V86®: Eagle Rock imponerade – överlägsen i S:t Leger

| 2022-09-22 09:01

Anrika S:t Leger på Åby slutade med en suverän vinnare i Eagle Rock.
Hästen imponerande stort vid en överlägsen seger för sin tränare Conrad Lugauer.
– Han är över genomsnittet och har otroligt bra egenskaper, berömde Jägersro-tränaren.

Foto av Malin Albinsson, TR Bild

Foto av Malin Albinsson, TR Bild

Onsdagens V86® delades mellan Åby och Solvalla. På Åby-travet avgjordes S:t Leger, ett styrkeprov över dryga tre varv med 150 000 kronor till vinnaren. Där fick vi se en strålande uppvisning av Eagle Rock som var helt ensam på plan för sin tränare Conrad Lugauer. Eagle Rock stod bra till på startvolten och öppnade snabbt till ledningen. Sedan drog Lugauer i ett jämnt och hårt tempo loppet igenom, och drog konkurrenterna sönder och samman. Över upploppet var Eagle Rock helt solo och tog en överlägsen seger i imponerande stil. För två starter sedan vann hästen på en 1.11-tid över kort distans, och nu drog han således musten ur konkurrenterna över 3100 meter. Segertiden blev 1.14,673140 för den fyraårige hingsten. Tränare Lugauer hyllade sin häst efteråt och det gick inte att ta miste på att han håller honom högt.
– Om jag ska var ärlig så pratade vi hela året om derbyt. Men när uttagningen gick så hade vi inte tillräckligt mycket poäng för att komma med, sa Conrad Luguaer.
– Hästen har visat flera gånger att han är över genomsnittet. Han har otroligt bra egenskaper, är otroligt snabb och har bra styrka och vinnarskalle. Det enda som inte har varit vuxen är hans kropp men den kommer han att växa in i. Det som kanske kommer att utvecklas framöver är rutinen och hårdheten. Speeden och styrkan har han.
– Det blev jättebra idag. Han var lite för pigg första 1500 metrarna och jag var lite orolig att han kanske skulle bli lite för vass. Men efter 1500 meter slappnade han av ganska så bra. Jag visste inte hur mycket det fanns kvar eftersom det var första gången på 3100 meter. På sista långsidan började han hacka i travet och då fick jag säga åt honom att skärpa till sig och hålla sig i rätt gångart.

Wish Me Magic imponerade från dödens
En annan imponerande vinnare på Åby var Wish Me Magic. Trots ett lopp utvändigt om ledaren i ett stenhårt tempo, så var hästen starkast till slut. Ett lopp i ”dödens” där första varvet travades efter 1.10,3 bekom hästen inte. Wish Me Magic har gjort det jättebra sedan han kom till Hanna Lähdekorpis träning och det här var tredje segern på de senaste sex starterna. Segertiden blev strålande 1.11,2/1640a.
– Han var grymt bra och kändes stark hela vägen. Jag är verkligen stolt över honom, sa Hanna Lähdekorpi och fortsatte:
– Hästen är stark och även om det inte fanns massvis av krafter kvar så var han inte trött. Jag hade tussarna kvar och han verkar ha en lång speed. Man kan köra från start och även köra till slut.

Storfavoriten inledde lekande lätt
V86 inleddes med att omgångens största favorit Tipsy Bartender gjorde sin plikt. Hästen, som tränas av Frode Hamre, kördes till ledningen av Carl Johan Jepson efter ett halvvarv och då var förstås mycket vunnet. Över upploppet blev Tipsy Bartender undan till en mycket lätt seger. Vinnartiden skrevs till 1.13,6/2140a.
– Det var en härlig häst att köra, berömde Carl Johan Jepson.
Favoriterna radade sedan upp sig under vägen genom Googalong Zet (Örjan Kihlström), Jerka Sting (Jari Åkerfeldt som tog hem ett försök till Amatör-SM), Combat Fighter (Anders Svanstedt), fjärdehandaren Thorondor (Björn Goop) och det såg ut att bli mycket låg utdelning på V86.

Istra storskrällde – spelad till 0,51 procent
Men i den avslutande avdelningen small det till rejält. Riktigt rejält till och med. För det var superskrällen Istra, tränad av Rikard Björling och körd av Torbjörn Jansson, som slog till och knockade de flesta spelare. Istra var spelad till blott 0,51 procent av insatsfördelningen på V86. Hon behöver sannerligen heller inte skämmas för sin seger då hästen avgjorde trots ett tufft lopp utvändigt om den ledande favoriten Global Currency. Värdet inför den sista avdelningen var 730 kronor, men hoppade upp till 120 574 kronor när Istra skar mållinjen först.
– Det var den här sortens häst som var lite stor i gången men som inte gillar när det blir ojämn fart. Jag körde som jag trodde skulle passa hästen och det gick bra den här gången. Det är ju kul när det lyckas, sa Torbjörn Jansson.

Femling till Nurmos – och nytt svenskt rekord
Innan V86 tog sin början så var det storslam för Timo Nurmos i de inledande loppen på Solvalla. Finländaren fick se fem av sina egentränade hästar vinna, först lopp ett och därefter blev det fyra Nurmos-segrar och en andraplats på V5-spelet. Segerhästarna var i tur och ordning Merrill Boko (som vann från dödens i debuten för Björn Goop), Esposito (imponerade när han tog fjärde raka segern för Magnus A Djuse på 1.13,5/2140a och är fortfarande obesegrad), Bottoms Up Broline (som tog karriärens första seger efter ledning runt om för Jorma Kontio), Miss Imperatrice (som vann på nytt svenskt rekord för fyraåriga ston, 1.09,9/1640a för Erik Adielsson, där stallkamraten Rihanna W.I. blev tvåa), samt De Facto som vann lätt för Jorma Kontio på 1.12,8/1640a.

Kontakta oss

Travkompaniets stall AB
Yttersta Menhammar gård
178 90 Ekerö

E-post: info@travkompaniet.se

Om travkompaniet

Travkompaniet är världens största hästägarkonsortium med 7 000 andelsägare som äger travhästar av högsta klass. Stallet har fått fram många stjärnhästar, vunnit nästan alla årgångslopp i Sverige och många storlopp för den äldre eliten. I Travkompaniets stall är du med i travets elitserie. Häng med du också!

Om hur vi hanterar dina personuppgifter »