Inför GS75®: Sista starten för Piraten: ”Hästen är helt unik”

| 2022-06-23 11:05

Sagan är inne på sitt sista kapitel.
On Track Piraten har blivit hela Sveriges dalahäst.
Hemma i Rättvik under midsommardagen gör ikontravaren sitt sista framträdande.

On Track Piraten och Hans R Strömberg. Foto av Mia Törnberg, TR Bild

On Track Piraten och Hans R Strömberg. Foto av Mia Törnberg, TR Bild

Det finns hästar som får sin alldeles egen plats i den svenska travpublikens hjärtan.
En av dem är On Track Piraten. ”Världens bästa dalahäst”, har han blivit kallad. Men profilens popularitet har spridits sig långt utanför Dalarnas gränser.
Nu har en tävlingskarriär som sträckt sig över 12 säsonger och 198 starter kommit fram till sitt slut.
”Piraten” gör, förmodligen, sin sista start när han på lördag selas ut inför hemmapubliken då GS75® avgörs i ett midsommarfagert Rättvik.
– Ja, vi har väl sagt det, att det lutar åt att det här blir sista starten, säger hästens ständige tränare Hans R Strömberg.
Om du ser tillbaka på ”Piratens” fantastiska karriär?
– Då får man hålla på en stund… Han har varit fantastisk. Jag har haft honom i stallet här i tolv år och det har liksom funkat hela tiden. Hästen är helt unik, det finns inte dess like.
Om du fick bara välja ett, vilket är ditt bästa minne med honom?
– Jag har jättemånga minnen med den här hästen, så det är svårt att välja ut något särskilt. Men jag minns första gången jag fick se honom, det var en helt perfekt häst exteriört, en riktig fullpoängare såg man direkt. Sedan när han började tävla så visade han en bra skalle också, en häst som hade fått allt. Vi vann första starten som han gjorde, på Romme som treåring och sedan har det bara fortsatt. Han har aldrig haft några skador, det har flutit på klockrent hela tiden. Det är otroligt.

Storloppsvinnare och globetrotter
On Track Piratens karriär tar sin tid att sammanfatta.
Den i dag 14-årige valacken har travat in drygt 19 miljoner kronor och under många säsonger varit ett ständigt gäckande inslag i de svenska storloppen. Ja, inte bara i Sverige för den delen. Största segern i karriären kom då han som fyraåring vann Grosser Preis von Deutschland i Hamburg, då körd av Jos Verbeeck, en av totalt 21 kuskar som vid något tillfälle kört hästen i lopp.
”Piraten” har också vunnit Prix du Luxembourg på Vincennes, två inteckningar i Svenskt Mästerskap och deltagit i såväl Elitloppet som VM-loppet i USA.
Vad händer med hästen efter att tävlingsskorna lagts på hyllan?
– Han ska väl bli ridhäst nu, kanske är det en av våra skötare som ska ta hand om honom, men vi har inte bestämt något helt ännu. Vi vill gärna att han ska få motionera mycket hela tiden, han trivs med det, att träna. Jag var ute och körde honom i skogen nyss faktiskt, det var öronen framåt och han bara kutade på…

Midsommarloppet – inte länge till
Men först väntar Midsommarloppet hemma i Rättvik på lördag.
Ett lopp som hästen vunnit vid tre tidigare tillfällen (2015-2017). Det här blir den tredje starten i år för 8 On Track Piraten (GS75-6) som tidigare i år varit ute under sadel i två montélopp.
Midsommarloppet, förresten. Från nästa år byter klassikern namn. Till On Track Piratens lopp.
– Han känns pigg och fin trots sin ålder. Nu fick vi ett dåligt läge här och det är inte så att vi kräver så mycket av honom utan han får mer springa runt och försöka ta det han får, säger Hans R.

Xerava C.D – gjort allt rätt hittills
Även om stallets största stjärna snart har tävlat färdigt, finns det fler guldkorn i Hans R Strömbergs stall. En ungdom som verkligen fått en smakstart på karriären är treåriga tjejen 5 Xerava C.D (GS75-2) som vunnit 5 av sina 6 starter och senast imponerade i Guldstoet på Axevalla.
– Xerava C.D är en riktigt fin häst, jättefin. Hon har gjort allting rätt hittills och det ser väl ut som en bra chans igen. Hästen är startsnabb och har fått ett bra läge här, så vi hoppas förstås att hon ska kunna vara med och slåss om segern igen.
Hon hade haft ett litet uppehåll inför senast, har det för hästen framåt mycket?
– Det hade inte funnits några lopp helt enkelt, så det blev ett litet uppehåll. Men hon var bra direkt när hon kom ut senast, så det var nog bara positivt. Hon går inte så mycket banjobb utan tränar mest på i skogen och det känns jättebra. Om allt är fortsatt bra siktar vi mot ett Maragreta-lopp på Solvalla i början av juli efter detta.

Kontakta oss

Travkompaniets stall AB
Yttersta Menhammar gård
178 90 Ekerö

E-post: info@travkompaniet.se

Om travkompaniet

Travkompaniet är världens största hästägarkonsortium med 7 000 andelsägare som äger travhästar av högsta klass. Stallet har fått fram många stjärnhästar, vunnit nästan alla årgångslopp i Sverige och många storlopp för den äldre eliten. I Travkompaniets stall är du med i travets elitserie. Häng med du också!

Om hur vi hanterar dina personuppgifter »