Inför PdA: ”Kommer bli ett helt annat lopp nu”

| 2022-01-27 10:23

Travvärlden chockades av beskedet att Face Time Bourbon inte kan försvara titeln i Prix d’Amerique. Förutsättningarna ändras helt, menar Anders Lindqvist som nu lyfter fram en av Frankrikes största talanger som en het vinnarkandidat.

Det är bara dagar kvar till loppet som av många kallas världens främsta – och tuffaste. Men under tisdagen ritades Prix d’Amerique-kartan om helt. Då kom beskedet att Face Time Bourbon, som vunnit loppet de två senaste åren och som var årets stora förhandsfavorit, inte kommer till start på grund av en skada.
Svensk travsports ständige Frankrike-expert Anders Lindqvist var en av många som mottog beskedet med chock. 
– Det här gör det ju till ett helt annat lopp. Jag trodde ju att Face Time Bourbon var ”stenklar” eller i alla fall väldigt svårslagen, men så blev det ju inte… Nu är det en väldigt öppen historia och de som kanske tidigare inte trott på så mycket chans vill plötsligt vara med. Det kommer bli ett helt annat lopp nu.

Kan det vara dags för Davidson nu? 
En tränare som förstås alltid är ordentligt på hugget när det handlar om vintemeetinget i allmänhet och Prix d’Amerique i synnerhet, är Jean-Michel Bazire. Stallets Davidson du Pont, som återfinns på sonen Nicolas Bazires träningslista, har varit tvåa bakom Face Time Bourbon båda de senaste åren.
– Jag såg Bazire här i måndags då han var ute och tränade sina och körde så det bara visslade om det, hans hästar kommer göra det väldigt bra. Davidson du Pont, som varit tvåa de senaste åren, var mycket förbättrad senast även om han galopperade till slut och han brukar gå framåt med de här loppen. 
– Davidson du Pont är väl egentligen en av favoriterna, men det som talar emot är väl att kusken Nicolas Bazire är lite för orutinerad. Vi såg ju senast i Prix de Belgique att nerverna inte höll riktigt och i Prix d’Amérique är det tuffare.   

Håller en femåring som ny favorit 
Nu, i frånvaron av den tänkta storfavoriten, vem kan tänkas vinna söndagens Prix d’Amerique? Anders Lindqvist vurmar speciellt för en av fransk travsports största talanger. Philippe Allaire tränar den nyblivne femåringen Hohneck som säkrade sin plats genom en högst övertygande seger i Critérium Continental och som dessutom tagit ytterligare en seger på Vincennes därefter.
– Hohneck är ju en väldigt spännande häst. Den gillar man ju och är det någon som vet hur man sätter hästarna i toppform så är det Philippe Allaire. Han kommer att få bästa tänkbara kusk på söndag, det är en ung och fräsch häst som är på väg uppåt. Jag tippar nog Honeck nu när Face Time Bourbon inte kan vara med.  

Varning för Cornulier-vinnaren 
Lindqvist höjer också ett varningens finger för ett sto. Flamme du Goutier segrade så sent som förra söndagen i Prix de Cornulier, världens största montélopp. Att ta den ”dubbeln”, följa upp med seger även i Prix d’Amérique en vecka senare är ovanligt numera. Jag de Bellouet 2005 var den senaste som gjorde det.
– Flamme du Goutier kommer mer och mer som en favorit för mig. Det rycket som hon gjorde till slut senast, det var riktigt bra. Jag har en jäkla känsla för henne. Familjen Duvaldestin har ju mest smugit med henne hittills, hästen har en ruskig speed och tål tempot. Sådana här tuffa märrar som hon kan rentav gå framåt med loppet senast. 
Prix d’Amerique-helgen bjuder givetvis på en hel del annat gott för alla travfans och flera blågula inslag hittas i vanlig ordning. Men vilken är egentligen veckans bästa svenska chans på kolstybben? 
– Jag tror den bästa svenskchansen faktiskt kommer redan på torsdag. Då startar Ingo som jag tror kommer kunna ge svenskarna en knock out-seger. Jag vill även varna för Quite E. Wood som tränas av Jarmo Niskanen och som startar i ett montélopp på torsdag, den har tränat otroligt bra, har känts väldigt fin och han kommer att vara farlig.
– Många svenskar är anmälda till lördagens Prix du Luxembourg och Gareth Boko är ju en fantastiskt fin häst som vi får vara vaksamma för. Missle Hill kommer också bli livsfarlig, så som den hästen såg ut senast. Det här loppet är alltid ett riktigt getingbo. 

Kontakta oss

Travkompaniets stall AB
Yttersta Menhammar gård
178 90 Ekerö

E-post: info@travkompaniet.se

Om travkompaniet

Travkompaniet är världens största hästägarkonsortium med 7 000 andelsägare som äger travhästar av högsta klass. Stallet har fått fram många stjärnhästar, vunnit nästan alla årgångslopp i Sverige och många storlopp för den äldre eliten. I Travkompaniets stall är du med i travets elitserie. Häng med du också!

Om hur vi hanterar dina personuppgifter »