Legolas död

| 2004-07-28 21:56
- sagohästen blev 26 år
STOCKHOLM
Legolas är död.
Svensk travsports största affischnamn genom tiderna fick på måndagen stilla somna in på den halländska landsbygden.
Legolas fick som föl sitt namn från Tolkiens vindsnabbe alv i trilogin Sagan om ringen.

Ett namn, skulle det visa sig, som sällan passat bättre.

Legolas skulle nämligen själv skriva en saga som i många stycken överträffar allt i den svenska travhistorien.

Han var den lille kämpen vägrade att förlora. Skör som porslin kunde han aldrig tränas, men med en vilja av det hårdaste stål och ett huvud av gyllene guld blev han en världsstjärna och ett helt lands älsklingshäst.

Legolas gjorde det som bara 70-talets Ego Boy lyckats med tidigare. Han tog travsporten hem till både slott och kojor. Man kanske inte visste mycket om trav men vem Legolas var; det visste alla.

Legolas och Carola

Efter sin åttonde raka seger från debuten blev Legolas spelbolagets ATG:s stora reklampelare. Bolagets dåvarande marknadsdirektör Remy Nilson (som i höst tar över som vd) förstod att Legolas var på väg att bli något stort.

Nilson fick fel.

Legolas blev så mycket större.

- Det blev ett helt fantastiskt år. Från seger nio och framåt hade vi helsidor med Legolas i kvällspressen. Och han vann varje gång, berättar Nilson.

- När vi istället för Olympiatravet körde Artisttravet det året, 1983, lottades Carola Häggqvist som fadder till Legolas. Han vann försöket och han vann finalen på Solvalla. Det var dagen efter det att Carola slutat trea i eurovisionschlagerfestivalen. Hon flögs med helikopter till Solvalla och fick dela ut pris till "sin" häst tillsammans med kungen och drottningen, berättar Remy Nilson.

Den hedervärda förlusten

Förlusten kom till slut - vad vore sagor utan dramatik? - men den kom på det mest hedervärda sätt.

Legolas, som inte ens hunnit möta de bästa svenska hästarna i gulddivisionen, blev efter sin 19:e raka seger inbjuden till VM-loppet på Roosevelt Raceway i New York.

Tränaren Thomas Nilsson, ägaren, slaktaren Marko Anic och skötaren Lotta Nilsson (i dag gift med Thomas) spände bågen, tackade ja och åkte till USA.

Legolas förlorade. Men han förlorade bara mot dåtidens travkejsare, det franska ångloket Ideal du Gazeau.

Den svenske krigaren hade utmanat världens bästa hästar i världens bästa lopp - och slutat tvåa.

När han senare samma år med en klassisk spurt vann Åby Stora Pris mot världseliten var sagan fullständig.

- Man skulle kunna skriva en bok om Legolas, men eftersom vi redan gjort det får jag säga att man skulle kunna skriva en till, säger Thomas Nilsson, i dag travexpert i TV4.

- Det är otroligt många som ska känna tacksamhet över det Legolas har uträttat. Hans betydelse för svensk travsport går inte nog att betona. Alla skulle spela V65 när han sprang, säger Nilsson.

Namnet lever vidare

Lotta Nilsson, som har tagit hand om Legolas från det att han var fyra år tills nu, var med när hennes bästa kompis fick somna in på måndagseftermiddagen.

- Hon tog det bättre än väntat, men det är klart att det är ledsamt. Det är en epok som tagit slut, säger Thomas Nilsson.

- Om jag ska plocka ett av alla minnen? Det får bli när jag träffade honom i fredags. Då tog jag adjö av honom. Jag var för blödig för att vara med i dag, säger Thomas Nilsson.

Det var tänderna som satte stopp för Legolas liv på jorden. 26 år gamla var de så slitna att Legolas hade svårt att tugga maten.

- Legolas har levt ett långt och friskt liv och hade det bra in i det sista, säger Thomas Nilsson.

Legolas kommer att begravas jämte sin mamma Karolina J. i halländska Slättåkra. Graven ligger bara 500 meter från gården där travets hjälte växte upp.

- Hans namn kommer alltid att leva vidare, säger Thomas Nilsson.

Johan Lindberg

Fakta Legolas:

Legolas visade tidigt talang, men blev som unghäst sjuk och tappade mycket mot sina jämnåriga konkurrenter. Han köptes av Marko Anic, som tyckte att Legolas var liten men att han hade snälla ögon.

Från debuten som fyraåring tog det ett och ett halvt år och 19 starter innan han förlorade mot Ideal du Gazeau i VM-loppet i New York.

Största segern kom i Åby Stora Pris 1983 när Legolas på ett omöjligt sätt spurtade ner hela världseliten.

Totalt tog Legolas 35 segrar på 93 starter och tjänade 3 012 770 kronor innan han lade skorna på hyllan 1987.

Legolas har under hela sin tid som pensionär fått all mat betald av spelbolaget ATG. Ingen annan häst har betytt så mycket för svensk travsport.

Kontakta oss

Travkompaniets stall AB
Yttersta Menhammar gård
178 90 Ekerö

E-post: info@travkompaniet.se

Om travkompaniet

Travkompaniet är världens största hästägarkonsortium med 7 000 andelsägare som äger travhästar av högsta klass. Stallet har fått fram många stjärnhästar, vunnit nästan alla årgångslopp i Sverige och många storlopp för den äldre eliten. I Travkompaniets stall är du med i travets elitserie. Häng med du också!

Om hur vi hanterar dina personuppgifter »