Who's Who avslutar tävlingskarriären

| 2023-07-26 11:10

Who's Whos avslutar sin tävlingskarriär. Den underbare hingsten har bjudit på så många fantastiska upplevelser genom åren, det största då han gjorde om sin pappa Maharajahs bedrift att vinna Svenskt Travderby.
Därmed fick Travkompaniet vara med om något unikt, att få vinna Derbyt först med far och nio år senare med hans son!

Who's Who har gjort sin sista start och blir nu avelshingst på heltid. Foto: A.Lindblom

Who's Who har gjort sin sista start och blir nu avelshingst på heltid. Foto: A.Lindblom

Då Who's Whos skadade ben inte håller för träning och tävling har beslutet tagits att låta hingsten avsluta sin tävlingskarriär. En karriär som givit oss så många fantastiska upplevelser.

Who's Who ingick i Travkompaniets V/W-kull som var den sista som Stefan Hultman valde ut innan han dessvärre drabbades av sjukdom och tvingades sluta som tränare.

Who's Who var som unghäst en ganska liten men snygg hingst utrustad med ett helt underbart psyke.
Kurt Rabe som då var ansvarig för unghästträningen på Yttersta beskrev Who's Who så här:

" Who´s Who är en liten fin, snabb och tidig häst. Han är alert och har ett lätt fint steg, en klockren travare! Han har tränat på utan några uppehåll och vill alltid träna och springa. Det har aldrig varit några problem alls med honom, han är jättesnäll att hantera är väldigt tillmötesgående och är alltid positiv till att jobba"

Stack inte ut

Även om Who's Who gjorde sitt jobb som unghäst så stack han inte ut och ingen anade då att han var en blivande Derbyvinnare.
Han var otroligt mysig att hantera och köra, gjorde sitt jobb varken mer eller mindre. 

Det var först under sitt första besök på Solvalla som Who's Who visade prov på att han kanske, kanske kunde ha det där lilla extra.

Who's Who i första banjobbet med Janne Ranta-Krekku i sulkyn. Foto: A.Lindblom

Who's Who i första banjobbet med Janne Ranta-Krekku i sulkyn. Foto: A.Lindblom

Bra valack, förlåt, bra hingst!

I november som tvååring var Who's Who för första gången inne på Solvalla för ett snabbjobb. Den idag så supercoole hingsten var då väldigt besvärlig under transporten till Solvalla samt i stallet där han stökade ordentligt.
Janne Ranta-Krenkku som skulle köra Who's Who fick hjälpa till att få på sele och sulkyn. Under tiden gick han och muttrade för sig själv om den stökige hingsten, "bra valack, bra valack".

Dessbättre var det en uppfattning som Janne ändrade efter snabbjobbet. För trots att Who's Who hade ett par orutinsgalopper under vägen sa Janne när han körde av banan, "förlåt, bra hingst!"

Seger direkt i debuten med Örjan Kihlström i sulkyn. Foto: A.Lindblom

Seger direkt i debuten med Örjan Kihlström i sulkyn. Foto: A.Lindblom

En lovande inledning

Who's Who låg långt framme i träningen som nybliven treåring och såg ut att kunna göra en tidigt tävlingsdebut. Men en skada i ett bakknä gjorde att han fick en paus och var därför redo för kval först i juni.
I det första kvalloppet blev det galopp men i det andra kvalet gick det bättre. Då joggade hästen 1.17,7 med sin tränare Pasi Aikio i sulkyn.

I september debuterade Who's Who med seger. Det blev fem starter som treåring där tre av dem slutade med seger. Även om han inte hann med så många starter som treåring så började han ändå bli lite av en "snackhäst" och på banan hans stora likhet med pappa Maharajah.

Who's Whos genombrott när han vann V75-final som fyraåring med Torbjörn Jansson i sulkyn. Foto: ALN

Who's Whos genombrott när han vann V75-final som fyraåring med Torbjörn Jansson i sulkyn. Foto: ALN

En av de bättre jag kört

Som nybliven fyraåring fick Who's Who starta på under vintern. Efter en galoppmiss i årsdebuten blev det tre raka segrar, först i två vanliga lopp på Solvalla och så ett V75-försök.

