med i travets elitserie. Häng med du också!

Om hur vi hanterar dina personuppgifter »