Inför Grand Slam 75®: Ivarsson nöjd med Till stjärnorna-hästen

| 2022-11-25 08:59

Det stora formdjuret i Morgan Ivarsson 24 hästar stora stall?
– Det är Ad Astra – hon går alltid till slut och gör bra lopp. Kommer hon bara till på söndag ska det vara en bra chans, säger Färjestadstränaren inför Grand Slam 75-tävlingarna på hemmabanan.

Morgan Ivarsson är en av favoriterna i GS75-2 hemma på Färjestad på söndag, Foto: Lars Jakobsson, TR Bild

Morgan Ivarsson är en av favoriterna i GS75-2 hemma på Färjestad på söndag, Foto: Lars Jakobsson, TR Bild

Efter att ha varit igång sedan i april och tjänat pengar i så gott som alla starter slog hon till för ett par veckor sedan med årets första seger.
Ad Astra (latin med betydelsen "till stjärnorna") var sanslöst bra på hemmabanan i Karlstad och vann trots både fjärde- och tredjespår fram till positionen utvändigt ledaren dryga kilometern från mål.
500 kvar övertog Ad Astra ledningen och klev undan. Segertiden 13,6 över 2140 meter auto var ett nytt rekord för hästen som vann med nästan fyra längder.
– Vi hade spår åtta bakom bilen och jag hade bestämt mig för att inte backa ner med henne och ge upp loppet. Provade framåt och det ett väldigt tufft lopp. Men hon skötte det bra och det var inte helt tomt i mål heller, säger Morgan Ivarsson som blir mycket betrodd med hästen i den andra Grand Slam 75-avdelningen på söndag.
Ad Astra har svarat för jämna och fina insatser under året. I fjol blev det tre segrar på åtta starter för hästen som får sina träningsjobb i loppen.
Mellan starterna går hon nästan bara långsam träning.
”Bråxnäs Trav & Chaufförstjänst AB” står som ägare och bakom det stallnamnet döljer sig en kändis på Färjestadstravet.
– Jan A Karlsson äger henne, en tidigare travtränare för ett antal år sedan på Färjestad. Det är han som kör henne mest, säger Morgan Ivarsson.

Färbättrar sig hela tiden
Ad Astra har styrkan som kanske sitt främsta vapen. I den näst senaste starten avslutade hon rappt till andraplatsen i ett trekilometerslopp på Solvalla.
Starkt avslut till andraplatsen på samma bana även gången innan.
Av Ivarssons 24 djur i stallet är Ad Astra hästen med den högsta startpoängen (1 610 poäng) och kanske även hästen med bäst form av alla för dagen?
– Det är det nog. Faktiskt känns det som att hon blir bättre för varje start hon gör också. Så hon kommer nog mer och mer. Hon har fått mer snabbhet i benen, nu kan hon avsluta riktigt fort. Det var det som saknades i början, att hon inte hade farten. Nu börjar hon kunna speeda och det är väldigt viktigt, säger tränaren.
Hur tränas hon?
– Det är nog det som gör mycket, hon är väldigt lugnt tagen i träningen. Hon får starta på i stället och vi har aldrig tränat henne hårt. Så hon kommer med starterna hela tiden.
Hur fungerar ett förstaspår i voltstart på söndag?
– Jag tror att det ska gå bra. Hon kan öppna bra, däremot kan hon inte hålla någon ledning. Men hon lär få en bra resa därifrån och det brukar lösa sig över 2640 meter.. Kommer hon bara till på söndag ska det vara en bra chans. Hon tål ju att jobba lite men ska inte få ett så hårt lopp igen som senast, vi får tänka på hästen. Men sammantaget ser det ut som en bra chans trots allt,
8 Kosgi (GS75-7) har ingen vacker rad och dessutom ett jobbigt utgångsläge i autostart. Vad säger du till spelarna?
– Att formen är riktigt på gång där faktiskt. Senast slog han i vagnen och hoppade bort sig och får en jänkarvagn den här gången. Kosgi känns väldigt fin. Ett fruktansvärt dåligt spår blev det men hästen är bra i form. Att vinna blir väl svårt men han går ofta bra till slut och aktuell som en häst bland de tre kan han nog vara.

Kontakta oss

Travkompaniets stall AB
Yttersta Menhammar gård
178 90 Ekerö

E-post: info@travkompaniet.se

Om travkompaniet

Travkompaniet är världens största hästägarkonsortium med 7 000 andelsägare som äger travhästar av högsta klass. Stallet har fått fram många stjärnhästar, vunnit nästan alla årgångslopp i Sverige och många storlopp för den äldre eliten. I Travkompaniets stall är du med i travets elitserie. Häng med du också!

Om hur vi hanterar dina personuppgifter »