Det riktiga genombrottet för Who's Who kom i april i V75-final på Solvalla.
Örjan tvingades stå över på grund av ryggproblem och därmed fick Torbjörn Jansson chansen i sulkyn. Trots ett riktigt tufft lopp där Who's Who inledde i tredje spår och sedan utvändigt om totofavoriten, bara lämnade han övriga in på upploppet och vann med 3,5 längd på tiden 1.12,3.
Insatsen imponerade oerhört inte minst på kusken "Tobbe" som bland annat sa så här efter loppet:
"Jag har kört fantastiskt fina hästar genom åren men den här, ja han är en av de bättre jag kört!"

Det här kom att bli Who's Who enda seger med någon annan kusk än Örjan Kihlström.

Foto: A.Lindblom

Foto: A.Lindblom

Första årgångsfinalen

Efter den imponerande segern i V75-finalen vågade vi börja sikta allra högst med Who's Who, mot Svenskt Travderby.

Vägen dit började med en första dust mot kulltoppen, uttagningslopp till Kungapokalen. Örjan var tillbaka i sulkyn och efter ett riktigt struligt slutvarv ute i spåren tokspurtade Who's Who till sig en andraplats och sin första årgångsfinal. 

Örjan valde bort Who's Who i finalen som då istället fick Mika Fors i sulkyn. Där visade hästen att han tillhör kulltoppen.
Trots ett tufft lopp utvändigt om ledaren höll han strålande som fyra på topptiden 1.11,4.
Mika var mycket nöjd med Who's Who som han tyckte kändes väldig fin och som han trodde skulle bli en riktig kanon, och tänkt så rätt han fick!

Who's Who vinner Svenskt Travderby. Foto: C.Kärrstrand

Who's Who vinner Svenskt Travderby. Foto: C.Kärrstrand

Tidsnöd inför Derbyt

Efter Kungapokalsfinalen fick Who's Who ett par veckor semester. Planen var sedan att han skulle få en träningsperiod för att ladda om mot Derbykvalen. Men det blev inte riktigt som planerat, tränare Pasi Aikio berättar hur det egentligen blev:

- Jo något som vi inte ville gå ut med då var att Who's Who blev sjuk på sommaren inför Derbykvalen. Vi ville inte gå ut med det då för att konkurrenterna skulle tro att hästen inte var bra. Det var bara att vänta och hålla tummarna för att han skulle bli frisk så att han skulle hinna med ett lopp före kvalen. Det blev lite tidsnöd och vi fick ändra lite i planen men som tur var så hann vi men det var precis, minns Pasi.

Två veckor före derbykvalen hann Who's Who bli redo för ett lopp i Solvallas fyraåringsserie. Efter ett avvaktande lopp långt ner i fältet avslutade han bra som femma och fick den genomkörare han behövde för att komma i form.

I pappas hovspår

Två veckor senare vann Who's Who uttagninglopp till Derbyt och fick spår fem i finalen, precis som pappa Maharajah när han vann sitt Derby. 
Och finalen slutade precis på samma sätt för sonen Who's Who. Det blev en mycket enkel seger i det största loppet en svensk fyraåring kan vinna, Svenskt travderby.
Och precis som pappa Maharajah satte Who's Who nytt världsrekord, 1.12,0. 
Det var så vackert och fullständigt underbart!

Jubel efter segern i Jubileumspokalen. Foto: ALN Pressbild

Jubel efter segern i Jubileumspokalen. Foto: ALN Pressbild

Årets fyraåring

Who's Who vann sedan uttagningslopp till Europaderbyt.
Finalen gick på Vincennes där han fick en blytung inledning i fjärde och tredjespår genom hela första kuranv för att landa i ett lopp i "dödens". Trots det stred han heroiskt till en fjärdeplats.

Han avslutade sedan fyraåringssäsongen med att vinna semifinalen i Breeders Crown men var sedan inte frisk i finalen där han slutade oplacerad.

På Årets hästgalan fick han mycket välförtjänt priset som Årets fyraåring.

