Inför GS75® (jackpot): Persson till Axevalla med två tuffa tjejer

| 2023-06-01 07:35

Tjejerna hamnar i fokus när GS75® avgörs på Axevalla under söndagen.
En tränare som bevisligen har stora framgångar med ston är Fredrik Persson.
Kalmartränaren har spännande kandidater i både Guldstoet och andra testet inför Stochampionatet.

Fredrik Persson. Foto av Mikael Rosenquist/TR Bild

Fredrik Persson. Foto av Mikael Rosenquist/TR Bild

Ett mer lättlöst GS75®-pussel bjöds senast det begav sig på Solänget.
Det betyder jackpot när vi den här söndagen vänder blickarna mot Axevalla. Västgötabanan dukar fram en välsmakande meny där framför allt de treåriga stona hamnar i rampljuset. Guldstoet ska avgöras. Förutom ett fint förstapris på 350 000 kronor ger loppet också kanske en liten hint om vad som kan vara att vänta nästa sommar, då de fyraåriga stonas största uppgift Stochampionatet ju körs.
Fredrik Persson, för övrigt det senaste tillskottet i tränarnas tusenklubb, har genom åren blivit känd för att skörda fina framgångar med just ston. Två segrar har det blivit i Stochampionatet hittills; 2017 med Ultra Bright och sju år tidigare med den oefterlikneliga Viola Silas.
Kalmartränarens kandidat i Guldstoet i år är 1 Janita Silvio (GS75-7) som verkligen tagit klivet fram i år som treåring. Efter två raka segrar provade hon senast den tuffare konkurrensen med en start i Margaretas Tidiga Unghästserie. En utflykt som renderade i en fjärdeplats efter en tung resa i spåren.
– Janita Silvio har verkligen ryckt upp sig och var jättefin senast. Hon gjorde en kanonprestation på Solvalla senast då hon väl var ute i tredjespår nästa ett helt varv, säger Fredrik.
Det här är en sort som du har förhoppningar på inför framtiden?
–Jo, hon har ju utvecklats hela tiden, hästen är inte så stor i kroppen men är väldigt snabb och följer med i alla tempon. Hon har förutsättningarna att vara med i de lite större loppen framöver.
Det blev ett innerspår bakom bilen i Guldstoet. Hur funkar det?
– Det är ett perfekt smygläge för henne. Hade jag fått välja spår, så hade jag valt det här för henne, helt perfekt. Det är en ”smyghäst” och hon kommer få rätt lopp härifrån.

Galopperat i loppens slutskeden
I fjol var Persson förresten sexa i Stochampionatet med Deborah S.H. Stallets hetaste kandidat inför årets version, vars final körs på Axevalla den 23 juli, är förmodligen 3 Olivia Coger (GS75-4). Monark Newmen-dottern var förra året femma i oaks och senare trea i Breeder’s Crown. Säsongen som fyraåring har dock fått en jobbigare start. Både i uttagningen till Drottning Silvias Pokal och senast, också i en upplaga av Margaretas Tidiga Unghästserie, har det slutat med galopp i loppens slutskeden.
– Olivia Coger har tränat på bra men strulat till det för sig i loppen de två senaste gångerna. Det var synd senast, för jag tror det var ett andrapris som rök där precis innan mål. Jag tycker hon gått bra lopp varje gång, men som sagt hon strular till det och behöver bli lite stabilare.
Vad har de här galopperna berott på?
– Hon har väl inte varit riktigt i form helt enkelt, hon har varit trött den sista biten och fått mjölksyra. Kusken har velat mer än vad hästen har kunnat och då får hon lite svårt att hålla ihop travet.
Är det något som oroar inför söndagen start?
– Lite gör det väl det. Så det blir i första hand att köra på säkerhet den här gången, står det och väger så tar vi inga stora chanser. Annars verkar det som en bra uppgift för henne, vi fick ett bra spår och hon är tuff och rejäl, så det ser intressant ut på det viset.
Så spelarna ska i vilket fall strecka båda dina på GS75®?
– Ja, men det tycker jag ändå.

Kontakta oss

Travkompaniets stall AB
Yttersta Menhammar gård
178 90 Ekerö

E-post: info@travkompaniet.se

Om travkompaniet

Travkompaniet är världens största hästägarkonsortium med 7 000 andelsägare som äger travhästar av högsta klass. Stallet har fått fram många stjärnhästar, vunnit nästan alla årgångslopp i Sverige och många storlopp för den äldre eliten. I Travkompaniets stall är du med i travets elitserie. Häng med du också!

Om hur vi hanterar dina personuppgifter »