Inför V75®: Per K rundar av med bröllopspresenten

| 2023-03-31 08:59

För tre år sedan köpte Per K Eriksson en försenad bröllopspresent till hustrun Tina.
På lördag när V75® avgörs på Åby är Lozano di Quattro en av omgångens snackhästar.
– Han är väldigt bra och det känns fantastiskt kul att avsluta karriären med den här hästen!

Foto av Lars Jakobsson TR Bild

Foto av Lars Jakobsson TR Bild

Per K Eriksson har ett cv som få travtränare. Han tillhörde de bästa tränarna på andra sidan Atlanten och vann bland annat världens mest prestigefyllda unghästlopp Hambletonian tre gånger. I somras blev han som fjärde svensk invald i USA:s Hall Of Fame.
Efter 20 år i USA valde familjen att flytta hem och han har drivit en lite mindre rörelse. Bästa hästen hittills är Royal Fighter som sprang in drygt tre miljoner kronor och var med i Elitloppet.
Numera har han och frun Tina en lugn och skön tillvaro och bara två hästar att träna och ta hand om på dagarna.
En av dom är Lozano di Quattro som Per hittade hos Per Fromell och kärlek uppstod.
– Jag kände direkt att det var en fantastisk atlet när jag provkörde honom. Jag hade inte tänkt att köpa någon mer häst egentligen, men detta ville jag inte missa och det blev så att jag slog till och gav hästen till min hustru Tina som en mycket försenad bröllopspresent. Hon gör ett fantastiskt jobb med hästen, berättar Per K Eriksson.
Lozano di Quattro startade inte som treåring på grund av att han blev allvarligt sjuk.
– Han fick lunginflammation och stod still mer eller mindre i två månader och vi fick ta det väldigt lugnt med honom och han tappade mycket tid. Tack och lov så har han inte fått några men av det och vi har kunnat träna på.

Kross i årsdebuten
Som fyraåring visade Lozano di Quattro tidigt hög kapacitet och mot slutet av säsongen kvalade han in till finalen i Breeders Crown för fyraåriga hingstar och valacker där han slutade sexa bakom Francesco Zet.
På lördag avgörs V75 på Åby och Lozano di Quattro är en av omgångens snackhästar efter en strålande årsdebut där Lozano di Quattro krossade Frankie Godiva som vann en V75-final i lördags.
– Jag hade inte förväntat mig att han skulle vara så bra direkt. Det känns som att hästen har mognat under vintern.
Hur har han tagit loppet?
– Bra, jag har kört två lättare jobb med honom och han känns riktigt fin. Det är kort distans och det har han bara startat på en gång tidigare. Men det är ingenting som oroar. Han vann den gången och det är en snabb häst och jag tycker att han är väldigt allround.
Hur öppnar han från start?
– Han kan öppna snabbt om man begär det av honom och jag blir inte chockad om han tar ledningen, men samtidigt vill jag inte att det blir någon tokkörning. Han tävlar med skor och vanlig vagn än så länge.
Hur bedömer du segerchansen?
– Jag håller hästen högt och hoppas att han ska vara med och slåss om segern.

Kontakta oss

Travkompaniets stall AB
Yttersta Menhammar gård
178 90 Ekerö

E-post: info@travkompaniet.se

Om travkompaniet

Travkompaniet är världens största hästägarkonsortium med 7 000 andelsägare som äger travhästar av högsta klass. Stallet har fått fram många stjärnhästar, vunnit nästan alla årgångslopp i Sverige och många storlopp för den äldre eliten. I Travkompaniets stall är du med i travets elitserie. Häng med du också!

Om hur vi hanterar dina personuppgifter »