Jubel i Jubileumspokalen

I årsdebuten som femåring fick Who's Who för första gången prova på att tävla barfota runt om något som fungerade alldeles utmärkt. Det blev enkel seger och så sattes planen mot Jubileumspokalen.
Efter en andraplats och två segrar var det så dags för årets huvuduppgift. 

Who's Who lottades till spår nio i Jubileumspokalen och hamnade en bit ner från start. Men det hade ingen betydelse för när Örjan styrde ut hästen spurtade han ner motståndet till knapp men klar seger.

Här kan ni njuta av loppet igen.

Who's Who och Pasi Aikio på en av sina otaliga träningsheat på Ytterstas rakbana. Foto: A.Lindblom

Who's Who och Pasi Aikio på en av sina otaliga träningsheat på Ytterstas rakbana. Foto: A.Lindblom

Frankrike och kvarka

Efter segern i Jubileumspokalen lades all fokus mot en vintersäsong i Frankrike. Nu blev den inte alls som vi hade hoppats på. Who's Who gjorde tre lopp på Vincennes där det första var ett så kallat preparélopp, ett lopp där det främst handlar om att ge hästen en genomkörare för att formen skulle komma.
Det blev ingen placering för Who's Who som ändå visade att han inte hade några som helst problem med starten som kan vara lite rörig för ovana hästar.

I nästa start började formen komma men då galopperade han bort sina chanser i första kurvan.
I den tredje starten som nu kom att bli hans sista på Vincennes, var han inte alls bra. Han agerade långt under sitt kunnande och var rejält trött efter loppet.

Efter det avbröts satsningen mot Prix d'Amerique och han fick åka hem igen. 
Väl hemma insjuknade han i den mycket smittsamma luftvägssjukdomen kvarka. Det är en sjukdom som alla stall fruktar för hästarna kan bli så sjuka att de dör. De hästar som drabbas kan också få väldigt svårt att komma tillbaka till tävlingsbanan.

Who's Who blev dessbättre inte så sjuk men tvingades stallas upp i ett isolerat karantänstall utan att tränas. Han tappade flera veckor innan han blev frisk och smittfri och fick återvända till Yttersta.

Teamet bakom Who's Whos framgångar efter segern i Norrbottens Stora pris. Foto: A.Lindblom

Teamet bakom Who's Whos framgångar efter segern i Norrbottens Stora pris. Foto: A.Lindblom

Befäste sin plats i den äldre eliten

Efter en lång och ofrivillig vila var det först i mars som han fick börja träna igen. Nu började förberedelserna för att möta den äldre eliten men med tanke på sjukdomen, skulle det gå?
På grund av kvarkan var det osäkert om han skulle kunna komma tillbaka på samma höga nivå som tidigare

Den här våren inledde han sin avelskarriär där han betäckte 88 ston som resulterade i 58 avkommor som nu är två år.

Trots en så dålig start på året med sjukdomsproblem var han redo för årsdebut i juli där han svarade för en fin prestation. Med tränaren Pasi Aikio i sulkyn blev han trea efter att ha travat utvändigt om ledaren.

Redan i nästa start var Who's Who tillbaka i vinnarcirkeln. Under Hugo Åbergskvällen på Jägersro gjorde han debut över 3 180 meter i Malmö Stads Pris. Under loppet låg han sist i fältet men levererade en sylvass speed över upploppet och fångade in ledaren straxt före mål.
Nu var Who's Who tillbaka på allvar!

I och med segern fick Who's Who en inbjudan till Åby Stora Pris. Här gjorde han ett riktigt topplopp som tvåa bakom en annan Maharajahson, Moni Viking. Han vann på 1.12,4 vilket var nytt världsrekord med Who's Who en tiodel efter.

Under hösten blev det tre starter till med en tredjeplats i Sundsvall Open Trot som bäst.

Även om det bara blev sex starter för Who's Who det här året befäste han sin plats i den äldre eliten.

Jennie Ek med Who's Who som hon har skött om sedan han kom till tävlingstallet som tvååring. Foto: A.Lindblom

Jennie Ek med Who's Who som hon har skött om sedan han kom till tävlingstallet som tvååring. Foto: A.Lindblom

En svidande förlust

Vintern 2021 fick Who's Who en rejäl träningsperiod inför kommande tävlingssäsong. Det var något som han hade nytta av för han årsdebuterade med två raka Gulddivisionssegrar.

