För 95 år sedan slog Solvalla upp portarna.
Som huvudstadens enda bana har man sedan dess växt fram som den självklara nationalarenan för travsport och blivit ett aktat namn hela i trav-världen.
I samband med lördagens stortävlingar med V75® så invigs en ny del.
Beläget i den tidigare totohallen under den populära E-läktaren finns numera Solvalla Museum.
Berättelser i text, bild och rörliga media som visar höjdpunkter och historier ända tillbaka till åren då man tävlade med häst och vagn på Brunnsvikens is, vilket var grunden till att man bestämde sig för att bygga en travbana i Bromma, nordväst om centrala Stockholm.
Här står banans första startbil, en Cadillac som kostade 5 735 kronor att köpa in i juni 1961, men det femdubbla att bygga om och började användas samma år.
Mer modernt är en ”Elitlopps-jukebox” där besökarna kan knappa sig fram till och titta på valfri upplaga av Sveriges största travlopp sedan starten 1952.
Projektet har byggts i samarbete med Nordiska Travmuseet i Årjäng och är det första i sitt slag på en svensk travbana.
– Solvalla har en rik och varierande historia och från Nordiska Travmuseets sida är vi jätteglada över det här initiativet. Vårt uppdrag är att ta hand om den travhistoria vi har och ska vara en resurs för alla. Det känns verkligen som att Solvalla har stakat ut vägen, säger Marita Arvidsson på Nordiska Travmuseet.
Ego Boy saknades
Öppnandet för allmänheten sker i samband med lördagens högklassiga tävlingsdag med V75.
Förutom det kulturella värdet att kunna återge sin egen historia så hoppas banans vd även att det ska medföra ett mervärde för besökare under tävlingsdagarna.
- Vi vill att det ska vara ett ställe där publiken kan gå in och titta och läsa och ha trevligt mellan loppen. Och eftersom det är ett museum kommer det att vara tillgängligt även när det inte är tävlingar, berättar Jörgen Forsberg.
Ett av rummen har vigts åt två- och fyrbenta knutna till banan som valts in i ”Travsportens Hall of Fame”. De två montrarna ser för tillfället Jim Fricks körssvensdress och Maharajahs segertäcke från Prix d’Amerique 2014.
- Det beror på att de är de senast inröstade. Rummet kommer att uppdateras kontinuerligt i samband med att nya namn väljs in, berättar Marita Arvidsson.
Bland de många segerplaketterna på elitloppsvinnarna finns emellertid ett plagiat.
Och detta från det mest klassiska Elitloppet av alla.
Det avslöjar Per-Erik Ström som varit ansvarig för att sätta ihop utställningarna.
- Ego Boys plakett från 1973 fanns inte kvar. Tydligen hade man skänkt bort den. Vi fick göra en ny, men ännu är det ingen som sett någon skillnad mot originalen så jag måste säga att den blev lyckad.