Travkompaniets nionde Elitloppsbiljett

| 2022-05-17 11:56

I april i år var det 21 år sedan Travkompaniets stall bildades. I lördags fick stallet den nionde Elitloppsinbjudan då Who's Who blev en av de sexton hästar som kommer att ställa upp i världens högst doterade travlopp. 
Elitloppet 2022 - 12 dagar kvar!

Travkompaniets första elitloppshäst Calvin Capar med Hans-Owe Sundberg framför den mäktiga läktaren. Foto; ALN Pressbild

Travkompaniets första elitloppshäst Calvin Capar med Hans-Owe Sundberg framför den mäktiga läktaren. Foto; ALN Pressbild

Vid starten 2001 var ett av de stora målen för Travkompaniet stall att vara med i Elitloppet. Då kändes det som ett väldigt tufft mål som stallet kanske aldrig skulle få uppleva men det tog bara tre år att komma dit!

En flyfotad italienare

Hästen som kom att bli Travkompaniets första Elitloppshäst var italienskfödde Calvin Capar. Han fick en tuff start i livet då hans mamma dog redan då han blott var ett par dagar gammal.
Det var dock inget som han led av på tävlingsbanan för där utvecklades han till en elithäst. 

2004 blev Calvin Capar inbjuden till Elitloppet vilket var en enormt STOR glädje för Travkompaniets stall.

Stallet bokade upp egen läktare på Solvalla belägen på publikplats i sista kurvan. Vi var närmare 1 000 personer på plats som viftade med stora flaggor och hejade på vårt ekipage. Kanske blev det lite för mycket för Calvin Capar kastade sig i galopp direkt från start i sitt försök och så var det Elitloppsäventyret över. 

Jocose vänder upp mot startbilen i Elitloppsförsök 2008. Foto; A.Lindblom

Jocose vänder upp mot startbilen i Elitloppsförsök 2008. Foto; A.Lindblom

Hedershästen Jocose x 2

Det tog tre år innan Travkompaniet fick nästa Elitloppshäst. I en gulddivionsfinal 2007 på Solvalla tio dagar före Elitloppet levererade hederhästen Jocose en sylvass spurt som ställde konkurrenterna schackmatt. Segern direktkvalificerade honom till Elitloppet där han tyvärr inte kom till final.

Han blev även inbjuden året efter 2008 där det inte heller blev någon finalplats.

Avslutningen på Elitloppsfinalen 2009 med Torvald Palema som precis före mål går om ledande Jaded. Foto; Claes Kärrstrand

Avslutningen på Elitloppsfinalen 2009 med Torvald Palema som precis före mål går om ledande Jaded. Foto; Claes Kärrstrand

Så nära så nära!

Det blev Elitloppsstarter tre år i rad för stallet då Jaded 2009 äntligen fick en inbjudan. Han visade också med besked att han var värd den.

I det första elitloppsförsöket vann en annan Express Rideson Sahara Dynamite på nytt svenskt rekord, 1.09,8.
Det slog Jaded med en tiondel när han vann det andra försöket på 1.09,7 och blev Travkompaniets första häst i Elitloppsfinal.
I finalen fick han den otacksamma uppgiften att trava utvändigt om Sahara Dynamite. In på upploppet hade han slagit ledaren och såg ut att gå mot seger. Men med i ryggar fick Torvald Palema ett passande lopp och spurtade om Jaded precis före mål och vann med en halv längd.

Det var förstås en helt otroligt bra prestation av Jaded att bli tvåa i Elitloppet men, det är ett upplopp som fortfarande svider att se. Det var ju så nära, så nära!

Panne De Moteur är vår senaste Elitloppshäst. I år är det dags igen! Foto; A.Lindblom

Panne De Moteur är vår senaste Elitloppshäst. I år är det dags igen! Foto; A.Lindblom

En i varje Elitloppsförsök

Efter tre år med Elitloppsstarter fick Travkompaniet vänta fyra år på nästa men då blev det två inbjudna hästar.

2013 blev Panne De Moteur och Maharajah inbjudna som stallet tackade ja till. Maharajah hade fått inbjudan tidigare år men det här året var det dags att göra ett försök.
Men, det blev ingen Elitloppsstart för Maharajah.
Dagar före loppet fick han en skada som gjorde att han var borta från tävlingsbanan i fem månader. Han kom dock tillbaka med besked för 2014 vann han Prix d'Amerique!

Panne De Moteur kom aldrig till final 2013 men han tog revansch året efter.

Nära igen

Panne De Moteur inledde 2014 med tre raka segrar och fick en välförtjänt inbjudan till Elitloppet.
I försöket svarade han för en rent grym insats. In på upploppet stred han och Raja Mirchi om segern då han 100 meter från mål slog sig på ett knä, tog ett halv galoppsteg och tappade fart. Men med benägen hjälp av Örjan i sulkyn hittade han dock travet blicksnabbt igen och flög fram och vann loppet med en noslängd! Segertiden blev strålande 1.08,9 vilket var tangerat svenskt rekord.

I finalen blev Timoko för svår men "Panne" höll med god marginal de andra bakom sig som tvåa.

Vårt hopp till Who's Who

Det har gått åtta år sedan Panne De Moteurs Elitloppsstart vilken är Travkompaniets senaste i travets kronjuvel.
I år är det äntligen dags igen.

Om tolv dagar ställer vi allt hopp till stallets stjärna Who's Who. Då skall han göra det som pappa Maharajah aldrig gjorde, vara med i Elitloppet.

Elitloppet 2022 - 12 dagar kvar!

 

Kontakta oss

Travkompaniets stall AB
Yttersta Menhammar gård
178 90 Ekerö

E-post: info@travkompaniet.se

Om travkompaniet

Travkompaniet är världens största hästägarkonsortium med 7 000 andelsägare som äger travhästar av högsta klass. Stallet har fått fram många stjärnhästar, vunnit nästan alla årgångslopp i Sverige och många storlopp för den äldre eliten. I Travkompaniets stall är du med i travets elitserie. Häng med du också!

Om hur vi hanterar dina personuppgifter »