Efter det fick han ett helt omöjligt lopp i Paralympiatravets final och slutade sexa.

Under Elitloppshelgen startade Who's Who i Harper Hanovers lopp över 3 180 meter. Här blev det en svidande förlust mot Wild Love. Stoet smög med i ryggen på Who's Who som tvingade trava först i vida spår genom sista kurvan. Stoet tackade för draghjälpen med att spurta förbi vår häst straxt före mål och vinna på nytt världsrekord 1.11,9 samma tid noterade sig Who's Who som tvåa.

Svaret blev en fråga i Norrbottens Stora Pris

Tre veckor senare åkte Who's Who de hundra milen upp till Boden för Norrbottens stora pris vilket han inte gjorde förgäves.
Han fick ett perfekt lopp som trea i andrspår men när värsta konkurrenten Very Kronos fick bestämma i ledningen såg det ut att bli svårt. När vår häst dessutom fick gå ut i fjärde spår för att runda trötta konkurrenter såg det helt kört ut. Men när Who's Who fick fritt spurtutrymme ja då vet vi hur det kan gå.
Trots att Very Kronos avslutade sista halvvarvet på raska 1.08,8 travade Who's Who ännu snabbare och fångade in ledaren straxt före mål.

Lokaltidningen i Boden hade en mycket fyndig rubrik dagen efter loppet, "Svaret i Norrbottens stora pris blev en fråga".

En riktig drömhäst

Who's Who fick en paus på fem veckor innan det var dags för nästa start, Hugo Åberg Memorial på Jägersro.
Från innerspåret stack han till ledningen där han fick bestämma som han ville. När han sedan avslutade sista halvvarvet på 1.08,2 ja då ställde han motståndet schack-matt!

Efter loppet berömde en mycket nöjd Örjan Kihlström Who's Who som han kallade "en riktig drömhäst".

I och med segern i Hugo Åbergs fick han en inbjudan till Åby Stora Pris där han dessvärre galopperade bort sina chanser i första kurvan.

Året avslutade han i Sundsvall Open trot. Här hamnade han långt bak och levererade en imponerande långspurt till en tredjeplats en tiondel från vinnaren.

Planen var att Who's Who skulle ha avslutat året med en finalen i STL Open men tvingades stå över på grund av en infektion.

Foto: ALN Pressbild

Foto: ALN Pressbild

Sista tävlingssäsongen

2022 blev Who's Whos sista säsong på tävlingsbanan som började på bästa sätt. Han vann ett gulddivionslopp på Kalmartravet i början av mars. I guldfinalen tre veckor efter årsdebuten blev det en andraplats där han föll med flaggan i topp.

I ett försök till Paralympiatravet galopperade han bort sina chanser men fick ändå en inbjudan till finalen.

Åbyförbannelsen bröts

Före Paralympiafinalen hade Who's Who startat sex gånger på Åby utan att få med sig någon seger. Men den här gången bröts "Åbyförbannelsen".

Who's Who hade lottats till spår fyra precis som pappa Maharajah hade när han vann finalen i Olympiatravet 2013. Who's Who stack till ledningen som han höll hela vägen in i mål till en ohotad och enkel seger.

Efter det blev han inbjuden till Elitloppet där han inte var att känna igen. Han fick visserligen trava utvändigt om ledaren men tröttnade alldeles för tidigt och slutade femma och därmed ingen finalplats. Trots att han inte var som bäst kom han i mål på tiden 1.10.0 vilket också var det snabbaste han travat över distansen.

Det kom att bli hans sista lopp för en förkylning gjorde att han ströks ur Norrbottens stora pris.
Straxt efter det konstaterades det att han drabbats av en stressfraktur i ett framben.

