Inför Grand Slam 75: Eklundh mycket nyfiken på nyförvärvet

| 2023-03-31 08:54

Seger direkt senast efter nio månaders frånvaro.
André Eklundh tror en hel del på nyförvärvet Ultra Violet i söndagens Grand Slam 75-tävlingar i Kalmar.
– Det är en sån rejäl märr som faktiskt har det mesta. Hon ska definitivt räknas, säger Åbytränaren.

Åbytränaren André Eklundh mot nya segrar på söndag? Foto: Lars Jakobsson, TR Bild

Åbytränaren André Eklundh mot nya segrar på söndag? Foto: Lars Jakobsson, TR Bild

Under förra året blev det rekordsiffror för stallet med 4,8 miljoner inkört under året.
Även 2023 har börjat bra för André Eklundh som håller till på en egen hästgård i Nossebro, cirka sju mil norr om Göteborg. Eller vad sägs om 32 i segerprocent på 31 starter under inledningen av året?
På söndagen kör han två av stallets hästar inom GS75 på Kalmartravet och båda startar med segermöjligheter.
Som sin klart bästa chans håller han sexåriga stoet 4 Ultra Violet som blir betrodd i den sista avdelningen. Ett stolopp över 1640 meter.
Stoet har bara 20 starter bakom sig i karriären och tredje fullträffen kom för ett par veckor sedan på hemmabanan Åby där Ultra Violet spurtade till seger i första starten i André Eklundhs regi.
En häst som kollegan Bo Falsig lämnade ifrån sig när han slutade som tränare i somras.
– Det var Falsig som rekommenderade några av sina ägare att sätta hästar hos mig och det var tre bra hästar jag fick som nu alla vunnit lopp. Ultra Violet gjorde första starten sedan i juni senast och jag var jäkligt nöjd med henne, säger han.

"Ska duga i Diamanstoet"
Ett spökande framknä och problem med hältor ledde till operation hos veterinären Jonas Thornell på initiativ av ägaren Rolf Jonsson i Stenungsund.
Efter vila och successivt tuffare träning under vintern på Eklundhs gård blev Ultra Violet en vinnare direkt i den nya regin.
–  Hon är stark och har en fin teknik. Ja, jag tycker att hon lovar mycket. Jag tycker att det känns som en häst som jag är ganska övertygad om kommer att duga bra i Diamantstoet, säger Eklundh, syftande på tävlingsserie för ston som rullar under året.
På söndag är det ston som står för motståndet i GS75-7. Debut över sprinterdistans. Hur går det?
– Att det är första gången på den distansen är alltid lite frågetecken men jag tror inte att det ska bli några direkta bekymmer. För matchningens skull tror jag att det är nyttigt med lite fart hela vägen då jag har jobbat väldigt mycket styrka med henne i vinter. Så lite fart i benen behövs nog.
Hon har inte utmärkt sig som någon snabbstartare tidigare. Vad har du känt?
– Jag hade bakspår med henne senast bakom bilen och försökte sticka emellan liten från start. Det kändes då som att jag hade kunnat öppna rätt så bra med henne från ett bättre läge. Så jag tror nog att hon kan öppna rätt så skapligt i alla fall. Hon ska definitivt räknas tycker jag.
Vad kan du hoppas av hästen som hunnit bli sex år?
– Det är en häst som lovat rätt så mycket hela tiden men Falsig har sagt att han inte var nöjd med att inte få ut det han kände fanns i henne. Hon har tränat betydligt bättre än vad han fått ut av henne i loppen. Samma hos mig. Jag känner att det är hög kvalitet i henne och hoppas ju att det ska släppa för henne.
En annan du har till start är 1 Peach (GS75-4) som vunnit ett lopp över aktuell lång distans för Johan Untersteiner och kom till dig efter en tid hos Robert Bergh. Chansen?
– Ultra är den bästa chansen men Peach är vettig han också och helt klart lite intressant. Senast jag blev hängande i tredjespår i 600 meter och fick backa sist. Då var loppet över. Han kändes fin och jag var nöjd med honom och i starten innan gick det desto bättre då han vann på ett bra sätt från utvändigt ledaren. De värsta konkurrenterna står med tillägg på honom, så det blir hästen att slå för favoriterna tycker jag.
Gör du några förändringar som kan vara intressanta för spelarna?
– Jag kommer att lätta Ultra Violet lite. Hon har gått ganska tungt balanserad så jag lättar henne fram och tar av henne bakskorna om banan tillåter. Peach tävlar som han har gjort tidigare.

Kontakta oss

Travkompaniets stall AB
Yttersta Menhammar gård
178 90 Ekerö

E-post: info@travkompaniet.se

Om travkompaniet

Travkompaniet är världens största hästägarkonsortium med 7 000 andelsägare som äger travhästar av högsta klass. Stallet har fått fram många stjärnhästar, vunnit nästan alla årgångslopp i Sverige och många storlopp för den äldre eliten. I Travkompaniets stall är du med i travets elitserie. Häng med du också!

Om hur vi hanterar dina personuppgifter »