Vi summerar 2021

| 2022-01-20 17:20

Nedan summerar vi 2021, året då Travkompaniets stall fyllde 20 år. Förutom jubileumet var årets största ögonblick då stallet genom Who's Who för första gången fick vinna klass I-loppen Norrbottens stora pris och Hugo Åbergs Memorial. 

Örjan Kihlström, Who's Who och Pasi Aikio efter Travkompaniets största seger 2021, Hugo Åbergs memorial på Jägersro. Foto; A.Lindblom

Örjan Kihlström, Who's Who och Pasi Aikio efter Travkompaniets största seger 2021, Hugo Åbergs memorial på Jägersro. Foto; A.Lindblom

2021 var året då Travkompaniets stall fyllde 20 år. På grund av rådande pandemi blev födelsedagsfirandet lite annorlunda än vad vi hade hoppats på. 

Söndagen den 24 april firades bland annat med en drygt en och halv timmes direktsändning. Där mindes vi tillbaka på några av de fantastiska hästar stallet har haft och har och några av de stora segrar de tagit. 
Det blev mycket skratt men också en del tårar.
Missade ni sändningen eller vill se den igen så gör ni det här.

Efter sändningen fortsatte firandet med Travkompaniets jubileumsdag på Solvalla. Tillsammans med några av våra samarbetspartners hade eftermiddagens lopp döpts efter våra stjärnhästar.
Vinnande hästar fick fina segertäcken och en påse morötter. Hästskötarna samt ägare till segerhästarna fick hederspriser.

Dark Honey tittar tillbaka på en debutseger 2021. Foto; A.Lindblom

Dark Honey tittar tillbaka på en debutseger 2021. Foto; A.Lindblom

Travkompaniet på topplistorna 

Totalt sprang stallets hästar in över fyra miljoner 2021 på tävlingsbanan, 4 073 100 kronor. Det förde upp Travkompaniet på plats 13 bland Sveriges hästägare, ett rejält avancemang från 2020 års 34;e plats.

Prissummemässigt blev 2021 det näst bästa året sedan 2014 då Maharajah vann Prix d' Amerique. 

Who's Who stod för merparten av de intjänade prispengarna, 3 649 500 kronor och var med det den sjunde vinstrikaste hästen i Sverige 2021. Före honom på listan var det endast Elitloppsvinnaren Don Fanucci Zet som inte hade tjänat sina prispengar i premiechansade unghästlopp.
Som bekant får hästar som är premiechansade dubbla prispengar när de placerar sig i några av de största årgångsloppen. 

Även på listan för årets snabbaste hästar hittar vi Who's Who. Han travade 1.11,9 i Harper Hanovers lopp som tvåa och blev med det snabbast i Sverige över stayerdistans med voltstart.
Svensk Travsports topplista tar endast med svensktränade hästar vilket vinnaren av loppet Wild Love inte är. Anders Lindkvist som står som tränare till stoet är visserligen svensk men har sin tränarelicens i Frankrike.

Bitchie spräckte segernollan x 2 2021. Foto; A.Lindblom

Bitchie spräckte segernollan x 2 2021. Foto; A.Lindblom

Bra snitt

Under 2021 ökade snittet både per start och per starthäst jämfört med föregående år. Per start var snittet 64 652 kr och snittet per starthäst så högt som 407 310 kronor.
Förra årets snitt är lite högre än det totala snittet för Travkompaniets alla 20 tävlingsår som ligger på 53 403 per start och per starthäst på 382 773 kronor

Behöver öka

Precis som 2020 gjorde stallets hästar 63 starter under förra året. Totalt blev det åtta segrar vilket ger en segerprocent på 13.
30 procent av starterna var våra hästar på plats, etta, tvåa eller trea.
Det här är siffror som ligger under den totala för alla år som är 24 i segerprocent och hela 45 i platsprocent.
Det är siffror vi hoppas skall ha ökat på när vi om ett år skall summera 2022.

