Franskt firande i Elitloppet – Hohneck omöjlig att fånga

| 2023-05-28 21:44

Fånga oss den som kan, tänkte nog Gabriele Gelormini när han gav Hohneck full gas.
Det var det ingen som kunde.
Fransmannen var omöjlig att stoppa från spets i Elitloppet efter en blixtsnabb avslutning.

Hohneck vinner Elitloppet. Foto av Lars Jakobsson TR Bild

Hohneck vinner Elitloppet. Foto av Lars Jakobsson TR Bild

Förra året fick Solvallapubliken bevittna en enastående segrare i Etonnant.
Även i år ljöd marseljäsen över banan vid prisceremonin efter Elitloppet. En ny fransk kejsare kröntes när Hohneck detroniserade sitt motstånd från ledningen i finalen som sågs av 19 039 personer på plats på Solvalla.
Sexåringen från Philippe Allaires stall, som hela karriären tillhört sin kulls bästa, spelade i sin egna klass när det väl kom till avgörande.
Segerkusken Gabriele Gelormini upplevde ett av sitt livs största ögonblick på travbanan, kastade körspöet och vrålade ut sin glädje långt efter målgång.
– Det är känslosamt nu. Hästen var underbar, jag saknar ord nu…han gjorde det ju hur lätt som helst och hade krafter kvar i mål, berättade Gelormini kort efteråt.

Tangerade rekordet för Elitloppet
Hohneck var i sitt försök knappt slagen av publikfavoriten San Moteur som där avgjorde efter en ryslig avslutning. De båda skulle också i finalen spela avgörande roller.
Hohneck hade fått innerspåret i finalen men var maktlös att svara ut Önas Prince i startrusningen. Fast ”Gaby” Gelormini drog omedelbart i högertömmen och körde resolut fram för att överta strax före passeringen för de första 500 meterna. Där skulle fransmannen förbli. San Moteur fick en jobbigare resa och var hästen som fick arbeta först i andraspår. En omöjlig uppgift, visade det sig. Ledaren gav full gas genom sista kurvan och kunde ta emot publikens jubel i ensamt majestät. Klockorna visade i underkant 06,5 loppets sista 500 meter. Segertiden blev strålande. 1.08,9 över 1609 meter autostart betydde tangerat löpningsrekord.
– Philippe sa till mig: bromsa aldrig. Bara kör, du kommer ha kul…,sa Gelormini och fortsatte i vinnarcirkeln:
– Jag kände mig säker hela vägen, när jag ryckte ned det norska huvudlaget visste jag att vi skulle vinna hur lätt som helst. Hästen kändes bättre i finalen än i försöket, han var helt perfekt och avslappnad.
Den franske stortränaren Philippe Allaire kan lägga ännu en stor titel till sitt cv.
Förstapriset i Elitloppets final är fem miljoner kronor.
– Han gjorde ett superjobb, ”Gaby”. Vi tog en risk i försöket och körde med skor, men det blev helt ju perfekt och hästen hade lite krafter kvar där. Sedan satte vi på norskt huvudlag och ändrade till barfota runt om i finalen. Vi är jättestolta, sa Allaire.

San Moteur tvåa: ”Så stolt över hästen”
För San Moteur, som var mångas favorit på förhand och även spelades till favorit i finalen, räckte det alltså inte hela vägen. Stall Goops häst stod dock med för en topprestation och löpte dött lopp om andraplatsen med franske Go On Boy. 
– Han gjorde ett fantastiskt lopp, men det är tufft att gå i dödens i ett sådant här lopp. Från andra par utvändigt kanske han hade vunnit i stället, det är så små marginaler. Men jag är så stolt över hästen, så det är inte klokt, sammanfattade ägaren Håkan Arvidsson och Björn Goop fyllde ut:
– San Moteur gick jättebra, han var lika bra i finalen som i försöket och det är inget att säga något om. De vann på 1.08,9 och det är helt omöjligt att springa fortare.
Galopp för Don Fanucci Zet i försöket
Den franska succén i Elitloppet var inte över med vinnaren Hohneck.
Go On Boy, tränad och körd av Romain Derieux som skrällvann 2019 med Dijon, avslutade virvlande och delade silvret med San Moteur. För titelförsvaren Etonnant, som vann sitt försök, stämde det inte helt i finalen. Hästen slog på en kort galopp in på upploppet och fick nöja sig med femtepriset bakom Önas Prince som grejade fjärdeplatsen från ryggen på vinnaren.
Daniel Redén hade en av förhandsfavoriterna i form av Don Fanucci Zet, men en startgalopp i försöket ändade äventyret för vinnaren från 2021. Stallkamraten Hail Mary, körd av Åke Svanstedt, tog sig finalen där han slutade sist.

Kontakta oss

Travkompaniets stall AB
Yttersta Menhammar gård
178 90 Ekerö

E-post: info@travkompaniet.se

Om travkompaniet

Travkompaniet är världens största hästägarkonsortium med 7 000 andelsägare som äger travhästar av högsta klass. Stallet har fått fram många stjärnhästar, vunnit nästan alla årgångslopp i Sverige och många storlopp för den äldre eliten. I Travkompaniets stall är du med i travets elitserie. Häng med du också!

Om hur vi hanterar dina personuppgifter »