Who's Who med Åke Svanstedt i defileringen till Elitloppsförsök vilket blev hästens sista lopp. Foto: Kjeld Mikkelsen

Who's Who med Åke Svanstedt i defileringen till Elitloppsförsök vilket blev hästens sista lopp. Foto: Kjeld Mikkelsen

Så många äventyr

I våras tvingades Who's Who avbryta sitt försök att komma tillbaka efter sin skada. Efter en bra träningsvinter höll hans ben inte när det blev högre farter. Under sommaren har han fått en lång vila från träningen och bara ägnat sig åt avelsarbete men dessvärre har han inte blivit bra från sin skada.
Därmed har beslutet tagits att han får avsluta sin tävlingskarriär och bli avelshingst på heltid.

Pasi Aikio har tränat Who's Who under hästens hela tävlingskarriär. Så här säger han om hästen som är den bästa han tränat under sin tränarkarriär;

- Vi har kamperat många år tillsammans med Who's Who som är häst som alla drömmer om att få träna. Han har tagit oss på så många äventyr och givit oss så otroligt mycket så jag känner så stor tacksamhet och glädje för allt vi har upplevt med honom, inleder Pasi och fortsätter.

- Även om jag vet att han hade mycket mer att ge på tävlingsbanan så är det helt rätt att sluta här. Om jag skall ta fram det största är det förstås segern i Derbyt som är ett av det största lopp som finns i Sverige. Hela resan fram till Derbyt var så fantastisk och sättet han vann på och dessutom på nytt världsrekord, ett minne att ha med sig för alltid!, säger Pasi.

Stack inte ut

- Who's Who var en trevlig liten häst som verkligen inte stack ut som unghäst. Han gjorde sitt jobb utan att imponera och gömde sin talang väl. Det var först i hans första snabbjobb på Solvalla och framförallt i kvalloppen som jag förstod att han kunde bli riktigt bra. Även om Derbyt var det största han vann så det som ändå kanske ligger mig varmast om hjärtat var segern i Norrbottens stora pris. Det var på Bodentravet jag gjorde mitt första besök på en travbana och att sedan många år senare få vinna deras största lopp, ja det var helt, helt fantastiskt, säger Pasi.

- Visst känns det sorgligt att Who's Who tvingas avsluta sin tävlingskarriär men framförallt är jag så otrolig tacksam och glad över att få haft en sådan fantastisk häst. Han har varit helt underbar att jobba med och det är bara att tacka för allt vi har fått uppleva tillsammans, avslutar Pasi.

Who's Who på Menhammar i hagen bredvid pappa Maharajah. Foto: A.Lindblom

Who's Who på Menhammar i hagen bredvid pappa Maharajah. Foto: A.Lindblom

Pappa etta, sonen tvåa

Who's Who drar sig tillbaka som Travkompaniets näst vinstrikaste häst med nästan 14 miljoner i startprissumma.
Det är bara pappa Maharajah som varit bättre med de mer än 23,5 miljoner som han tjänade på tävlingsbanan.

Vi kan inte annat än hålla med Pasi och känna stor tacksamhet och glädje över allt vi har fått uppleva med Who's Who.
Nu ser vi fram emot att få tävla vidare med hans avkommor. Just nu har stallet två avkommor efter Who's Who, Garnish och nykomlingen Happy Hour som vi hoppas ska följa pappa och farfars hovspår.

Tack för allt Who's Who och lycka till i din avelskarriär!

Who's Who tävlingsstatistik.

46 starter, 22 segrar, 5 andraplatser, 3 tredjeplatser.

Startprissumma: 13 707 759 kronor.
Rekord: 1.10,0ak, 1.11,9l, 1.11,0am

Största segrarna:

Svenskt Travderby, Hugo Åbergs Memorial, Paralympiatravets final, Jubileumspokalen, Norrbottens stora pris.

Kontakta oss

Travkompaniets stall AB
Yttersta Menhammar gård
178 90 Ekerö

E-post: info@travkompaniet.se

Om travkompaniet

Travkompaniet är världens största hästägarkonsortium med 7 000 andelsägare som äger travhästar av högsta klass. Stallet har fått fram många stjärnhästar, vunnit nästan alla årgångslopp i Sverige och många storlopp för den äldre eliten. I Travkompaniets stall är du med i travets elitserie. Häng med du också!

Om hur vi hanterar dina personuppgifter »