Fairy Tale och Forever Yours, två av förra årets nyförvärv. Foto; A.Lindblom

Fairy Tale och Forever Yours, två av förra årets nyförvärv. Foto; A.Lindblom

Hästar ut 

Under 2021 lämnade sju hästar Travkompaniets stall. Leasingstona Blackbuck och Close Look levde inte upp till våra förväntningar och lämnades tillbaka till uppfödaren Menhammar.

Activist, Babbel, Coastal Road och Uret överläts till nya ägare mot 20% i alla framtida prispengar. Det är ett upplägg som Travkompaniet har använts sig av vid några tillfällen då det handlar om skadade hästar som inte är i ett försäljningsmässigt skick. 
Under 2021 gav de här uppläggen lite mer än 70 000 kronor till Travkompaniets stall.

Det allra sorgligaste som hände stallet 2021 var att Cedez Le Passage togs bort av djurskyddsskäl. Han drabbades av en spricka i ett bakben där prognosen var så pass dålig att beslutet togs att han fick somna in.

Hästar in

Under året köptes tre ettåriga hingstar in till stallet. Fairy Tale, Flirtini och Forever Yours
Tre unga ston kom också till stallet under 2021 genom 50% leasing. Tvååriga helsystern till Who's Who, Expectations samt ettårsstona Foreign Agency och Futurity.

Pasi är inte nöjd med 2021-års resultat. Foto; A.Lindblom

Pasi är inte nöjd med 2021-års resultat. Foto; A.Lindblom

Pasi är inte nöjd

När vi nu summerar 2021 är Pasi Aikio inte nöjd. Han tränade alla starthästar under året utom Blackbuck som tränades av Björn Goop till dess att hon gick tillbaka till stuteriet.
Så här säger Pasi om 2021;

- Till att börja med kan jag säga att jag är inte nöjd med året. Det handlade egentligen bara om Who's Who men sedan var det tunt. Han fick ett riktigt bra år men det var ändå lite stolpe ut även för honom. Förlusten i Harper Hanovers lopp var riktigt surt. Han kom i mål på 1.11,9, samma tid som Moni Viking vann loppet på året före som var nytt världsrekord och då var han helt överlägsen!
Who's Who fick ett mycket tyngre lopp ute i spåren än vad Moni Viking fick när han vann. Det var surt att Who's Who fick dra fram Wild Love som hade en formtopp i just det loppet. Nej, det var en förlust som sved en del. Det var också synd att Who's inte kunde vara med i STL-openfinalen som jag är övertygad om att han hade vunnit om han bara fått hålla sig frisk, tycker Pasi och fortsätter. 

- Segrarna i Norrbottens stora pris och Hugo Åbergs var förstås två riktiga höjdare, oförglömliga ögonblick. Men förutom Who's Who säsong är det ont om glädjeämnen. Hästar som Alone, Bitchie, Cheek to Cheek och Daylight har inte alls fått visa vad de kan under året.
Dark Honey var ju fin i debuten när han vann men kanske att han inte var helt redo för efter det blev det bara småkrångel.
- Under 2021 handlade det om Who's Who men sedan inte mycket mer vilket vi får se till att ändra på i år, avslutar Pasi.

Därmed stänger vi 2021 och lämnar året till historieböckerna.
Där kommer det för alltid att stå, vinnare av Norrbottens stora pris & Hugo Åbergs memorial, Who's Who.

Kontakta oss

Travkompaniets stall AB
Yttersta Menhammar gård
178 90 Ekerö

E-post: info@travkompaniet.se

Om travkompaniet

Travkompaniet är världens största hästägarkonsortium med 7 000 andelsägare som äger travhästar av högsta klass. Stallet har fått fram många stjärnhästar, vunnit nästan alla årgångslopp i Sverige och många storlopp för den äldre eliten. I Travkompaniets stall är du med i travets elitserie. Häng med du också!

Om hur vi hanterar dina personuppgifter »