V75®: San Moteur lekte hem Jubileumspokalen på nytt världsrekord

| 2022-08-18 09:08

San Moteur tog klivet in i världseliten på onsdagskvällen.
Björn Goops stjärnhäst hade uppvisning när han vann Jubileumspokalen på nytt världsrekord
- Han är helt fantastisk. Det var en upplevelse i dag. Det här känns speciellt, sa Björn Goop.

Foto av Lars Jakobsson TR Bild

Foto av Lars Jakobsson TR Bild

Solvalla bjöd på trav i världsklass på onsdagskvällen med V75® och massor av godbitar. Jubileumspokalen för femåriga hästar med 1,5 miljon kronor i förstapris var höjdpunkten och loppet blev så bra som alla hoppats. Storfavoriten San Moteur, tränad av Björn Goop svarade för en prestation som lär ge eko i hela travvärlden.
Många var ute efter ledningen och efter 500 meter satt Mister Hercules i täten. Tempot var högt uppskruvat, men Björn Goop lämnade inget åt slumpen och valde att köra fram utvändigt ledaren varvet före mål. I sista sväng fick San Moteur massera Mister Hercules och in på upploppet exploderade San Moteur och försvann till en överlägsen seger på nytt världsrekord 1.09,7/2140 meter autostart.
- Det här var kul. På sättet han gör det, det var det jag verkligen gillade. Det är riktigt kul att hästen får visa vad han kan. Han har en väldig förmåga att springa fort, utan att bli trött. Han är komplett. Han var fantastiskt duktig som treåring och nära att vinna Kriteriet. Han var bra även som fyraåring, men fick inte riktigt till det. Han hade inte växt klart varken fysiskt eller psykiskt. Han har fått tid på sig och väntat ut honom, sa Björn Goop.
San Moteur är uppfödd och ägd av Håkan Arvidsson, Björn Goops morbror som njöt av uppvisningen.
- Han är helt otrolig. Han är som en hund att ha att göra med. Han är så snäll så det är nästan man tycker lite synd om honom när han tävlar, sa en tårögd Arvidsson.

Honey Mearas har ett hjärta av guld
Sto-EM med en miljon kronor i förstapris hade lockat några av de bästa stona i Europa. När krutröken lagt sig spelades den svenska nationalsången. Loppet vanns av Honey Mearas, tränad av Daniel Redén och körd av Örjan Kihlström.
- Det har varit en jäkla resa hit. Det har krånglat utan att vi funnit några anledningar. Nu har vi kört lite tuffare och chansat upp till det här loppet. Jag kände i värmningen att hon var bra igen, sa Daniel Redén.
Loppet öppnades i rasande fart och första varvet travades på 1.10,5 med Kali Smart i täten. Tempot gynnade Honey Mearas som satt som trea i andraspår och fick ta på sig blåstället 700 meter före mål i tredjespår. Sayonara smög med i rygg och utmanade hela upploppet ner, men Honey Mearas har en kämpaglöd som få och höll huvudet först.
- Hon är helt fantastisk. Det blivit sporadiskt med startande i sommar då travet inte riktigt flutit. Det fungerade mycket bättre i dag och hon gjorde ett kanonlopp, sa Örjan Kihlström i vinnarcirkeln.
Mera Redén/Kihlström blev det i Queen L.s lopp tillika V75-5. Om Margareta Tooma når Honey Mearas höjder återstår att se. Bra är hon i alla fall. Hon lekte hem sin tionde seger i rad sedan Örjan Kihlström kört till ledningen efter 500 meter.

Mycket stall Nurmos inledningsvis
Timo Nurmos hade laddat ordentligt för den här dagen och stallet tog tre segrar.
Sju hästar gjorde upp i Big Noon-pokalen för tre och fyraåringar. Timo Nurmos storfavorit Destino D.J. galopperade från start och var borta ur loppet. Det öppnade upp för stallkamraten och jätteskrällen Daven Port som Mats E Djuse körde sparsnålt med och snuvade broder Magnus och Ciak Bi (tränad av Nurmos) kort före mål.
Det var många om budet i V75-2. Jorma Kontio fick revansch för galoppen med Destino T.J och vann med Timo Nurmos-tränade Ivanka Amok som travade i tredjespår sista varvet och svarade ut stallkompisen Karisma Boko upploppet ner.
Andreas Lövdal har utvecklats markant som kusk under året och tog fram sin bästa sida när han vann med Express Love som inte är någon sköntravare. Likeaboss såg morsk ut i ledningen, men när Express Love kom fram utvändigt i sista sväng så tröt de sista krafterna.

Fin styrka i King Cole
Per Linderoth har fin hand med Daniel Wäjerstens King Cole. Tredje segern i rad tog duon tillsammans och varje gång har det varit långa lopp. King Cole gillar ledningen och Per Linderoth körde till efter 500 meter och fick överta täten kort senare. Väl i ledningen höll Linderoth ett jämnt tempo och det var ingen som kom i farlig närhet över upploppet.
Sju rätt betalar 11 152 kronor, sex rätt 54 kronor och ingen utdelning på fem rätt. Femrättspotten går vidare till V75-dagen på Solvalla den 24 september.

Kontakta oss

Travkompaniets stall AB
Yttersta Menhammar gård
178 90 Ekerö

E-post: info@travkompaniet.se

Om travkompaniet

Travkompaniet är världens största hästägarkonsortium med 7 000 andelsägare som äger travhästar av högsta klass. Stallet har fått fram många stjärnhästar, vunnit nästan alla årgångslopp i Sverige och många storlopp för den äldre eliten. I Travkompaniets stall är du med i travets elitserie. Häng med du också!

Om hur vi hanterar dina personuppgifter »