Lugnande besked om kallblodskungen

| 2022-11-28 09:08

Månlykke A.M. ströks för hälta inför sin senaste start men Gunnar Melander lämnar lugnande besked.
– Han hade trampat sig lite grand i hagen bara och mår bra igen, säger tränaren om kallblodskungen som gjort sin sista start för året.

Gunnar Melander och Annamaria Öberg efter en av Månlykke A.M:s många segrar. Foto: Malin Albinsson, TR Bild 

Gunnar Melander och Annamaria Öberg efter en av Månlykke A.M:s många segrar. Foto: Malin Albinsson, TR Bild 

Sveriges bästa kallblod Månlykke A.M. var anmäld till Paul Oscarsons Minneslopp på Bergsåker i onsdags men ströks bort ur loppet samma dag.
Gunnar Melander upptäckte att allt inte stod rätt till när hästen skulle tas in från hagen.
– Det var en liten trampskada bara, väldigt lite och allt är bara bra med honom. Däremot är det så lite tid kvar av säsongen nu att vi tagit beslutet att det inte ska bli fler starter. Det är vanskliga banor och så där och vi gör som vanligt, tränar på och siktar på att komma ut igen runt vårdagjämningen, säger Gunnar Melander.
Åttaårige Månlykke A.M. har vunnit sju av tio starter i år och knep i augusti sitt tredje raka SM-tecken på Bergsåker. Säsongen gav också en seger i Alm Svartens Minneslöp på Bjerke i Oslo.
Planen menar Melander är att vaccinera hästen runt jul och lufsa igång med vinterträningen runt trettondagen.
– Hur jag summerar säsongen? Jag tycker att han varit duktig. Han har tjänat 1,3 miljoner kronor i år och så mycket mer kan vi inte begära. Fast det hade kunnat gå ännu bättre. Men han möter ju de allra bästa hela tiden och då är det inte så lätt alla gånger, säger tränaren.

Spårotur när det gällt
Lite har det grämt kretsen runt kallblodskungen att spårlottningen inte varit till fördel i några av de största loppen där man velat visa att han duger även över kort distans.
I Elitkampen på Solvalla blev det ett åttondespår bakom bilen, samma läge i sprinterloppet Nordic King i i finska Härmä i somras.
I Unionskampen på Färjestad (medeldistans) lottades hästen till ett spår i andra led bakom bilen.
– Det har varit väldigt dåliga spår i de stora loppen och det är utslagsgivande när man möter de allra bästa. Men i det stora hela får vi vara nöjda, hästen har också mycket mer att ge.

Sonen från Norge
Tränarnestorn har med ålderns rätt dragit ner på tävlandet och har för dagen sju hästar på sin träningslista, däribland en son till Månlykke A,M..
Månlykkes ägare Kent Eriksson har köpt en avkomma efter kallblodskungen i Norge. Lykkeodin heter den lille, en hingst efter norska stoet Mjölner Oda som gjort två så kallade premielopp under tvååringssäsongen för sin tränare Gunnar Melander.
– Han är ju norskfödd och får inte pengarna från Sverige som svenskfödda hästar får när de går sina premielopp. Dessutom är det två premielopp som gäller för norskfödda. I resultatraden ser det knepigt ut men det är alltså för att han är norskfödd som det står ”ej premie”. Lykkeodin är två nu och vi har planerat att starta honom nästa år som treåring, det är en jättefin häst.

Kontakta oss

Travkompaniets stall AB
Yttersta Menhammar gård
178 90 Ekerö

E-post: info@travkompaniet.se

Om travkompaniet

Travkompaniet är världens största hästägarkonsortium med 7 000 andelsägare som äger travhästar av högsta klass. Stallet har fått fram många stjärnhästar, vunnit nästan alla årgångslopp i Sverige och många storlopp för den äldre eliten. I Travkompaniets stall är du med i travets elitserie. Häng med du också!

Om hur vi hanterar dina personuppgifter »